Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας για κοροναϊό : Νέα μέτρα στήριξης μετά τον Απρίλιο, μηδενική ανάπτυξη για φέτος

Η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου και θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κοροναϊό.

Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αύριο, Πέμπτη, σύσκεψη για το ποιοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά θα ενταχθούν στο σημερινό πακέτο των μέτρων.

Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί ανεπάρκειας των μέτρων ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «την κριτική της αντιπολίτευσης ότι κάνουμε λίγα την έχουμε ακούσει και σε άλλες περιπτώσεις, όπου δεν ίσχυε» για να προσθέσει: «Τα μέτρα είναι 2 δισ, συν 1,8 δισ από ευρωπαϊκούς πόρους, συν όποιες άλλες πρωτοβουλίες υπάρξουν, συνολικά δηλαδή ποσό άνω των 1% του ΑΕΠ που μέχρι τώρα εκτιμάτο ότι θα δινόταν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού».

«Αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα, ουσιαστικά καλύπτουν το διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, πρέπει να δούμε πως θα δράσουμε για τους επόμενους μήνες. Μπορεί να επαναληφθούν, μπορεί να εμπλουτιστούν, μπορεί να αυξηθούν αυτά τα μέτρα», σημείωσε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.

Ενδεικτικό δε του σοκ που έχει προκαλέσει στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία ο κοροναϊός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση από το στόχο για ανάπτυξη 2,8% φέτος, τώρα μιλά για ανάπτυξη κοντά στο μηδέν.

Στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών οι ωρομίσθιοι

Στις επιχειρήσεις αυτές, είπε, συμπεριλαμβάνονται εκείνες του Τύπου, ενώ ειδικά για τους ωρομίσθιους επεσήμανε πως θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.

Για τον τουρισμό το επόμενο πακέτο μέτρων

Προανήγγειλε δε, ότι το αμέσως επόμενο πακέτο μέτρων θα έχει στόχευση ειδικά στον τουρισμό.

Ερωτηθείς δε σχετικά, είπε πως οι επιχειρήσεις που έκλεισαν οικειοθελώς οφείλουν να είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζομένους τους.

Σύσταση στις τράπεζες

Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους απέναντι και στα φυσικά πρόσωπα για διευκολύνσεις (έκανε λόγο για κάποια πρώτα δειλά βήματα) και πρόσθεσε ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν ρευστότητα για να τη μεταφέρουν στην οικονομία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει διαβούλευση και με τις εισπρακτικές εταιρείες και τους services (εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων) για ανάλογες κινήσεις προς την κοινωνία.

Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη εφέτος «λίγο πάνω από το 0% για την Ελλάδα και -1,5% έως -2% για την Ευρώπη».

«Στο Eurogroup πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Η εκτίμηση μας είναι ότι σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, θα κινηθούμε λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ, όταν η Ευρώπη από 1,5% του ΑΕΠ τώρα εκτιμά ότι θα πάει στο -1,5% του ΑΕΠ.»

» Είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μειωμένα έσοδα, λόγω της κρίσης με τον κοροναϊό. Αυτά θα εξαιρεθούν από τους στόχους όπως και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού […] Με απλά λόγια πλέον δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Δεν μπήκε άλλος στόχος, διότι δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι».

Όπως εξήγησε, «όταν δεν ξέρεις την ένταση και την έκταση του προβλήματος δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς εκτιμήσεις».

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των περίπου 35 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «θα δούμε πώς κινούμαστε ταμειακά και ανάλογα θα πράξουμε».

-

Σχετικα αρθρα

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2019

admin

Μητσοτάκης : Η Γαλλία συμπαραστάτης στην προσπάθεια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

admin

Έως δύο ευκαιρίες για επανένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων

admin

Παραοικονομία : Η μεγάλη «πληγή» της Ευρώπης – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

admin

Handelsblatt : Αγοράστε τώρα ακίνητα στην Ελλάδα

admin

Ο κοροναϊός φέρνει ανεξέλεγκτες αλλαγές: «Η Δημοκρατία κινδυνεύει και χρειάζεται πραγματικούς πολίτες»

admin

«Θέλουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο»

admin

Κοροναϊός : Δέκα προτάσεις από το ΟΕΕ για στήριξη της οικονομίας – Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν

admin

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης- Πώς θα καλυφθούν οι εργαζόμενοι

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα πάει για αρνητικό επιτόκιο -Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά

admin

Υπέβαλε η Eurobank αίτηση υπαγωγής στον «Ηρακλή»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικές τάσεις λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό

admin

Επίδομα ειδικού σκοπού: Ποιοι εργαζόμενοι θα το πάρουν

admin

Ανατροπή στην εργασία – Τι θα ισχύει από 1ης Ιουνίου για το μειωμένο ωράριο και τους μισθούς

admin

Στο 16,8% η ανεργία τον Σεπτέμβριο- Η εικόνα ανά ηλικιακή ομάδα και περιοχή

admin

ESM: Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι στρατηγική προτεραιότητα

admin

Η επένδυση του 1 δισ. στη Χαλκιδική και οι προοπτικές της

admin

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία

admin