Image default
Διεθνή

Κορωνοϊός στη Νότια Κορέα: Γιατί τα κρούσματα έχουν αρχίσει και μειώνονται σημαντικά

Η Ευρώπη είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημία -ή πανδημία όπως τη χαρακτηρίζουν τελευταία με τις διαστάσεις που έχει πάρει- του κορωνοϊού. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται ραδγαία και επικίνδυνα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ πολλές χώρες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην κυκλοφορία και έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ένα φιάσκο με καθυστερημένα και ελαττωματικά πακέτα τεστ, κάνει τους ειδικούς να υποθέτουν ότι ο ιός στη Βόρεια Αμερική δεν είναι στην ίδια τροχιά με την Ευρώπη.
Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, η Νότια Κορέα εμφάνισε ένα σημάδι ελπίδας και ένα μοντέλο που αξίζει να το μιμηθούμε. Η χώρα των 50 εκατομμυρίων φαίνεται να έχει καταφέρει να επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση της επιδημίας. Το τελευταίο 24ωρο εμφάνισε 152 νέα κρούσματα, ιδιαίτερα μικρός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι στις 29 Φεβρουαρίου -που ήταν η μέρα που εμφάνισε τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα- εμφάνισε 909 (σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε κρούσμα σε οίκο ευγηρίας, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερα κρούσματα, ενώ τις τελευταίες μέρες εντοπίζονταν μεταξύ 70 και 90 νέα κρούσματα)! Και αυτό συνέβη χωρίς καν να χρειαστεί να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις ή να πάρει οποιοδήποτε από τα σκληρά και αυταρχικά μέτρα που έλαβε η Κίνα για να θέσει την επιδημία υπό έλεγχο.
Πίσω από τη μέχρι τώρα επιθυμία της βρίσκεται το πιο εκτεταμένο και καλά οργανωμένο πρόγραμμα για τεστ στον κόσμο, συνδυασμένο με εκτενείς προσπάθειες να απομονωθούν τα μολυσμένα άτομα και να εντοπιστούν και να τεθούν επίσης σε καραντίνα οι επαφές τους. Η Νότια Κορέα έχει υποβάλλει σε τεστ για τον κορωνοϊό περισσότερους από 270.000 ανθρώπους, αριθμός που αναλογεί σε περισσότερα από 5.200 τεστ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατ’αναλογία αριθμό από κάθε χώρα, με εξαίρεση το μικροσκοπικό Μπαχρέιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worlometer. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν διεξαγει προς το παρόν 74 τεστ για κάθε 1 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ασθενειών και Πρόληψης της χώρας.
Η εμπειρία της Νότιας Κορέας δείχνει ότι «η διαγνωστική ικανότητα είναι το κλειδί στον έλεγχο της επιδημίας», λέει η Ράινα Μακίντιρε, η οποία μελετή λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ. «Ο εντοπισμός των επαφών κάθε κρούσματα είναι επίσης μεγάλης σημασίας στο να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο» προσθέτει.
Ωστόσο, το αν η επιτυχία αυτή θα διαρκέσει -και το πόσο- δεν είναι ξεκάθαρο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, εξαιτίας της τεράστιας προσπάθειας να ερευνηθεί ένα τεράστιο σύμπλεγμα άνω των 5.000 κρουσμάτων (που αποτελεί το 60% του εθνικού συνόλου) που συνδέεται με μία μυστικιστική εκκλησία. Αλλά εξαιτίας αυτής της προσπάθεας «δεν έχουμε ερευνήσει ακόμα άλλα μέρη της Κορέας», λεεί ο Ο Μγιουνγκ Ντον, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.
Πλεόν, εμφανίζονται και νέες συνδέσεις. Την περασμένη βδομάδα, οι αρχές ανέφεραν αρκετά κρούσματα, μεταξύ αυτών και 129 που συνδέονται με ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Σεούλ.Μαθήματα από τον MERS
Η Νότια Κορέα έμαθε τη σημσία της «ετοιμότητας» με σκληρό τρόπο. Το 2015, ένας Νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας διαγνώστηκε με MERS, αφού επέστρεψε από ταξίδι σε τρεις Μεσανατολικές χώρες. Νοσηλεύτηκε σε τρεία νοσοκομεία της Νότιας Κορέας, πριν διαγνωστεί με MERS όταν και τέθηκε σε καραντίνα. Μέχρι τότε όμως, είχε ξεκινήσει μια αλυσίδα μετάδοσης που μόλυνε 186 ανθρώπους και σκότωσε 36, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που νοσηλεύοντας για άλλες παθήσεις, επισκεπτών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εντοπίζοντας, κάνοντας τεστ και θέτοντας σε καραντίνα σχεδόν 17.000 ανθρώπους, το ξέσπασμα αυτό τέθηκε υπό έλεγχο μετά από δύο μήνες. Το… φάντασμα εκείνης της επιδημίας αφύπνησε τη χώρα.
«Εκείνη η εμπειρίας έδειξε ότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών», λέει ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας, ο Κιμ. Και ο Ο προσθέτει ότι «η εμπειρία του MERS μας βοήθησε να βελτιώσουμε την πρόληψη των νοσηλευτικών νοσημάτων και τον έλεγχο». Προς το παρόν, μάλιστα, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κορωνοϊού μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού στη Νότια Κορέα.
Η νομοθεσία από τότε επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει τον αριθμό του τηλεφώνου, της πιστωτικής κάρτας και άλλων δεδομένων, όσων βρίσκονται θετικοί σε τέτοιου είδους ιούς, ώστε να μπορέσουν να ιχνηλατήσουν τις πρόσφατες επαφές τους. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ελπίζει να μπορέσει να ελέγξει και αυτόν τον κορωνοϊό. Καθημερινά στην ασιατική χώρα γίνονται 15.000 τεστ. Υπάρχουν 43 σταθμοί τεστ, στους οποίους απλά περνάς με το αυτοκίνητό σου, δίνεις δείγμα σε φυλάκιο και φεύγεις. Το ίδιο συμβαίνει πλέον και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Τη πρώτη βδομάδα του Μαρτίου, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών, λάνσαραν επίσης μία εφαρμογή για τα κινητά, η οποία μπορεί να παρακολουθήσει την καραντίνα και να συλλέξει δεδομένα για τυχόν συμπτώματα.
Οι επιστήμονες όμως θέλουν και χρειάζονται περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Το Εθνικό Κέντρο Ασθενειών δημοσιεύσει τις απόλυτα απαραίτητες πληροφορίες για τους ασθενείς, την ηλικία, το φύλο και το με πόσα ύποπτα κρούσματα είχαν επαφές. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι επιστήμονες χρειάζονται λεπτομέρειες για κάθε ασθενή ξεχωριστά, πράγμα που θα τους επέτρεπε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο εξάπλωσης και να καθορίσουν τον αριθμό των νέων μολύνσεων που μπορεί να προκαλέσει το κάθε κρούσμα.
Ο Κιμ λέει ότι οι γιατροί θα δώσουν πρόσβαση στις λεπτομέρειες του κάθε κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα για μελλοντικές μελέτες και καταλήγει λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι η εμπειρία μας θα βοηθήσει και άλλες χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19».Διαβάστε επίσης:Κορωνοϊός: Σε «προληπτική και υποχρεωτική» καραντίνα ολόκληρη η ΑργεντινήΚορωνοϊός: Τρεις οι νεκροί στο ΠερούΚορωνοϊός-Βρετανία: 39χρονη πασχίζει να πάρει ανάσα στο νοσοκομείο και προειδοποιεί «Μη ρισκάρετε»

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 940 κρούσματα στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τη συνοδεία του

admin

Κορωνοϊός – Κουόμο: H νόσος ήρθε σε μας από την Ευρώπη

admin

Πότε θα έχουμε εμβόλιο για τον κοροναϊό; Τα βήματα που έχουν γίνει

admin

Κορωνοϊός – Τραμπ: «Δεν αναλαμβάνω την ευθύνη» γιατί κάποιοι κάνουν κακή χρήση απολυμαντικού

admin

Σαουδική Αραβία: Καταργείται η θανατική ποινή σε ανηλίκους

admin

Το εργαστήριο στην Ουχάν που κατηγορείται ότι δημιούργησε τον κοροναϊό σπάει τη σιωπή του

admin

Τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη συνωμοσιολογούσαν απέναντι στην κρίση του κοροναϊού

admin

ΗΠΑ : Πάνω από 50.000 νεκροί από κοροναϊό

admin

Der Spiegel: Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αμφισβητούν ότι ο κοροναϊός προήλθε από το εργαστήριο

admin

Τραγωδία στην Ιταλία: Tρεις νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά από χιονοστιβάδα στο Άλτο Αντίτζε

admin

Αφγανιστάν : 12 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην Καμπούλ

admin

Κορωνοϊός – Αλγερία: Από τον γάμο… στην καραντίνα

admin

Κοροναϊός: Η αγορά που συνεχίζει να πουλά νυχτερίδες, φίδια και σαύρες

admin

Κοροναϊός : Μειώνονται θάνατοι και κρούσματα στη Νέα Υόρκη – «Δεν είναι ώρα για απερισκεψίες»

admin

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Μεγάλος περιορισμός των κρουσμάτων – Άλλοι 454 νεκροί

admin

Κορωνοϊός – Τραμπ: Η κρίση του κορωνοϊού είναι «χειρότερη από το Περλ Χάρμπορ και από την 11η Σεπτεμβρίου»

admin

Κοροναϊός – Ρωσία : «Δε χρειάζεται να κάνει τεστ ο Πούτιν»-Δήλωσε το Κρεμλίνο

admin

Ρωσία: Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ μπήκαν στην θάλασσα του Μπαρέντς

admin