Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Inferno διχως τελος -10% ο ΓΔ, -12% οι τράπεζες

Σε ιδιαίτερα σκοτεινά νερά εισέρχεται από σήμερα με το άνοιγμα των συναλλαγών το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 10,13% στις 496,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 11,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.222,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 12,23% στις 379,48 μονάδες.

Κατά την εναρξη των συναλλαγων ειχαμε  τεχνικά προβλήματα αμέσως από τις 10.30′.Μέχρι να “ομαδοποιηθούν” οι εντολές πώλησης και να αντιστοιχήσουν με εντολές αγοράς, προκειμένου να λειτουργήσει η διαδικασία προσφοράς (στο limit down) και ζήτησης χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά.

Το ΧΑ ακολουθεί τη βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ολόκληρη η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Την ίδια ώρα σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε καραντίνα, με τις οικονομικές συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες, παρά τη νέα παρέμβαση από τη Fed, η οποία προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων στην προσπάθειά της να στηρίξει την οικονομία που δοκιμάζεται από τον κορονοϊό.

Στην ίδια “μοίρα” και το ΧΑ, το οποίο έχασε το 20% της αξίας του μέσα σε μία εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τις τιμές των ιστορικών του χαμηλών.

Το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον, με τον κ. Ζαχαράκη να εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Έτσι, σύντομα οι τίτλοι που πιέστηκαν και η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα θα αρχίσουν να αντιδρούν πρώτες στην αγορά κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης. Εταιρίες τροφίμων, utilities και πολλές ακόμα εταιρίες πιθανότατα να μην επηρεαστούν καθόλου από την όλη κατάσταση.  Από την άλλη οι αδάνειστες και με ρευστότητα εταιρίες θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση.

Μεσοπρόθεσμα η αγορά έχει γυρίσει πτωτική παρόλα αυτά το επόμενο διάστημα το πιο πιθανό είναι να δώσει μία σημαντική διόρθωση της πτώσης διορθώνοντας την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα δώσει την ευκαιρία στους έχοντες τίτλους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση  και παράλληλα μπορεί να δώσει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τοποθετούνται σε καλές εταιρίες στην διάρκεια της πτώσης, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέρρευσαν τη Δευτέρα, καθώς η εκτεταμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών απέτυχε να στηρίξει το κύμα αστάθειας που έχει κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές.

Ο δείκτης FTSE 100 μειώθηκε κατά 4,7%  στο άνοιγμα, ανεβάζοντας απώλειες φέτος για τον δείκτη blue-chip του Λονδίνου σε περισσότερο από 30%. Η πτωση ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη: ο Dax της Γερμανίας και ο Cac 40 της Γαλλίας ήταν κατά 4,6% χαμηλότερα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια προτού ανοίξει η αγορά την Κυριακή και ένωσε τις δυνάμεις της με άλλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί μια σοβαρή οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία των κοροναϊών.

Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο της πολιτικής της κατά πλήρη ποσοστιαία μονάδα μεταξύ του μηδέν και του 0,25% – ενός επιπέδου που παρατηρήθηκε τελευταία το 2015. Επίσης, αποκάλυψε τουλάχιστον 700 δισ. Δολάρια σε αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τη δράση των κεντρικών τραπεζών, η οποία δεν έχει παραλληλιστεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα συμβόλαια S & P 500 υποχώρησαν έως και 5%, προκαλώντας τους διακόπτες κυκλώματος ανταλλαγής και την απότομη πτώση όταν η Wall Street αρχίζει να διαπραγματεύεται αργότερα.

Οι μετοχες ανα τον κοσμο έχουν συγκλονιστεί με ασταθεις συναλλαγες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς η έκταση της οικονομικής αναστάτωσης του κοροναϊού έχει καταστεί σαφής. Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σχεδόν 10% την Πέμπτη, προτού εξαπλωθούν υψηλότερα κατά το ίδιο περιθώριο στην επόμενη συνεδρίαση, με καθημερινές πωλήσεις που δεν παρατηρήθηκαν περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο κ. Joachim Fels, παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της Pimco, δήλωσε ότι η ανησυχία ήταν “αυτό που μοιάζει σήμερα με μια αναπόφευκτη ύφεση. . . μετατρέποντας την κατάθλιψη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές από μια ανάκαμψη σε μια κατάρρευση ».

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού δημόσιου ταμείου υποχώρησε 0,16 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,7924% καθώς οι επενδυτές μεταφέρθηκαν στο δημόσιο χρέος. Οι αποδόσεις μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τη Δευτέρα ακολούθησε τις ενέργειες της Fed, ανακοινώνοντας ότι στόχος της ήταν να διπλασιάσει τις αγορές των κεφαλαίων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο σε ¥ 12tn ($ 112δις) ετησίως. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη βασική πολιτική της στο -0,1%.

Το benchmark της Ιαπωνίας Topix έκλεισε 2% χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση. Το γιεν, ένα καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, αυξήθηκε επίσης κατά 1,3% σε ¥ 106,50 ανά δολάριο.

Στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, ο δείκτης S & P / ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 9,7%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 4,3% και ο CSI 300 της Κίνας έκλεισε με το ίδιο περιθώριο.

“Μετά την περικοπή των επιτοκίων της Fed, είναι δύσκολο να αποφευχθεί οτιδήποτε θα γίνει από τις κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε ένας μεσίτης με έδρα το Τόκιο. “Πρέπει να πω στους πελάτες ότι οτιδήποτε είναι δυνατό”.

Ενώ τα μέτρα της Fed ήταν πιο δυνατά από ό, τι αναμενόταν, οι ειδήσεις σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σήμαιναν ότι οι επενδυτές ήδη έπεισαν τον εαυτό τους για μια άλλη πτώση της αγοράς.

Ο Zach Pandl, αναλυτής της Goldman Sachs, πρότεινε ότι η δράση των κεντρικών τραπεζών μπορεί να βοηθήσει μόνο “στο περιθώριο”, δείχνοντας την επιταχυνόμενη έξαρση στην Ισπανία και τη Γαλλία και την παύση λειτουργίας σε ορισμένα σχολεία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “θα πρέπει να διευκολύνει σημαντικά τη χρηματοδότηση της πίεσης στην αγορά, ιδιαίτερα της έλλειψης δολαρίων στο εξωτερικό”. Θα χρειαστούν περισσότερες κυβερνητικές δαπάνες για να μειωθεί η ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα, πρόσθεσε.

Η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο λεγόμενο μηδενικό κατώτατο όριο μέχρι το τέλος του 2022 και να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, ανέφερε η UBS τη Δευτέρα. Οι αναλυτές της Capital Economics δήλωσαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας «στερούνται απο δόντια».

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Greek Market Overview -F.FINANCE

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin