Image default
Οικονομία

Κορωνοϊός: Μέτρα για αύξηση των εθνικών δαπανών θα ανακοινώσει το μεσημέρι η Κομισιόν

Μέτρα για αύξηση των εθνικών δαπανών θα ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορωνοϊό.

Οπως αναφερει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα επισήμως μέτρα που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξήσουν ελεύθερα τις δαπάνες για να υποστηρίξουν τους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορωνοϊο

Τα μέτρα θα δώσουν το πράσινο φως για δαπάνες που δημιουργούν έλλειμμα και επίσης θα προσφέρουν σε χώρες που συνήθως είναι απρόθυμες να δαπανήσουν, όπως η Γερμανία, ένα επιχείρημα για να ξεκλειδώσουν τους οικονομικούς πόρους σε μία συντονισμένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης κίνηση δημοσιονομικής τόνωσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων Βάλντις Ντομπρόφσκις αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα στις 13.00 ώρα Βρυξελλών (14.00 ώρα Ελλάδος).

Οι προτασεις της Φον ντε Λάιεν για τον κορωνοϊο

Επειτα από έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ήδη ορισμένες από τις προτάσεις-κλειδιά, που περιλαμβάνουν την χρήση υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων για την υποστήριξη πληττόμενων τομέων και μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και των ρυθμίσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται επίσης να προτείνει σχέδιο για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις ποιυ βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεούνται να διατηρήσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και οφείλουν να διατηρήσουν το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν ήδη στις χώρες μέλη να αυξάνουν τις δαπάνες σε έκτακτες καταστάσεις. Η Κομισιόν αναμένεται να επαναδιατυπώσει αυτήν την αρχή, δηλώνοντας απερίφραστα ότι η κρίση της επιδημίας απαιτεί κατ’ εξαίρεσιν δαπάνες.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την κρατική βοήθεια περιορίζουν την χορήγηση επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχέρεια , αλλά επιτρέπουν επίσης την έκτακτη οικονομική υποστήριξη υπό ορισμένες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβεβαιώσει ότι αυτοί οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας θα χαλαρώσουν προσωρινά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αφού η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε την Τρίτη ότι η Επιτροπή είναι ανοικτή στην χορήγηση αποζημιώσεων προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για να είναι αυτά τα μέτρα αποτελεσματικά θα πρέπει οι κυβερνήσεις με μεγάλη οικονομική ισχύ, όπως η Γερμανία, να αποφασίσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους και κατά συντονισμένο τρόπο.

Σχετικα αρθρα

Θεοχάρης για τουρισμό: Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον Ιούλιο

admin

Μοντέλο ΔΕΗ και σε άλλες ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο των αγορών με οριακή άνοδο

admin

Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση – Ποια προϊόντα αφορά

admin

ΤΡΑΙΝΟΣΕ : Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας με το ελληνικό κράτος

admin

Coca Cola για συλλεκτική φιάλη της Αθήνας: Μπαίνει τέλος στις κατηγορίες περί παρανομίας

admin

Με πτώση ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Κοροναϊος : Περιορίζονται οι συναλλαγές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

admin

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) προς τους εργαζομένους -Προετοιμαζόμαστε για μια δυναμική επανεκκίνηση ελληνικής οικονομίας

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα

admin

Airbnb : Εκπνέει η προθεσμία για το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

admin

Τι θα κάνουν τα funds με τα δάνεια – Πώς θα σταματήσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί

admin

Κοροναϊός : Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για την έκπτωση 25% του ΦΠΑ για τον Απρίλιο

admin

ΕΛΠΕ: Άμεσος στόχος η δημιουργία σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

admin

Χρηματιστήριο σε «ελεύθερη πτώση» -Σε επίπεδα 2016 ο Γενικός Δείκτης

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Πέρα από κάθε προσδοκία τα κέρδη της Amazon την περίοδο των γιορτών -Σε άνοδο οι μετοχές

admin

Επαναλειτουργούν έως τις 25 Μαΐου 197.000 επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή λειτουργίας

admin