Image default
Οικονομία

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κόκκινα δάνεια – Αναζητούνται λύσεις στήριξης των «καλών» επιχειρήσεων

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των τραπεζών υπό το φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της οικονομικής στενότητας που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο πυρετός συσκέψεων που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών περιλάμβανε χθες τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει συνάντηση με  τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αμέσως μετά θα γίνει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν η χαλάρωση των εποπτικών κανόνων αλλά και οι τρόποι στήριξης των «καλών» επιχειρήσεων με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις πληρωμής δανείων.

Στελέχη της αγοράς, αναφέρουν ότι στις συζητήσεις έχουν πέσει προτάσεις για νέα «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής δανείων προκειμένου να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αδιαμφισβήτητα, πάντως, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν αλληλένδετη σχέση και οι επιπτώσεις της πανδημίας ενδεχομένως να πάνε πίσω το σχεδιασμό, τόσο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όσο και το πλάνο για χρηματοδότηση της αγοράς. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κάνουν σχέδια προετοιμασίας και σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

Οι έκτακτες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία μεταφέρουν αυτονόητα στο παρασκήνιο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων. Ενδεχομένως όμως, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, η ανάγκη μείωσης των φόρων να καταστεί τους επόμενους μήνες επιτακτική και «αδιαπραγμάτευτη».

Ο ΣΕΒ στο χθεσινό του οικονομικό δελτίο , αφού επισήμανε ότι η οικονομία – σε παγκόσμιο επίπεδο- έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εκτιμούσε πως τα πρώτα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης  κινούνται « στη σωστή κατεύθυνση» . Τόνιζε όμως πως τα μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων,  δεν αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Για την πτώση της κατανάλωσης το γιατρικό δεν μπορεί να είναι η αναβολή της φορολογικής υποχρέωσης , αλλά η μείωσή της.

Ο ΣΕΒ, εμμέσως έβαλε στο τραπέζι «επιστροφές φόρων και μειώσεις φόρων παρακράτησης».

Στην παρούσα φάση, η ζημιά  στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε  να υποθέσει κανείς πως είναι ακόμα αναστρέψιμη δικαιολογώντας όχι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά αναβολές πληρωμών.  Χώρια που δεν έχει απελευθερωθεί η Ελλάδα από τα δεσμά του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και εάν έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία.

Η Γερμανία ενδέχεται σήμερα να κάνει μια μεγάλη στροφή στη δημοσιονομική της πολιτική, εγκαταλείποντας το ιερό δισκοπότηρο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Θα είναι μια βαθιά ανάσα για τους υπουργούς του Eurogroup οι οποίοι την ερχόμενη Δευτέρα θα κληθούν να εξειδικεύσουν την εξουσιοδότηση δημοσιονομικής ευελιξίας την οποία τους έδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί βεβαιότητα – εκφράστηκε άλλωστε από τον Πρωθυπουργό- ότι ο δημοσιονομικός κορσές στην Ελλάδα θα χαλαρώσει στο εύρος των απαιτήσεων της  κατάστασης συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Έχει σημασία εάν θα εξαιρεθούν απλώς από το πρωτογενές αποτέλεσμα οι δαπάνες εξαιτίας του κορονοϊού ή θα αλλάξει και ο στόχος για το πλεόνασμα» σημειώνει στέλεχος με γνώση των διεργασιών. Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει και τα δύο: και να μην μετρούν οι δαπάνες για κορονοϊό- προσφυγικό στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και να προσαρμοστεί ο στόχος πλεονάσματος στα νέα δεδομένα οικονομικής ανάπτυξης ( ή -απευκταίο- συρρίκνωσης).

Σχετικα αρθρα

Ανασφάλιστα οχήματα: Το υπουργείο Οικονομικών μελετά μηχανισμό που θα τα εντοπίζει

admin

Κοροναϊός : Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπεζι του Eurogroup

admin

Αραμπατζή: Ο “εθνικός πλούτος” της υδατοκαλλιέργειας θα κεφαλαιοποιηθεί

admin

Απειλή για τις επιχειρήσεις η μη μείωση προκαταβολής φόρου

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με μικρή πτώση στην τελευταία συνεδρίαση μιας άκρως κερδοφόρας χρονιάς

admin

Φυσικό αέριο: Πάνω από 8.000 αιτήσεις για την επιδότηση εγκατάστασης από την ΕΔΑΑ

admin

Ενρία: Η ΕΚΤ δεν έχει υποβάλει σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank

admin

Πορτογαλία : Η πανδημία σπρώχνει του νέους στο ταμείο ανεργίας, αύξηση αιτήσεων 52%

admin

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Αρχές Αυγούστου αρχίζει η παραγωγή στο εργοστάσιο στις Σέρρες

admin

Eurogroup υψηλών προσδοκιών- Τι περιμένει η Αθήνα

admin

Κορονοϊός: Η επέλαση στην παγκόσμια οικονομία και οι τομείς με τα περισσότερα πλήγματα

admin

ΤτΕ : Αύξηση των τιμών ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα το 2019

admin

Σύσκεψη για την επικαιροποίηση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης λόγω κορονοϊού

admin

ΑΔΜΗΕ : Υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς στην Άνδρο

admin

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί στο 13% από 24%

admin

Γερμανία: Μειώνει το φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις στο 25%

admin

Το κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις

admin

Βρετανία: Συστάσεις στις τράπεζες για την τήρηση των ίδιων προτύπων στο προσωπικό

admin