Image default
BLOOMBERG

Το σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού γίνεται παγκόσμιο

Πρόκειται για μία «κυλιόμενη φυσική καταστροφή».

Έτσι περιγράφει ο Ethan Harris, επικεφαλής ανάλυσης της παγκόσμιας οικονομίας της Bank of America, το κλείσιμο των βιομηχανιών από τη Γερμανία μέχρι το Περού, που επηρεάζει τόσο τις πλουσιότερες χώρες όσο και τις πιο φτωχές, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Harris, ο οποίος ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Lehman Brothers από το 2003 μέχρι το 2008, εκτιμά ότι το σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι βαθύτερο και πιο εκτεταμένο από τους εμπορικούς πολέμους των τελευταίων δύο ετών και πιθανόν να είναι έχει και μεγαλύτερη διάρκεια από τις καταιγίδες, τους σεισμούς ή τις πλημμύρες που έχουν πλήξει τις μεγάλες βιομηχανίες στο παρελθόν. Όπως υποστηρίζει είναι πιθανό το κλείσιμο των εργοστασίων να διαρκέσει μέχρι το Μάιο και ίσως και περισσότερο.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και οι καταναλωτές που εξακολουθούν να έχουν εργασία είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους.

Η Apple αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο από τους κατασκευαστές εξαρτημάτων στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τη Νότιο Κορέα, αφού ξεπέρασε την επιβράδυνση που σημειώθηκε το Φεβρουάριο από τα κινέζικα εργοστάσια, που κάνουν την τελική συναρμολόγηση των προϊόντων, όπως τα iPhones και τα AirPods.

Στη Μαλαισία, οι βασικοί προμηθευτές όπως οι Murata Manufacturing, Renesas Electronics και Ibiden έχουν σταματήσει την παραγωγή ως αποτέλεσμα περιορισμών στις μετακινήσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Η Texas Instruments και η On Semiconductor έχουν επίσης εγκαταστάσεις εκεί.

Στο Περού, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και το εθνικό lockdown έχουν οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, όπως η Freeport-McMoRan και η Newmont, στον περιορισμό της παραγωγής χαλκού στην χώρα. Το ίδιο συμβαίνει σε άλλα κέντρα εξόρυξης όπως στη Χιλή, τον Καναδά και τη Μογγολία, ενώ οι οικονομολόγοι της Scotiabank δηλώνουν ότι μόνο ο αρχικός αντίκτυπος από το χτύπημα στη Χιλή και το Περού οδήγησε σε απώλεια περίπου 325.000 μετρικών τόνων παραγωγής χαλκού ή περίπου 1.7% της ετήσιας παραγωγής.

Στην Ευρώπη, οι γίγαντες της βιομηχανίας όπως η Volkswagen και η Airbus έκλεισαν τις γραμμές συναρμολόγησης σε μια προσπάθεια τόσο της μείωσης της εξάπλωσης του ιού όσο και της αντιμετώπισης των ελλείψεων και των αδιεξόδων που προκάλεσε ο περιορισμός στις μετακινήσεις εντός της Ευρώπης.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και για την Liqui Moly GmbH, εταιρεία κατασκευής λαδιών μηχανής και λιπαντικών, που έχει την έδρα της στη γερμανική πόλη Ulm. «Αν το απαιτήσει η κατάσταση, θα παραχωρήσω στον μισθό μου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ernst Prost.

Σχετικα αρθρα

Όμιλος Kering (Gucci): Επιφυλακτικές εκτιμήσεις παρά την ανάκαμψη των ειδών πολυτελείας στην Κίνα

admin

Το μεγαλύτερο ορυχείο bitcoin της Ρωσίας κάνει το νερό… χρήμα!

admin

Για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη ετοιμάζεται η ΕΕ

admin

Αναπάντεχη κίνηση από τον Τζεφ Μπέζος: Πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 4,1 δισ. δολαρίων

admin

Σφυροκόπημα στις διεθνείς αγορές και στροφή στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω κοροναϊού

admin

Πώς ο Πούτιν προετοιμάζει την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024

admin

Ο θάνατος του βασιλιά των καζίνο στο Μακάο, η διάδοχος της αυτοκρατορίας και οι εύθραυστες ισορροπίες

admin

Κρίση στην αγαπημένη μεγα-τράπεζα του κόσμου

admin

S&P και Σαλβίνι ταράζουν τα ιταλικά ομόλογα

admin

Μυστήριο! Γιατί η Ρωσία σταματά να αγοράζει χρυσό;

admin

Νέα χαμηλά για το πετρέλαιο. Επιστροφή στα επίπεδα του 2003

admin

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Το lockdown δημιουργεί νέο κύμα εθισμού στο διαδίκτυο και στα online παιχνίδια

admin

Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Πώς θα γίνει η παραίτηση τους, μέσα από 12 ερωταπαντήσεις

admin

Σκάνδαλο insider trading: Ένοχος δηλώνει τραπεζίτης της Goldman – Θα πάει 5 χρόνια φυλακή

admin

Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στη Νότια Κορέα για ομόλογα

admin

Πάνω από τα 2.800 δολάρια το παλλάδιο, κοντά σε ρεκόρ 7ετίας ο χρυσός

admin

Κορονοϊός: Απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον

admin

Γιατί ένα ταμείο που διαχειρίζεται 50 δισ. δολάρια σνομπάρει την Ευρώπη

admin