Image default
Πρώτο Θέμα

Reuters: O κορωνοϊός οδήγησε ήδη σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του - και ύστερα από ενέργειες τόνωσης των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση καθώς το πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Η εξάπλωση του ιού COVID-19 οδήγησε τις χρηματιστηριακές αγορές σε κατακόρυφη πτώση παρά την εφαρμογή μερικών από τα πιο ισχυρά έκτακτα μέτρα τόνωσης  από την στιγμή της εμφάνισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και τα οποία ανακοίνωσαν δεκάδες κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Ο πανικός ήταν εμφανής στον τομέα των μετοχών, των ομόλογων, τις τιμές του χρυσού και των εμπορευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι περιμένουμε σοβαρές οικονομικές απώλειες εξαιτίας της έξαρσης του ιού.

Η έρευνα περιλάμβανε πάνω από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που εδρεύουν στην Αμερική και την Ευρώπη, και οι 31 από τους 41 που ερωτήθηκαν αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι η σημερινή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει ήδη τελειώσει, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Ο Bruce Kasman, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας στην τράπεζα JP Morgan, δήλωσε: «Την περασμένη εβδομάδα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η εξάπλωση του COVID-19 θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση όπως και σχεδόν σε όλες τις παγκόσμιες συμβάσεις κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη που έχει σημειωθεί θα σταματήσει αυτό το τρίμηνο. Το βασικό ζήτημα είναι πλέον η μέτρηση του βάθους και της διάρκειας της ύφεσης του 2020».

Οι οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένα μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες και έχουν αυξήσει τις πιθανότητες πρόβλεψης ύφεσης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Οι μελέτες σχετικά με το χειρότερο σενάριο που αφορά την ανάπτυξη πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν ήδη το βασικό σενάριο για τους οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα στις έρευνες του -.

«Οι ειδήσεις που συνεχώς έρχονται σχετικά με τον COVID-19 προκάλεσαν την “πρόβλεψη αναπτυξιακής υπερκέρασης”, με τους οικονομολόγους και τους φορείς χάραξης στρατηγικής να ρίχνουν συνεχώς τις προβλέψεις τους. Μεταξύ των τριών μεγάλων οικονομιών, οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη θα σημειώσουν αρνητική ανάπτυξη, ενώ η κινεζική ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει σε ένα ελάχιστο ποσοστό 1,5%», ανέφερε ο Ethan Harris, επικεφαλής της παγκόσμιας οικονομίας στην Τράπεζα της Αμερικής.

Και συνεχίζει: «Το πρώτο σκέλος από το σοκ του ιού το ονομάσαμε «κακό ή χειρότερο». Τώρα πλέον το έχουμε ονομάσει «πολύ κακό ή ακόμα χειρότερο». Περιμένουμε ότι ο COVID-19 θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση το 2020, και μάλιστα παρόμοια με την ύφεση του 1982 και του 2009».

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί φέτος κατά 1,6%, δηλαδή περίπου στο ήμισυ του 3,1% που προβλεπόταν στην έρευνα του Ιανουαρίου, και είναι η μικρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009. Οι προβλέψεις του παγκοσμίου ΑΕΠ για το 2020 κυμάνθηκαν από -2,0% μέχρι + 2,7%.

Η ερευνητική ομάδα της τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs σημειώνει: «Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς, τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονται επίσης. Έχουμε ρίξει τις προβλέψεις μας όσον αφορά την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ στο 1,25% για φέτος – η ύφεση είναι μικρότερη από τις σοβαρές υφέσεις κατά τα έτη 1981-82 και 2008-09, αλλά σημαντικότερη από την ήπια ύφεση του 1991 και του 2001. Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι οικονομολόγοι μας αναμένουν πλέον ύφεση στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, τον Καναδά και ίσως στις ΗΠΑ».

Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση φέτος – αν δεν έχει πέσει ήδη – σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και πραγματοποιήθηκε μετά την κίνηση έκτακτης ανάγκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Κυριακή.

Η Tiffany Wilding, οικονομολόγος στη Βόρεια Αμερική στην τράπεζα PIMCO, τονίζει: «Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού και νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά το μέγεθος, το εύρος και την παρατεταμένη περίοδο του πλήγματος αυτού. Είναι κάτι το οποίο ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε. Θεωρούμε πολύ πιθανό να υπάρξει φέτος στις ΗΠΑ μια μικρή τεχνική ύφεση».

Όσον αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, την Κίνα, η οποία αποτελεί και την εστία του ιού, έρευνα του - που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου έδειξε ότι η προοπτική ανάπτυξης μειώθηκε και πάλι σημαντικά γι’ αυτό το τρίμηνο, για το επόμενο τρίμηνο και για το 2020. [ECILT / CN]

Από τότε, οι οικονομολόγοι ρίχνουν ακόμα περισσότερο τις προβλέψεις τους.

Η οικονομική ζημιά από το ξέσπασμα του ιού  αναμένεται να έχει αντίκτυπο και σε άλλες μεγάλες οικονομίες στην Ασία με τις περισσότερες προβλέψεις να πέφτουν σε σημαντικό βαθμό, να παγώνουν ή να συρρικνώνονται στο τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του - στις 26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του - στις 6 Μαρτίου, η οικονομία της Ιαπωνίας που είχε ήδη υποχωρήσει αισθητά προς τα τέλη του 2019, αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 0,1% στο νέο δημοσιονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, και αναθεωρήθηκε από το 0,5% που είχε προβλεφθεί τον Φεβρουάριο.

Μετά την ταχεία εξάπλωση της λοίμωξης από την Κίνα σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης ο κίνδυνος ύφεσης της ευρωζώνης διπλασιάστηκε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα. [ECILT / ΕΕ]

Δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές για τη Βρετανία όπου η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν την Πέμπτη και ξανάρχισε την αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Η οικονομία της Βρετανίας αναμενόταν να αυξηθεί κατά 0,1% αυτό το τρίμηνο και στη συνέχεια να υποχωρήσει κατά 0,3% το επόμενο τρίμηνο. Αυτό συνέβη ύστερα από μια απότομη αναθεώρηση της οικονομικής αύξησης κατά 0,3% που αναμενόταν κατά τα δύο τρίμηνα της προηγούμενης έρευνας.

Στο χειρότερο σενάριο, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,0% το επόμενο τρίμηνο και κατά 0,7% μέσα στο 2020. Οι προβλέψεις ήταν χαμηλές, δηλαδή στο -5,0% και -3,0% αντίστοιχα, ενώ δεν υπάρχει οικονομολόγος που να περιμένει αύξηση σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο σενάριο.

Σχετικα αρθρα

Ο λαϊκισμός καραδοκεί στην εκλογική χρονιά της Λατινικής Αμερικής

admin

H Ιταλία δεν έχει ξεμπερδέψει με τους βιτζιλάντε των ομολόγων

admin

Η ιστορική απόφαση της Fed και η νέα εποχή

admin

Spiegel: Πώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα ελληνικά νησιά

admin

Βρετανία: Οι επόμενες μέρες για το Brexit και τον Τζόνσον  

admin

Γιατί η αναδιάταξη στη Γερμανία δε θα βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Το Χ.Α., η πτώση, οι τράπεζες και οι τοποθετήσεις

admin

Η Βρετανία έχει εξάγει το πολιτικό χάος στη Γερμανία

admin

Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

admin

Η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για κοινή φωνή της ευρωζώνης στο ΔΝΤ

admin

Η κρίσιμη χρονιά του Brexit

admin

Τρ.Πειραιώς: Σοβαρή πρόκληση για όλους τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτείται λύση

admin

Η Ουκρανία είναι η νέα Αλβανία

admin

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

admin

DW: Τι απέμεινε από τα “κίτρινα γιλέκα”;

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin

Δισεκατομμυριούχοι που εκδιώχθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες τους

admin

Πρώιμος χειμώνας σε αγορές ομολόγων και ΧΑ

admin