Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: Ελεύθερη πτώση 10,61%, στον Ιούλιο του 2016 «γύρισε» η αγορά

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας σε επίπεδα τιμών Ιουλίου 2016, ακολουθώντας το διεθνές «ξεπούλημα». Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βυθίζονται» με τον δείκτη αναφοράς Stoxx Europe 600 να καταγράφει «βουτιά» 10% και τη Wall Street, αλλά και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να έχουν περάσει σε «bear market».

Η κήρυξη πανδημίας από τον παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας αυξάνει τους φόβους των αγορών για τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ το κλίμα επιβαρύνει και η απόφαση Τραμπ να διακόψει την αεροπορική σύνδεση των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Επίσης, η επιλογή της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων όπως έχουν κάνει η FED και η Τράπεζα της Αγγλίας επιβάρυνε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ανέμεναν δραστικότερες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με διψήφια ποσοστά πτώση έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά σε διάσπαση και των 540 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 538,55 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,61%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2016 (537,10 μονάδες). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 41,25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,479 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,444 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 60.187.743 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,93%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οριακή άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Τιτάν (+0,10%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-20,95%), της Viohalco (-18,88%), της Eurobank (-17,36%), της Πειραιώς (-16,67%), της Coca Cola HBC (-15,07%), της Ελλάκτωρ (-14,72%), της ΔΕΗ (-13,68%) και της Alpha Bank (-12,37%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-16,24%), των Πρώτων Υλών (-15,31%) και των Τροφίμων (-14,97%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική διακινώντας 18.692.914 και 6.969.480 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 16,296 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 12,489 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 8 μετοχές, 116 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Revoil +13,18% και Μαθιός Πυρίμαχα +9,44%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Moda Bango -25,00% και Αφοί Κορδέλλου -24,17%.

Wall ST

Ελεύθερη πτώση καταγράφει η Wall Street την Πέμπτη, που συνεχίζει την κατρακύλα χωρίς φρένα, με τις συναλλαγές μάλιστα να διακόπτονται προσωρινά μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης -για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα- καθώς η πτώση άνω του 7% για τον S&P 500 ενεργοποίησε και πάλι τον “αυτόματο διακόπτη”.

Ο μηχανισμός του “αυτόματου διακόπτη” ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% (και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13%, και στη συνέχεια στο 20%), αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός, που επαναφέρει όμως μνήμες από την κατάρρευση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Εάν μετά την επανέναρξη των συναλλαγών η πτώση του δείκτη φτάσει στο 13%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί και πάλι για άλλα 15 λεπτά, ενώ αν η “βουτιά” του S&P 500 ξεπεράσει το 20%, οι συναλλαγές θα διακοπούν για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει “βουτιά” άνω των 2.150 μονάδων ή 9,14% και κινείται στις 21.399 μονάδες, ο S&P 500 μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης υποχωρεί κατά 8,32% στις 2.514 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq πέφτει κατά 73,89% στις 7.320 μονάδες.

Την κατάρρευση της αγοράς σήμερα τροφοδοτούν κυρίως οι φόβοι που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ για αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ της Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ενώ έχει στόχο όπως τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου “να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας”.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, από το μέτρο εξαιρούνται πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα, ο πανικός έχει χτυπήσει τις τάξεις των επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των ταξιδιωτικών περιορισμός θα είναι σημαντικός.

Τα νέα έχουν οδηγήσει στην κατακρήμνιση των μετοχών των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη λήψη σειράς μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ωστόσο τα μέτρα αυτά σύμφωνα με τους επενδυτές δεν είναι αρκετά. “Η σαφής έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει απογοητεύσει την αγορά”, σημειώνει ο Jasper Lawler, της London Capital Group.

Εν τω μεταξύ τον πανικό των επενδυτών εντείνουν και οι αναφορές ειδικών του τομέα δημόσιας υγείας ότι η έλλειψη διαγνωστικών τεστε έχει καταστήσει δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω δυσαρέσκεια για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της επιδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Σχετικα αρθρα

Ποιοι θα χάσουν από ένα Brexit;

admin

Έρχεται διεθνής καταιγίδα, η Ελλάδα… χωρίς ομπρέλα

admin

ΕΕ-ΕΚΤ: Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για τις αποφάσεις της την ερχόμενη Πέμπτη

admin

Σε πτώση οι μετοχές- Νευρικότητα στα ομόλογα

admin

Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

admin

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο… Γιώργος

admin

Η σταθερότητα της Ευρωζώνης για άλλη μια φορά βρίσκεται σε κίνδυνο

admin

Εβδομήντα χρόνια Χάρτα ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

admin

Κίνα : Πιο αργά αναπτυσσόμενη αλλά πιο ισχυρή

admin

Τι συμβαίνει με τον γαλλικό προϋπολογισμό

admin

Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Η άσωτη Βαρσοβία δοκιμάζει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών

admin

Τελείωσε η ευρωπαϊκή ανοχή για τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan

admin

Σκληρό καμπανάκι από την Moody’s

admin

Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός

admin

Απώλειες 1,43% κατέγραψε το Χρηματιστήριο σε εβδομαδιαία βάση

admin

Τα μεγάλα ονόματα που θα πάνε στο Νταβός

admin

Στις αγκάλες της Αλβανίας το Κόσοβο;

admin