Image default
Διεθνή

Κορωνοϊος: Περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουν οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, σύμφωνα με έρευνα

Οι άνθρωποι με ομάδα (τύπο) αίματος Α έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ εκείνοι με ομάδα Ο έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλες τις ομάδες αίματος. Αυτό υποστηρίζει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, που βασίστηκε στη μελέτη ασθενών από το επίκεντρο της νόσου Covid-19 στην Ουχάν και στη Σεντσέν.
Στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος Ο είναι συχνότερη (34%) σε σχέση με την ομάδα Α (32%), όμως μεταξύ των ασθενών με Covid-19 η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς το ποσοστό με ομάδα Ο βρέθηκε μικρότερο (26%), ενώ με ομάδα Α μεγαλύτερο (38%). Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%, έναντι 25% και 9% που είναι αντιστοίχως στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε αυτές τις ομάδες αίματος οι διαφορές είναι μικρές.
Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Η ομάδα Ο έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα ομάδας αίματος Α είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο.
Οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από τρία νοσοκομεία για 2.173 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων 206 που τελικά πέθαναν, κάνοντας σύγκριση με 3.694 άτομα χωρίς Covid-19, έχουν κάνει μόνο προδημοσίευση στο medrXiv και όχι κανονική επιστημονική δημοσίευση, ενώ δεν μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για τα ευρήματά τους.
Όπως αναφέρουν, «οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν την πιθανότητα λοίμωξης. Επίσης, οι ασθενείς ομάδας Α που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πιθανώς έχουν ανάγκη από πιο ενεργητική επιτήρηση και πιο επιθετική θεραπεία».
Ακόμη, προτείνουν τον έλεγχο της ομάδας αίματος των ασθενών με Covid-19, αλλά και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου. Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δήλωσαν ότι «η μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη στους επαγγελματίες υγείας, όμως οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν αυτές τις στατιστικές πολύ στα σοβαρά και σίγουρα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν. Δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα κολλήσουν τον ιό, ούτε ότι αν κάποιος έχει ομάδα Ο είναι απολύτως ασφαλής. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να πλέουν τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».
Κατά καιρούς, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει διαφορετικές ομάδες αίματος με μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Για παράδειγμα, κάποια μελέτη κατέληξε στο συμοπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα Α έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος από εκείνους με ομάδες ΑΒ ή Ο.Διαβάστε επίσης:Τα νοσοκομεία ενισχύονται με άλλους 50 καινούργιος αναπνευστήρες, δωρεά της «Μότορ Όιλ»Κορωνοϊός: Στήριξη 2 δισ. σε 1 εκατ. νοικοκυριά-επιχειρήσεις – Εκτός όσοι κάνουν απολύσειςΚορωνοϊός: Με μάσκα για νέα αυτοψία ο Άδωνις Γεωργιάδης – «Ψωνίστε όταν έχετε ανάγκη, όχι για να αποθηκεύσετε»

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός: Πώς η ρωσική βοήθεια προς την Ιταλία εκθέτει την ΕΕ

admin

Κορωνοϊός: Υπέροχο βίντεο από μπαλκόνι της Ισπανίας – Γείτονες τραγουδούν μαζί και τους χειροκροτά όλη η γειτονιά

admin

Θλιβερό ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ – 2.569 νεκροί σε μία ημέρα

admin

Το μήνυμα Μακρόν-Μέρκελ για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

admin

Κορωνοϊός – Σουδάν: 21 νεκροί και 237 κρούσματα

admin

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στην Ιταλία: Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί

admin

Σερβία: Στις 26 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές

admin

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Απεργίες σε Amazon και Instacart – Οι εργαζόμενοι ζητούν μεγαλύτερη προστασία

admin

Κορωνοϊός: Σε ουσία που εμπεριέχει το Bιάγκρα μπορεί να κρύβεται η θεραπεία του

admin

Ρωσία: Δεν θα σταματήσουμε στην Ιντλίμπ για να λύσει το προσφυγικό η Ευρώπη

admin

Κορωνοϊός: Ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας παγώνει σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ

admin

Κορωνοϊός: «Το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» που γύρισε τον πλάτη στον ιό η Σουηδία

admin

Κορωνοϊός: Η Μις Αγγλία 2019 επέστρεψε στη Βρετανία για να εργαστεί ως γιατρός σε νοσοκομείο

admin

Εκατοντάδες Πακιστανοί που επαναπατρίστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

admin

Γερμανός λοιμωξιολόγος για τη χαλάρωση των μέτρων: Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη

admin

Κορωνοϊός – Eurogroup: «Δυνατή μια συμφωνία σήμερα» λέει τώρα η Ολλανδία

admin

Ο κορωνοϊός απειλεί τις «πυρηνικές» πόλεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Rosatom

admin

Η Σουηδία ξεκινάει έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού

admin