Image default
Πολιτική

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: Η Τουρκία παίζει εκ του ασφαλούς στον Έβρο

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τις αντοχές και τα νεύρα των Αθηνών», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Σπύρος Λίτσας, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, πρόσθεσε: «Το κάνει αυτό με την ασφάλεια ότι ο Έβρος είναι ίσως το πιο ισχυρό σημείο της ελληνικής άμυνας».

«Το ηθικό είναι πάρα πολύ υψηλό, το επίπεδο εκπαίδευσης (των ελληνικών δυνάμεων) είναι εξαιρετικό. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα έχει και το στρατηγικό και -εξαιτίας και του θρακικού πληθυσμού- και το ηθικό με το μέρος της», σημείωσε ο καθηγητής.

«Πιστεύω», συνέχισε ο κ. Λίτσας, «ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις, να έρθει να ενδυναμώσει το προφίλ του παράγοντα αυτού, ο οποίος δεν διστάζει να στραφεί ακόμα και απέναντι σε συμμάχους στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εισακουστούν τα δικά της επιχειρήματα και τις δικές τις αιτιάσεις, γνωρίζοντας βέβαια ότι η κατάσταση δεν μπορεί να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, η Τουρκία «παίζει εκ του ασφαλούς, ταυτοχρόνως όμως παίζει και με τη φωτιά, διότι οι υψηλές τριβές μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα, το οποίο δεν έχει έρθει έως σήμερα λόγω του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης των Ελλήνων στρατιωτικών και της ψυχραιμίας που δείχνει η ελληνική πλευρά».

Κληθείς να εκτιμήσει τη χρονική διάρκεια των όσων συμβαίνουν στον Έβρο, ο κ. Λίτσας σχολίασε: «Νομίζω ότι τα πάντα εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει τα χρηματικά ποσά, όχι στο σύνολό τους αλλά κάποια από όσα ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος. Νομίζω, όμως, ότι η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία δεν έχουν θετική εξέλιξη για την ίδια. Είδαμε όλοι πώς εγκλωβίστηκε στην Ιντλίμπ, είδαμε όλοι και βλέπουμε πώς το σχέδιό της για αποκουρδοποίηση αυτής της ζώνης των 80 χιλιόμετρα στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν προχωρά, βλέπουμε ότι ο ρόλος του ταύρου εν υαλοπωλείω που εξελίσσει εναντίον της Ελλάδας δημιουργεί και ενδυναμώνει αυτό που έχουμε ονομάσει ως ο χειρότερος σύμμαχος που υπήρχε ποτέ στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λεονταρισμοί που έκανε τους προηγούμενους μήνες στο εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ δεν είχαν την παραμικρή εξέλιξη. Είμαι από αυτούς που έλεγαν ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί απέναντι στην Exon Mobil, απέναντι στην Total και το σύνολο του δυτικού κόσμου που “αγκαλιάζει” τις εξελίξεις σε ενεργειακό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης από το φυσικό αέριο».

Τέλος, ο κ. Λίτσας εκτιμά ακόμα πως η υψηλή στρατηγική της γειτονικής χώρας «αποκτά πάρα πολλές ρωγμές», επισημαίνοντας σχετικά: «Αν αυτό το συνδέσουμε με την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί καθώς η πανδημία του κορονοϊού θα έρθει να εμβαθύνει και στη γείτονα χώρα. Όλα αυτά συντελούν σε μια πτώση της δημοφιλίας του Τούρκου προέδρου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σε καθημερινό πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των απεριόριστων συνταγματικών αρμοδιοτήτων που ο ίδιος έχει, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δεν μιλά, τουλάχιστον σε ποσοτικό επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο στις καρδιές και στο μυαλό των Τούρκων πολιτών».

Σχετικα αρθρα

Κίνητρα για την αγορά «καθαρών» αυτοκινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση

admin

Reuters για μεταναστευτικό: «Στόχος εκβιασμού» από τον Ερντογάν η ΕΕ, αλλά εξετάζει νέα χρηματοδότηση!

admin

Πορείες: Τι αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

admin

Αναταράξεις στην έρευνα για την υπόθεση Novartis

admin

Κύπρος: «Το Καστελόριζο μπορεί να μείνει εκτός ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου» λέει πρώην υπ. Εξωτερικών

admin

Μήνυμα αλληλεγγύης του ΚΚΕ στο ΚΚ Αλβανίας για τον φονικό σεισμό

admin

Κυπριακό Πρακτορείο: Επίσκεψη Χάικο Μάας σε Λευκωσία και Αθήνα την Τρίτη

admin

Επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στο Χαϊδάρι: «Κατέστρεψαν τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί από το υστέρημα εθελοντών»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Με ποια στρατηγική προσέρχεται ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Ερντογάν;

admin

Τσίπρας: Μέχρι το τέλος του μήνα η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πολάκης: Κάναμε 25.000 πλειστηριασμούς αλλά όχι πρώτης κατοικίας

admin

Βουλή: Την Δευτέρα το μεσημέρι στην δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών

admin

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του τούρκου πρέσβη στον πρόεδρο της Βουλής

admin

Κύπρος: Δυο υπουργοί στις θέσεις Γενικού και βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

admin

Κουτσούμπας: «Αστικός μύθος ότι έρχεται ανάπτυξη για όλους»

admin

Χαρίτσης: Προγραμματική, τεκμηριωμένη και μαχητική η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Sabah: Ο Ερντογάν θα ζητήσει σύγκληση διάσκεψης από τη Μέρκελ για τη «μοιρασιά» της ανατολικής Μεσογείου

admin

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ακρόπολης είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση»

admin