Image default
Πρώτο Θέμα

Παγκόσμια καταιγίδα…

Σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης σήμερα στα χρηματιστήρια, με το ΓΔ να έχει μια ακόμη ιστορική πτώση, κλείνοντας χαμηλότερα των 500 μονάδων, στις 483,40 μονάδες (-12,24%), στο χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2016, σε μια ημέρα που στο ξεκίνημα η Walll Street έφθασε στο -12% και είχαμε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Βέβαια η εικόνα λίγο πριν το κλείσιμο του Χ.Α. είχε βελτιωθεί αισθητά, με τον DAX στο -3,85% και τη Wall Street στο -6,5% με -7%. Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΔ βρίσκεται από 01/01/20 στο -47,16%, με τον τραπεζικό δείκτη στο -62,71%. Και κάπως έτσι, σε μερικές εβδομάδες, η αγορά βιώνει κατάσταση απόλυτης καταστροφής, με το όλο το θετικό story να έχει γυρίσει σε έναν εφιάλτη, θυμίζοντας πως το Χ.Α. το 2019 ήτανε πρώτο στον κόσμο σε άνοδο και πλέον το 2020, με το -47% να είναι πρώτο στην πτώση.

Στα επιμέρους σημεία της σημερινής συνεδρίασης, με εντυπωσιακές απώλειες 16,09% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 330,05 μονάδες,  όπως αναφέραμε παραπάνω με απώλειες από 01/01/20 62,71% και ούτε συζήτηση φυσικά για τη διαγραμματική κατάσταση του δείκτη (θα φθάσουμε στο σημείο να μιλάμε για νέα ιστορικά χαμηλά). 

Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές η Alpha Bank έκλεισε στα 0,75 ευρώ (-18,30%), με την ΕΤΕ στα 0,93 ευρώ (-20,61%). Στα 0,38 ευρώ η Eurobank (-10,12%) και η Πειραιώς στα 1,006 ευρώ (-17,88%).

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με εντυπωσιακές απώλειες 22,64% ο ΟΠΑΠ (5,86 ευρώ), καθώς και με μεγάλες απώλειες η ΛΑΜΔΑ (4,455 ευρώ, -17,50%), της ΕΕΕ (17,47 ευρώ, -16,93%), της Aegean Airlines (4,00 ευρώ, -16,67%), της ΔΕΗ (1,55 ευρώ, -13,89%), της Γεκτερνα (3,81 ευρώ, -13,01%), του Ελλάκτωρα (0,572 ευρώ, -12,27%) και του ΑΔΜΗΕ (1,64 ευρώ, -11,35%). Με τις μικρότερες απώλειες η μετοχή της Fourlis (3,81 ευρώ, -1,04%).

Στους επιμέρους δείκτες, όπως αναφέραμε παραπάνω, με εντυπωσιακές απώλειες 16,09% οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στις 330,05 μονάδες. Με μεγάλες απώλειες 13,89% και 10,21% ο FTSE 25 (στις 1.194,86 μονάδες) και ο FTSE Mid Term (671,790 μονάδες). Αναφορικά με το ΓΔ, αυτός έκλεισε στα επίπεδα των 484,40 μονάδων, -12,24%, με τζίρο 63εκ ευρώ θεωρητικά χαμηλός, αν και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη μείωση των τιμών.

Τέλος, όσον αφορά την τεχνική ανάλυση της αγοράς, μετά και τη νέα μεγάλη πτώση, πλέον δε μπορούμε  να κάνουμε τίποτα από το να αναφερθούμε στις επόμενες στηρίξεις στα επίπεδα των 450 και 420 – 430 μονάδων, όπου πλέον μιλάμε για το χαμηλότερο σημείο από το 1989 – 1990, δηλαδή τα χαμηλά 30 ετών.

Ομόλογα

Πανικός επικρατεί στις αγορές ομολόγων ειδικά της ευρωπεριφέρειας, με τις αποδόσεις όλων των ομολόγων της περιοχής να εκτοξεύονται σε πολύμηνα υψηλά και τα ελληνικά ομόλογα να χάνουν όλο το ράλι που είχε σημειώθηκε από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο.

Ο δεύτερος γύρος μείωσης επιτοκίων από τη Fed και η συντονισμένη προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, τρέπει σε μαζική φυγή τους επενδυτές από όλα τα risk assets. Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν στον χάρτη του υψηλού ρίσκου, χάνοντας δυστυχώς όλες τους τις άμυνες με τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών να μην κάνουν καμία διάκριση και να μην λαμβάνουν πλέον υπόψη το υψηλό cash buffer το οποίο ουσιαστικά προστατεύει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά σχεδόν 10 μηνών στο 0,75% και 0,95% αντίστοιχα, ενώ το yield στο ιταλικό 10ετές κινείται στο 1,936% με άνοδο 8% από την Παρασκευή.

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές  αυξάνεται στο 2,37% έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής και κατά… 160% σχεδόν από το 0,92% που είχε βρεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και πριν το βίαιο διεθνώς sell-off λόγω κορονοϊού. Το spread έναντι τον γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 290 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.

Δραματική είναι και η αύξηση στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία πλέον κινείται στο 1,90% έχοντας ουσιαστικά εκτοξευθεί κατά περισσότερο από… 500% (!) από το 0,3% που βρισκόταν πριν μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Το μομέντουμ που επικρατεί πλέον στην ευρωπεριφέρεια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις που δημιουργούνται γύρω από το επίπεδο του χρέους σε χώρες οι οποίες μετά πολλά χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης και την συνεχιζόμενη στήριξη των κεντρικών τραπεζών μπαίνουν σε μια άλλη αρκετά σοβαρή, αν όχι μεγαλύτερη κρίση από την προηγούμενη, όπως σχολιάζει στο - ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Matt Cairns.

Wall st

Με καταιγιστική πτώση, η οποία συνεχίζεται στο φόντο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, ανοίγουν την εβδομάδα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά τις κινήσεις και δράσεις που έχουν αναλάβει οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, με επικεφαλής την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve, για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την οικονομική επιβράδυνση.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 1.866 μονάδων ή 8,05%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 199 μονάδες ή 7,35%  και τον τεχνολογικό Nasdaq να “χάνει” 598 μονάδες ή 7,60%.

Η πτώση του S&P με το άνοιγμα της συνεδρίασης άγγιξε αμέσως το -8,14%, ενεργοποιώντας τον “αυτόματο διακόπτη” και οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης του δείκτη για 15 λεπτά. Οι λεγόμενοι “αυτόματοι διακόπτες (circuit breakers) είναι ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τον περιορισμό των ρευστοποιήσεων πανικού στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Το μέτρο διακόπτει προσωρινά τη διαπραγμάτευση ενός δείκτη όταν αυτός σημειώσει απώλεια από ένα ποσοστό και πάνω. Στην περίπτωση του S&P 500, το όριο ήταν η “βουτιά” του 8%.

Μολονότι οι κινήσεις της Fed και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών λειτουργούν υποβοηθητικά προς τις αγορές, πολλοί επενδυτές επιθυμούν να έχουν εικόνα της κατάστασης που θα διαμορφωθεί όταν τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν στο ζενίθ τους και θα αρχίσουν να υποχωρούν, πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν ξανά σε κινήσεις αγοράς μετοχών.

Όπως σημειώνει ο Peter Boockvar, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group, “η Fed έβγαλε το “μπαζούκα” της και μακάρι αυτό να δουλέψει, γιατί δεν ξέρω τι όπλα τούς έχουν απομείνει – και η αλήθεια είναι ότι όσα λεφτά και να πέσουν από τον ουρανό, δεν θεραπεύουν τον ιό”

Η Fed περιόρισε τα επιτόκιά της ουσιαστικά στο 0% (εύρος 0% – 0,25%), στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ έθεσε σε “κίνηση” ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε “ιδιαίτερα ευτυχής” για τις ανακοινώσεις της Fed, προσθέτοντας: “Πιστεύω ότι οι άνθρωποι των αγορών θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι”.

Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό μέσα στο σαββατοκύριακο δεν βοηθούν στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έφτασαν τα 3.774 και οι θάνατοι τους 69, σύμφωνα με το Johns Hopkins University. Το αμερικανικό κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων καλεί σε ματαίωση κάθε συνάθροισης άνω των 50 ανθρώπων.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 9%, ενώ σχυρό πλήγμα δέχονταν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με εκείνες των Delta και United να χάνουν άνω του 17%, ενώ εκείνη της American να υποχωρεί κατά 15%.

Μεγάλη πίεση δέχονται και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με εκείνες των Bank of America και JPMorgan Chase να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 14%. Η Morgan Stanley σημειώνει πτώση 12,6%, ενώ η Citigroup “χάνει” 15,2%. Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ανέστειλαν το σαββατοκύριακο τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών τους, σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για άλλες δραστηριότητες.

Τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 έχασαν άνω του 8% την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον τεχνολογικό Nasdaq, περνώντας σε έδαφος bear market. Η τελευταία ορίζεται ως πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό ενός δείκτη.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με εκείνες των JP Morgan, Boeing και American Express, να ηγούνται των απωλειών

Σχετικα αρθρα

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin