Image default
Ευρώπη

WindEurope: νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση στην αγορά αιολικής ενέργειας από τον κορωνοϊό

Η κρίση του κορωνοϊού έχει ήδη αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και προκαλεί καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη υλοποίηση των επενδύσεων. Ωστόσο το εύρος των επιπτώσεων είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί, επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ, τονίζει σε δική της ανακοίνωση ότι «Η Ελλάδα και η Ευρώπη διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο. Έχουμε όλοι υποχρέωση με αίσθημα ευθύνης να αυτοπεριοριστούμε για να συμβάλουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων και της κοινωνίας. Ο αιολικός κλάδος και οι αιολικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των ειδικών και προσαρμόζονται σε αυτές για περιορισμό των μετακινήσεων, με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών και την υψηλή διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής

Σύμφωνα με την WindEurope η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ανεμογεννητριών, πραγματοποιώντας έργα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, οι αιολικές επιχειρήσεις βασίζονται σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες για πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Ο ιός COVID-19 εμποδίζει το διεθνές εμπόριο, δημιουργώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητες για διάφορους βιομηχανικούς τομείς.Η πρώτη ανάλυση από τη WindEurope δείχνει ότι ο COVID-19 θα έχει επιπτώσεις, μάλλον μέτριες, στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες για την αιολική ενέργεια. Δεδομένου ότι το ξέσπασμα του COVID-19 βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του στην παραγωγή και στα έσοδα του αιολικού κλάδου.

Ωστόσο, οι πρώτες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη παρατηρηθεί.

«Η μείωση της παραγωγής του κατασκευαστικού τομέα στην Κίνα είναι ήδη εμφανής σε άλλες χώρες. Φυσικά η αιολική βιομηχανία δεν είναι η μόνη που βιώνει το πλήγμα από τις καραντίνες, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα κλειστά εργοστάσια. Οι κατασκευαστές οχημάτων και πλοίων, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών πλαισίων και μπαταριών επηρεάζονται εξίσου. Θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια στρατηγική προσέγγιση για να διασφαλίσουμε την ελαχιστοποίηση της διαταραχής» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, σε σχέση με τη Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Ο COVID-19 είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων αιολικών έργων, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να χάσουν τις προθεσμίες που επιβάλουν οι διαγωνισμοί των διαφόρων χωρών και να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ευέλικτες ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους κανόνες τους» συμπλήρωσε ο Giles Dickson.

Τέλος ο κ. Dickson σημείωσε ότι εάν εμφανιστούν φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής σε μελλοντικούς διαγωνισμούς,  οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προκηρύξουν τις μη διατιθέμενες ποσότητες ισχύος σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σχετικα αρθρα

Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ: τη Δευτέρα η διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Παραβιάζοντας τον GDPR: ο ΑΦΜ ως αριθμός ταυτότητας

admin

Έργα πρασίνου 20 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

admin

Brexit: Τζόνσον προειδοποιεί Γιούνκερ ότι δεν θα μπει καν σε συζητήσεις για νέα αναβολή

admin

EKT: πες τη γνώμη σου για τη νομισματική πολιτική – συμμετοχή των πολιτών ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Σε κρίση οι σχέσεις Βελιγραδίου – Ποντγκόριτσα

admin

Ο λαϊκισμός ήρθε άραγε για να μείνει ή ήδη υποχωρεί;

admin

«Χτυπημένοι» από την κλιματική κρίση, οι Γερμανοί Συντηρητικοί στοχεύουν τώρα στο Πράσινο Κόμμα

admin

Γαλλία: Η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις στο NATΟ για τις σχέσεις με τη Ρωσία

admin

Κορωνοϊός: σε άγνωστα νερά τα ερευνητικά προγράμματα – λύση η ρήτρα ανωτέρας βίας;

admin

«Ναι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών

admin

Γερμανία: Το χάος του 2015 με το μεταναστευτικό μπορεί να επαναληφθεί

admin

Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην Κομισιόν για τους μετανάστες στα νησιά του Β. Αιγαίου

admin

Είσοδος AEGEAN AIR – Βασιλάκη στη Lamda Development και στην επένδυση του Ελληνικού

admin

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μηταράκης

admin

ΕΕ – COVID-19: οικονομικά μέτρα και ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία

admin

Κόρμπιν: Το no deal Brexit θα αφήσει τη Βρετανία στο έλεος του Τραμπ

admin

Επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ουάσιγκτον για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

admin