Image default
Οικονομία

Ποιες επιχειρήσεις θα στηριχτούν πρώτες για τον κορωνοϊό -Από πού θα προκύπτουν στοιχεία

Έως τα μεσάνυχτα επεξεργάζονταν τα συναρμόδια υπουργεία τις διατάξεις, που θα προσαρμόσουν το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στα νέα δεδομένα των κλειστών σχολείων και των δυσλειτουργιών των επιχειρήσεων.

Αυτή είναι, όμως, μόνο η αρχή, καθώς πέρα από τη θεσμοθέτηση των διευκολύνσεων σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός και οι δημόσιες υπηρεσίες, έρχεται και το πρώτο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που ήδη υφίστανται ή θα υποστούν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο των σημερινών πρωινών συναντήσεων του Χ. Σταϊκούρα με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, ενώ τις βασικές κατευθύνσεις των νέων παρεμβάσεων θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός.

Μετά το Eurogroup οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Οι πληροφορίες ως αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι τα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών συνηγορούν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες 1) των όρων ευελιξίας που ήδη παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας 2) των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους 3) της σύστασης και λειτουργίας του νέου Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει «προίκα» 25 δις ευρώ.

Στην Αθήνα η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Μηχανισμός Παρακολούθησης, που έχει στηθεί στο ΓΛΚ, άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία από όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Στο «στρατηγείο» του ΓΛΚ έρχονται δεδομένα από:

  • Από τις τράπεζες, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που θα αποτελέσουν κρίσιμο στοιχείο για τη μέτρηση των απωλειών τζίρου ανά κλάδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδια πηγή δεν εξετάζεται η αλλαγή του ορίου του 30%
  • Από την ΕΡΓΑΝΗ για τις ΑΠΔ, που είναι δείκτης για τις όποιες επιπτώσεις στην απασχόληση
  • Από την ΑΑΔΕ
  • Από τα αεροδρόμια της χώρας, για την παρακολούθηση της τουριστικής κίνησης
  • Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τις μετακινήσεις των πολιτών
  • Από δραστηριότητες με μετρήσιμα στοιχεία π.χ. εισιτήρια κινηματογράφων, θεάτρων

Το «μοντέλο Ιταλίας» εξετάζεται για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου

Το μοντέλο Ιταλίας, για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου άνω του 25%, είναι υπό εξέταση, ωστόσο στην παρούσα φάση μελετώνται διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων π.χ. άτοκα δάνεια, παρά φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές. Η ενεργοποίηση, πάντως, της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και η προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στην κυκλικότητα της οικονομίας- δηλαδή στην επιβράδυνση ή ύφεση της Ευρωζώνης- μπορεί να λύσει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου, που θα αποκτήσει έτσι ένα «οπλοστάσιο» ως και 2 δις ευρώ, για την απορρόφηση των κραδασμών του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ, ανοίγοντας ειδικό τομέα για τις επιπτώσεις του ιού στην παγκόσμια οικονομία και διαθέτοντας 50 δις ευρώ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομιών, συστήνει και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Σε άρθρο των οικονομολόγων του, Vitor Gaspar και Paolo Mauro, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση των δαπανών Υγείας- και μάλιστα ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών περιθωρίων- κι από εκεί και πέρα συστήνει την επιχορήγηση μισθών π.χ. για γονικές άδειες, την καταβολή ή ενίσχυση προνοιακών και λοιπών επιδομάτων π.χ. ανεργίας, την πρόβλεψη φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών π.χ. στον τομέα του Τουρισμού.

Σχετικα αρθρα

Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα αιτήσεων Α21

admin

ΤτΕ: Κατά 7,3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα δάνεια των εταιρειών διαχείρισης

admin

Γ. Βρούτσης: Αύριο μπαίνει τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Σε υψηλά Δεκεμβρίου 2014, με χαμηλό όμως τζίρο

admin

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τον κοροναϊό στο υπουργείο Οικονομικών

admin

Ανησυχία στη Βρετανία: Ο κοροναϊός θα παραλύσει την αγορά ακινήτων

admin

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις μείωσαν το ενοίκιο λόγω πανδημίας

admin

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής

admin

Κορωνοϊός: Η ανάπτυξη στην ΕΕ ενδέχεται να πέσει κάτω από το μηδέν

admin

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής

admin

Ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το QE της ΕΚΤ

admin

Ιδιωτικός ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν

admin

ΕΝΦΙΑ 2020 : Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση

admin

Κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης της Renault

admin

Ώρα μηδέν για τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Συντάξεις χηρείας : Πότε θα καταβληθούν – Τι αποκάλυψε ο Βρούτσης

admin

H πανδημία επανέφερε τα τεφτέρια στην αγορά

admin