Image default
Πρώτο Θέμα

Citi:Υφεση 1,4% στην Ελλάδα το 2020

Ισχυρό χτύπημα αναμένεται να δεχτεί η ελληνική οικονομία το 2020 λόγω του σημαντικού αρνητικού αντικτύπου της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως εκτιμά η Citigroup σε νέα της έκθεση. Κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το γ’ τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν, ο οποίος θα είναι από τους κλάδους που θα χτυπηθούν το περισσότερο από τις επιπτώσεις του νέου ιού.

Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από 1,9% του 2019, ενώ “βλέπει” επίσης έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμά πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο 1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο 1,5%.

Όπως αναφέρει στη νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η πιθανή σημαντική μείωση των τουριστικών ροών τους επόμενους μήνες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19 θα επηρεάσει την Ελλάδα σχετικά περισσότερο από άλλες χώρες. Ο τουρισμός, τονίζει, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα το “βάρος” του είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η συρρίκνωση είναι πιθανό να επιμείνει ολόκληρο το καλοκαίρι, με το ΑΕΠ να κινείται σε αρνητικό έδαφος έως και το τρίτο τρίμηνο του έτους. Για αυτό τον λόγο η αμερικάνικη τράπεζα προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, “κόβοντας” τις εκτιμήσεις της κατά 4% και έτσι προβλέπει ύφεση βάθους 1,4%.

Πάντως, όπως επισημαίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους, στο δ’ τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021. Τόσο η εκτίμηση για το 2020 όσο και αυτή για το 2021, κινούνται πλέον σημαντικά χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της (προ… κορονοϊού), για επιτάχυνση δηλαδή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2,5% την διετία 2020-2021.

Τέλος η Citi επισημαίνει πως εδώ και κάποιους μήνες εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, από το 3,5% στο 2,25%. Πλέον, θεωρεί πως λόγω του Covid-19 και των επιπτώσεων αυτής της κρίσης, η ευελιξία που θα δοθεί στην Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3% και το 2021 στο 1,4%, λόγω των επιπτώσεων του νέου ιού που ταλανίζει τα δημοσιονομικά μεγέθη όλων των χωρών διεθνώς.

 

Σχετικα αρθρα

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για συσσώρευση του χρέους της ευρωζώνης

admin

ΕΤΕΑΝ :«Περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

admin

Η νέα οικονομική ουραγός της ΕΕ

admin

Ελβετία: ξαναχτίζοντας το όνομα

admin

Η Μέρκελ θέλει έναν σταθερό κόσμο θα πληρώσει το τίμημα

admin

Μια νέα ευκαιρία για την Κύπρο

admin

Η ώρα της αλήθειας για την Deutsche Bank!

admin

Handelsblatt : Οι πυρκαγιές δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον τουρισμό στην Eλλάδα

admin

Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

admin

Νευρικότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

admin

Συμφέρει ή όχι τους δανειστές το Grexit;

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Η Ρωσία αντιδρά υπερβολικά, η Δύση πρέπει να δείξει ότι αντέχει

admin

Το Bitcoin κινείται ξανά απότομα ανοδικά. Απλά αγνοήστε το

admin

Θα τη βγάλει… καθαρή η Γαλλία;

admin

Goldman Sachs: Oι πρόωρες εκλογές «απογειώνουν» ομόλογα και την οικονομία

admin

Spiegel: Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

admin