Image default
Οικονομία

Eurogroup: «Πλήρης ευελιξία στην Ελλάδα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» διαβεβαίωσε ο Σεντένο

Η Ελλάδα θα έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση, που θα έχουν τα υπόλοιπα κράτη- μέλη κι έτσι η Ενισχυμένη Εποπτεία δεν θα σταθεί εμπόδιο στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μετά από την πολύωρη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι ακόμα και οι «σκληροί» δεν θα έθεταν τελικά προσκόμματα στην ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας και για την Ελλάδα, λύνοντας έτσι τα χέρια του οικονομικού επιτελείου. «Η Ελλάδα δυστυχώς πλήττεται διπλά: κι από τον κορωνοϊό κι από το προσφυγικό. Χρειάζεται βοήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Μ. Σεντένο ξεκαθάρισε δύο φορές ότι και στην Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί πλήρως η ρήτρα ευελιξίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Όπως ορίζεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, αφενός η όποια υστέρηση εσόδων και υπέρβαση δαπανών για την ανεργία δεν θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό στόχο (αυτόματοι σταθεροποιητές), άρα επί της ουσίας ο στόχος του 3,5% θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως, αφετέρου οι δαπάνες για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Από εκεί και πέρα, το μήνυμα που επιχείρησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη και στις αγορές οι εμφανώς προβληματισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ήταν ότι θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για Υγεία, Οικονομία, Απασχόληση. «Whatever it takes», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο, γνωστοποιώντας ότι θα γίνεται τηλεδιάσκεψη κάθε εβδομάδα για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Τα πρώτα μέτρα του Eurogroup

Δημοσιονομικά στο 1% ΑΕΠ της Ε.Ε. από τα κράτη- μέλη:

  • για την Υγεία, για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις (ειδικά σε τουρισμό και μεταφορές), κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, εγγυήσεις για εξαγωγές, άρση ρητρών καθυστέρησης σε δημόσιες συμβάσεις, ενίσχυση των εργαζομένων, επέκταση των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Ευρωπαϊκά μέτρα στο 10% του ΑΕΠ:

Ταμείο Επενδύσεων με 37 δισ, άλλα 28 δισ από Διαρθωτικά Ταμεία, 8 δισ από ΕτΕΠ για μικρομεσαίες και προσπάθεια να φτάσουν στα 20 δισ για άλλες 150.000 επιχειρήσεις, 10 δισ από ΕτΕΠ για πρόσθετες επενδύσεις.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, όπως επίσης την ευελιξία που δίνει ο SSM, ωστόσο ήταν εμφανώς μαζεμένη η παρότρυνση για συμμετοχή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ποιο ήταν το στοιχείο, που δείχνει ότι υπάρχει Plan B, αν τα πράγματα επιδεινωθούν; Ο Κ. Ρέγκλινγκ και ο Μ. Σεντένο άφησαν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα 410 δισ ευρώ του ESM (3% του ΑΕΠ Ε.Ε.) για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σχετικα αρθρα

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Βουλευτές κόμματος Brexit: Εκατομμύρια ευρώ κέρδη από «παράπλευρες δραστηριότητες»

admin

«Το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά μπορεί και πρέπει να αυξηθεί»

admin

Υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης καταγγέλλει ο ΣΕΒ

admin

Ζαχαριάδης για βάσιμο λόγο απόλυσης : Η κυβέρνηση κάνει τα χατίρια του ΣΕΒ και των ισχυρών εργοδοτών

admin

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Πληρώνεται του 2018 – Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ

admin

Σε ανοδική πορεία οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου στην Κύπρο

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με άνοδο

admin

Moody’s: Σημαντική η αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας

admin

ΤτΕ: Πώς θα μειώσουμε τα πλεονάσματα

admin

Τι αλλαγές έφεραν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

admin

ΕΒΕΠ: Οι πτυχές και οι «παγίδες» του νέου πλαισίου «ατομικής πτώχευσης»

admin

Κομισιόν : Θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικό στόχοι του 2020-2021

admin

Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε χωρίς στήριξη εταιρείες όπως η Aegean

admin

Ασφαλιστικά ταμεία : Πώς θα κάνετε ρύθμιση των οφειλών σας

admin

Κοροναϊός : Ύφεση – ρεκόρ για τις χώρες της Ευρωζώνης

admin

Ολη η αλήθεια για τα 750 δισ. – Τι σημαίνει για την Ελλάδα, τα γκρίζα σημεία, που θα πάνε τα 32 δισ.

admin

Χατζηδάκης : Το πρόγραμμα εξορύξεων θα προχωρήσει κανονικά

admin