Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ: «Μεγάλο σοκ» ο κοροναϊός, δεν αποκλείει ύφεση το 2020

Η επιδημία του κοροναϊού, ένα «μεγάλο σοκ» για την οικονομία της ευρωζώνης, απαιτεί «μια δημοσιονομική απάντηση, φιλόδοξη και συντονισμένη», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που ούτε με τις δηλώσεις της, ούτε με τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα οποία θεωρήθηκαν κατώτερα των περιστάσεων και σίγουρα των προσδοκιών, κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές.

Για την ακρίβεια συνέβη το ακριβώς αντίθετο αφού μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέρρευσαν με απώλειες άνω του 8%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης

Χωρίς να μασήσει τα λόγια της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγγιση όλων των παικτών».

Για το λόγο αυτό η ίδια απηύθυνε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μπουν εμπροσθοφυλακή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η Λαγκάρντ πέταξε επίσης το μπαλάκι στην πλευρά των ΗΠΑ, που οφείλουν να «αναλάβουν το υγειονομικό κόστος» και να «περιορίσουν την οικονομική επίπτωση».

Ανεπαρκή τα μέτρα της Κομισιόν

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανεπαρκές το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, το περίφημο «whatever it takes»- ό,τι απαιτείται (για τη διάσωση της οικονομίας).

Αναθεώρηση επί τα χείρων των προβλέψεων

Ο κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα για φέτος ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 0,8% (από 1,1% τον Δεκέμβριο), στο 1,3% για το 2021 και στο 1,4% για το 2022.

Ωστόσο όπως επισήμανε και η Κρ. Λαγκάρντ οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες, καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.

Γιατί δεν μειώσαμε τα επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, υπερασπίστηκε το τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα, τα οποία αποσκοπούν να περιορίσουν ισάριθμους κινδύνους οι οποίοι διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα, τον κίνδυνο ρευστότητας, διακοπής της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων με μακροπρόθεσμα κεφάλαια, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια για τα δάνεια αυτά έως κατά 0,75%. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα αυξήσει κατά 120 δισ. ευρώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα.

Όλα τα όπλα στο τραπέζι

Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η παρούσα κατάσταση.

Πάντως, ενδεικτικό των δυσοίωνων προβλέψεων που υπάρχουν στη Φρανκφούρτη για την εξάπλωση του κοροναϊού είναι η προαναγγελία της επικεφαλής της ΕΚΤ για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου, η οποία όπως είπε θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη (στην σημερινή συνεδρίαση υπήρξε φυσική παρουσία ορισμένων μελών του Δ.Σ.), ενώ ακυρώνεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία έπεται της συνεδριάσεως.

-

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας: Πρόθεση μείωσης φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα το φθινόπωρο

admin

Μεγάλη διάκριση για την Αθήνα στον Παγκόσμιο Συνεδριακό Τουρισμό

admin

Με νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Wall Street

admin

Τουρισμός: Πότε θα ανοίξει η Ελλάδα τις πύλες της

admin

Kοροναϊός : Ο τουριστικός κλάδος κρατά την ανάσα του – Ποια σενάρια εξετάζονται

admin

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων : Λαμπρό το μέλλον για την Ελλάδα παρά την πανδημία

admin

Ακίνητα : Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν έκπτωση φόρου – Μέχρι την Τετάρτη οι δηλώσεις

admin

Επιχείρηση «ανάνηψης» για τον τουρισμό: Ανοίγουν νωρίτερα τα νησιά – Οι πιέσεις της Ελλάδας στην Κομισιόν

admin

Κλείσιμο με άνοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Business βίζα : Τέλος η γραφειοκρατία για ξένους που έρχονται για επενδύσεις

admin

Χατζηδάκης: Υλοποιήθηκε ένα από τα 12 μέτρα για τη Δίκαιη Μετάβαση Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης

admin

Κοροναϊός : Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 η τηλεργασία

admin

Αισθητή αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

admin

Alibaba : Στο στόχαστρο του Πεκίνου ο «Τζεφ Μπέζος της Κίνας»

admin

Τη δημιουργία ταμείου που θα εκδώσει «κορονο-ομόλογα», ζητούν ευρωπαίοι επίτροποι

admin

Τι ισχύει για επιδόματα, κληρονόμους και έκτακτο βοήθημα

admin

«Σφίγγει» ο οικονομικός κλοιός

admin

Ακίνητα : Ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν εξοχικό – «Νιώθουν ασφαλείς» γράφει ο ξένος τύπος

admin