Image default
Οικονομία

Ο κοροναϊός φέρνει χιλιάδες προσλήψεις λόγω έξαρσης τηλεργασίας

Σε προσλήψεις 100.000 υπαλλήλων και σε αυξήσεις μισθών προχωρεί η Amazon για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Επίσης, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Microsoft βλέπουν να αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες και προγράμματα που επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία.

Την ίδια ώρα, όμως, μεγάλες είναι οι προκλήσεις για τη βιομηχανία και για κλάδους όπως οι αερομεταφορές, καθώς εταιρείες όπως η Peugeot – Citroen, η Renault, η Volkswagen, ακόμη και η Airbus, κλείνουν προσωρινά πολλά από τα εργοστάσιά τους στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και να προστατευτούν οι εργαζόμενοί τους. Την ίδια ώρα η Γαλλία δηλώνει έτοιμη ακόμη και να κρατικοποιήσει εταιρείες που θα κινδυνεύσουν, όπως η Air France, ενώ η Ιταλία έχει βάλει στο μικροσκόπιο τη διάσωση της Alitalia. Στις ΗΠΑ οι αεροπορικές ζητούν στήριξη 50 δισ. δολ. από την κυβέρνηση. Προκλήσεις υπάρχουν επίσης και για πετρελαϊκές εταιρείες.

Η κίνηση της Amazon δείχνει το πόσο πολύ έχουν μεταβληθεί οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών εν μέσω πανδημίας, όπου οι περισσότεροι επιχειρούν πλέον να αγοράσουν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων και όχι φυσικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», η Amazon.com σχεδιάζει να προσλάβει επιπλέον 100.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ επειδή εκατομμύρια καταναλωτών αλλάζουν τις συνήθειές τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Amazon σχεδιάζει να τοποθετήσει τους νέους αυτούς εργαζόμενους για να ενισχύσει όσο περισσότερο μπορεί τον μηχανισμό ηλεκτρονικού εμπορίου της. Επίσης αυξάνει τις αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους σε κομβικά πόστα της εταιρείας, όπως είναι τα κέντρα εξυπηρέτησης, οι μεταφορές, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες παραδόσης στις ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού. Οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και τα $2 την ώρα εργασίας. Στη Βρετανία οι αμοιβές θα αυξηθούν κατά 2 λίρες ανά ώρα εργασίας και στην Ευρώπη κατά 2 ευρώ σύμφωνα με την εταιρεία. Η Amazon προσφέρει σήμερα ωρομίσθια που ξεκινούν από τα 15 δολάρια ανά ώρα ως κατώτερη αμοιβή για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες που έχει στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του τεχνολογικού και εμπορικού γίγαντα να προχωρήσει σε τόσο πολλές προσλήψεις και να αυξήσει την αμοιβή των εργαζομένων της δείχνει τη διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουν εταιρείες, οι οποίες από τη μια επιδιώκουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά και από την άλλη να προστατέψουν τους υπαλλήλους τους, ειδικά όσους βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της πανδημίας, όπως σχολίαζε η αμερικανική εφημερίδα. Η Amazon απασχολεί περίπου 800.000 υπαλλήλους.

Μεγάλες προκλήσεις

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στη Γαλλία η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει εταιρείες που πλήττονται από την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Εξετάζεται ακόμη και κρατικοποίηση κάποιων, επισήμανε ο ίδιος. Ο Λε Μερ υποσχέθηκε 45 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς στη μάχη εναντίον της πανδημίας κάνοντας λόγο για οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο.

Επίσης ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί πως η κυβέρνηση θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 300 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση.

Η ιταλική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι υπολογίζει να κρατικοποιήσει την αεροπορική εταιρεία Alitalia, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των έκτακτων οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται απέναντι στην πανδημία.

Ενδεικτικό του πλήγματος στην οικονομία της Ευρώπης είναι ότι περίπου 140.000 άνθρωποι είναι πλέον προσωρινά άνεργοι μετά τα μέτρα που έλαβε η ιρλανδική κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Την ίδια ώρα η Airbus ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά και για τέσσερις ημέρες την παραγωγή της στη Γαλλία και την Ισπανία ώστε να δοθεί χρόνος για να δημιουργηθούν πιο αυστηρές συνθήκες απέναντι στον κορωνοϊό. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα κλείσει άμεσα τα πιο πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη για δύο έως τρεις εβδομάδες λόγω της πανδημίας. Η πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση των δαπανών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Κορκίδης : Ευοίωνες οι προοπτικές για απασχόληση και επιχειρηματικότητα

admin

Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές: Ελπίδες ότι θα αναληφθεί δράση για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ισχυρή αντίδραση

admin

Χάθηκαν 2,2 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο με πτώση 5,5%

admin

Ανάπτυξη, υπό όρους, άνω του 3% το 2020 προβλέπει το ΙΝΣΕΤΕ

admin

Μακεδονικά προϊόντα : Τι αλλάζει στο σήμα ώστε να τα διαφοροποιεί από αυτά των Σκοπίων

admin

Thomas Cook: Άμεσα η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτωτικές τάσεις άνοιξε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

admin

Πάγια ρύθμιση : Πώς θα εξοφλήσετε τα χρέη σας προς την Εφορία

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα : Η υπέρβαση 3 δισ. φέρνει αναδρομικά και μέρισμα

admin

Πτωχευτικό δίκαιο : θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα

admin

Reuters: H Aramco ανακοινώνει την έναρξη δημόσιας προσφοράς μετοχών της

admin

Φόρος Πολυτελείας : Για ποιους ιδιοκτήτες ΙΧ καταργείται

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΣΕΒ: Στην 79η θέση η Ελλάδα στην ευκολία του επιχειρείν

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Νέα 5ετή συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου

admin

Πιτσιλής στο MEGA: Μέσω βιντεοκλήσης η χορήγηση κλειδάριθμου

admin

«Πράσινο φως» για έξι επενδυτικά σχέδια – Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.395 θέσεις εργασίας

admin