Image default
Οικονομία

Συναγερμός για την οικονομία – Μαξίμου πήγε ο Στουρνάρας

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την οικονομία και τις τράπεζες, υπό το φόβο να ζημιωθούν τα πιστωτικά ιδρύματα από το πάγωμα της αγοράς και το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και πυρετώδεις προκειμένου να θωρακίσουν και και να στηρίξουν την οικονομία από την νεα απειλή, που μπορεί να στοιχίσει έως 2 δις. ευρώ από το ΑΕΠ, αλλά να υποστούν οι τράπεζες έως 13% μείωση της κερδοφορίας έως το 2023.

Υπο τη νεα απειλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα,  στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες για την κατασταση με βάση τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί πως χθες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε νεα σύσκεψη με το οικονομικο επιτελείο και τους εκπροσώπους  των τραπεζών.

Οι διεργασίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς καθώς ο κίνδυνος μιας μεγάλης απώλειας από το ΑΕΠ για το 2020 αλλά και η οικονομική καταστροφή που μπορεί να υποστούν χιλιάδες επιχειρήσεις, προκαλεί τρόμο ανάλογο με αυτόν που αφορά στον κοροναϊό.

Τα κόκκινα δάνεια

Ο πυρετός συσκέψεων στο υπουργείο οικονομικών περιελάμβανε την Πέμπτη  και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ έγινε μια πρώτη αποτίμηση των  αποφάσεων της ΕΚΤ. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Στελέχη της αγοράς, πάντως,  αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για νέα «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής δανείων προκειμένου να μην αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αδιαμφισβήτητα, πάντως, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν αλληλένδετη σχέση και οι επιπτώσεις της πανδημίας ενδεχομένως να πάνε πίσω το σχεδιασμό, τόσο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όσο και το πλάνο για χρηματοδότηση της αγοράς. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κάνουν σχέδια προετοιμασίας και  σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

-

Σχετικα αρθρα

Κίνημα «δεν κληρονομώ» : Ο χάρτης των αποποιήσεων ανά περιοχή

admin

Το δημοσιονομικό κενό του 2020 που βλέπουν οι θεσμοί στο περιθώριο του Eurogroup

admin

Eurostat: Σε Ελλάδα και Κύπρο η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης το β’ τρίμηνο

admin

Novartis: Κοντά σε εξαγορά της Medicines Company έναντι 7 δισ. δολ.

admin

Τρίμηνη παράταση στις αναπηρικές συντάξεις λόγω κορονοϊού

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Στα ίδια επίπεδα οι δείκτες

admin

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς και μέχρι πότε θα κάνετε αίτηση

admin

Κτηματολόγιο : Το Δημόσιο απειλεί τις περιουσίες 18.000 ιδιοκτητών – Δείτε που

admin

Σε θέσεις «μάχης» τράπεζες και δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

Economist : Εξωπραγματικοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα – Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη ελάφρυνση χρέους

admin

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην ΕΕ

admin

Wall Steet : Θετικό πρόσημο με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στη FED

admin

Οι βασικές αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό – Η 11άδα που ξεχωρίζει το ΕΒΕΠ

admin

Αναστέλλεται ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό μετά την προσφυγή της Hard Rock

admin

Κοροναϊός : Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους – Έτσι θα πάρετε τα 800 ευρώ

admin

Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε χωρίς στήριξη εταιρείες όπως η Aegean

admin

Κοροναϊός : Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση τόκων δανείων ΜμΕ

admin

Τι καθιστά τον αγωγό EastMed την καλύτερη επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

admin