Image default
Ευρώπη

WindEurope: νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση στην αγορά αιολικής ενέργειας από τον κορωνοϊό

Η κρίση του κορωνοϊού έχει ήδη αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και προκαλεί καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη υλοποίηση των επενδύσεων. Ωστόσο το εύρος των επιπτώσεων είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί, επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ, τονίζει σε δική της ανακοίνωση ότι «Η Ελλάδα και η Ευρώπη διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο. Έχουμε όλοι υποχρέωση με αίσθημα ευθύνης να αυτοπεριοριστούμε για να συμβάλουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων και της κοινωνίας. Ο αιολικός κλάδος και οι αιολικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των ειδικών και προσαρμόζονται σε αυτές για περιορισμό των μετακινήσεων, με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών και την υψηλή διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής

Σύμφωνα με την WindEurope η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ανεμογεννητριών, πραγματοποιώντας έργα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, οι αιολικές επιχειρήσεις βασίζονται σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες για πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Ο ιός COVID-19 εμποδίζει το διεθνές εμπόριο, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητες για διάφορους βιομηχανικούς τομείς.Η πρώτη ανάλυση από τη WindEurope δείχνει ότι ο COVID-19 θα έχει επιπτώσεις, μάλλον μέτριες, στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες για την αιολική ενέργεια. Δεδομένου ότι το ξέσπασμα του COVID-19 βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του στην παραγωγή και στα έσοδα του αιολικού κλάδου.

Ωστόσο, οι πρώτες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη παρατηρηθεί.

«Η μείωση της παραγωγής του κατασκευαστικού τομέα στην Κίνα είναι ήδη εμφανής σε άλλες χώρες. Φυσικά η αιολική βιομηχανία δεν είναι η μόνη που βιώνει το πλήγμα από τις καραντίνες, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα κλειστά εργοστάσια. Οι κατασκευαστές οχημάτων και πλοίων, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών πλαισίων και μπαταριών επηρεάζονται εξίσου. Θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια στρατηγική προσέγγιση για να διασφαλίσουμε την ελαχιστοποίηση της διαταραχής» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, σε σχέση με τη Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Ο COVID-19 είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων αιολικών έργων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να χάσουν τις προθεσμίες που επιβάλουν οι διαγωνισμοί των διαφόρων χωρών και να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους κανόνες τους» συμπλήρωσε ο Giles Dickson.

Τέλος ο κ. Dickson σημείωσε ότι εάν εμφανιστούν φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής σε μελλοντικούς διαγωνισμούς,  οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προκηρύξουν τις μη διατιθέμενες ποσότητες ισχύος σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σχετικα αρθρα

Πυρά ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση της φον ντερ Λάιεν

admin

Παγκόσμια εξέγερση κατά του «καπιταλισμού του καζίνο»

admin

Braindrain το 2019: Ανακόπτεται η τάση φυγής των νέων

admin

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

admin

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής

admin

Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν λυπάμαι για το δημοψήφισμα του 2016

admin

Μέρκελ στο Άουσβιτς: Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα

admin

Με το ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, καταναλώνεις δική σου ενέργεια χωρίς να πληρώνεις φόρους

admin

Κορονοϊός, COVID-19: Η ΕΕ εργάζεται σε όλα τα μέτωπα – 232 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της επιδημίας

admin

Νομοθετεί για απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου ο Τζόνσον

admin

Σε «πολιτική ανυπακοή» καλούν τους Καταλανούς οι αυτονομιστές ηγέτες

admin

Ευρωβουλή: ακυρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης λόγω κοροναϊού

admin

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ με σαμπάνιες για τους Brexiteers και ολονυκτίες για τους Remainers

admin

Συμφωνία επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του ESM

admin

Ε.Ε.: Αυστηρότερη και αναστρέψιμη ενταξιακή διαδικασία η νέα πρόταση της Κομισιόν

admin

Σήμερα το WASTE 2019: Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

admin

Covid-19: Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κλείνει εργοστάσια και μειώνει την παραγωγή

admin

Νέο μήνυμα στήριξης του Τζεντιλόνι στην Ελλάδα

admin