Image default
Πρώτο Θέμα

Πως ο ιός διαλύει την παγκόσμια οικονομία

Η Μακρίνα Αναστασιάδου και ο χορευτής της μπάντας “El Morocho” χορεύουν για το κοινό σε ένα σχεδόν άδειο εστιατόριο στο Μπουένος Άιρες… – 16/3/2020

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να έχουν την αίσθηση της ζημιάς που προκάλεσε ο κοροναϊός αυτή την εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τη μάχη τους για να μετριάσουν τους φόβους της αγοράς σε σχέση με την κλίμακα της αντίδρασής τους.

Στις ΗΠΑ, μια ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι οι εβδομαδιαίες δαπανες για παροχές ανεργίας είναι έτοιμες να φθάσουν σε ρεκόρ καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν εξαιτίας των προσπαθειών περιορισμού των κοροναϊών.

Οι δείκτες προμηθειών στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ασία θα είναι τα πρώτα σαφή σημάδια της κλίμακας του οικονομικού χτυπήματος στις χώρες αυτές και οι νοτιοκορεάτες εξαγωγικοί αριθμοί θα παρακολουθούνται στενά ως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ενώ τα παραδοσιακά ημερολόγια των κεντρικών τραπεζών σημαίνουν ελάχιστα σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές αυτό το μήνα, έχει προγραμματισμένη συνάντηση.

ΗΠΑ και Καναδάς

Νέα Υόρκη – 18/3/2020

Δεδομένου ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες Fed λόγω της εκδήλωσης του ιού, όλα τα μάτια είναι σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα που είναι έτοιμα για να δείξουν πόσο βαθυ θα είναι το οικονομικό χτύπημα.

Η έκθεση της Πέμπτης για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου θα είναι η πρώτη που θα δείξει το βάθος και το εύρος της πανδημίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με εκτιμήσεις που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια – σχεδόν 20 φορές το τυπικό επίπεδο στο παρελθόν έτος.

Οι δείκτες PMI της IHS Markit την Τρίτη και το κλίμα των καταναλωτών στο Μίτσιγκαν την Παρασκευή θα δώσουν μια αίσθηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρουν οι κατασκευαστές και τις απόψεις των Αμερικανών για την οικονομία.

Στον Καναδά, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, ή περίπου το 2,5% του εργατικού δυναμικού, υπέβαλαν αίτηση για ανεργία την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τη Δευτέρα είναι πιθανό να αποτελέσουν άλλο σημάδι ότι η χώρα ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να υποστεί τη χειρότερη πτώση παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ στις δύο δεκαετίες της ύπαρξής της, σύμφωνα με το - Economics, και οι έρευνες αυτής της εβδομάδας θα δώσουν μια πρώτη αίσθηση της ύφεσης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι αρχικοί δείκτες PMI για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό τους πρόκειται να δείξουν δύσκολες καταστασεις.

Η ζώνη του ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τριμήνου για πρωτη φορα στην ιστορία της.

Αναμενονται ο δεικτης PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο ο πριν από την προγραμματισμένη απόφαση BOE την Πέμπτη. Υπάρχουν συναντήσεις κεντρικής τράπεζας στην Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αλβανία.

Η κεντρική τράπεζα της Κένυας ενδέχεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχή συνεδρίαση τη Δευτέρα. Μετά την ανακοίνωση δύο πακέτων τόνωσης σε μια εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας μπορεί να κρατήσει την Τρίτη, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει το νόμισμά της.

Στη Νότια Αφρική, μια ενδεχόμενη υποβάθμιση στα σκουπίδια από την υπηρεσία Moody’s Investors Service την Παρασκευή θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τάξη ακόμη περισσότερο. Η Τουρκία δημοσιεύει στοιχεία για τον τουρισμό, την εμπιστοσύνη και την παραγωγή.

Ασία

Μετά από μια εβδομάδα έκτακτης δημοσιονομικής δράσης σε όλη την Ασία, τα πράγματα πρόκειται να χαλαρώσουν λίγο – τουλάχιστον σύμφωνα με τον κατάλογο προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας για τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου θα παρακολουθούνται στενά τη Δευτέρα ως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο και η Ιαπωνία θα δημοσιεύσει την εκτίμησή της PMI μία ημέρα αργότερα.

Τα στοιχεία για το εμπόριο για τις πρώτες 20 μέρες του Μαρτίου δίνουν μια πρώιμη ανάγνωση για την οικονομική δραστηριότητα.

Λατινική Αμερική

Οι δημοσιεύσεις της κεντρικής τράπεζας αυτή τη βδομάδα στη Βραζιλία προσφέρουν ενημερωμένες αναγνώσεις σχετικά με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας στις 18 Μαρτίου – όπου μειώθηκε το βασικό επιτόκιο σε χαμηλό 3,75% – μπορούν να βοηθήσουν να εξηγηθεί ο γελοιογραφικός χαρακτήρας των υπευθύνων χάραξης πολιτικής κατά την πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία, ενώ η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό θα δώσει τεχνικές εκτιμήσεις και ανάλυση σεναρίων και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τυχόν αλλαγές στη λειτουργία σκέψης και αντίδρασης.

Οι κεντρικές τράπεζες της Κολομβίας και της Γουατεμάλας έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις και μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά για πρώτη φορά από το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει δόση 2 δις μέχρι τη Δευτέρα

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της νομισματικό ταμείο

admin

ΧΑ: Με απώλειες ξεκίνησε ο Αύγουστος-Στο -2% ο τραπεζικός δείκτης

admin

H κρίση «χτυπά» τον κλάδο της ξυλείας

admin

Deutsche Welle: Έρχεται δυναμικό τουριστικό καλοκαίρι

admin

Μπορεί ένας αρχαίος Έλληνας να κερδίσει τον πόλεμο της Αμερικής;

admin

Στη στροφή του διαβόλου

admin

Για 15 ημέρες υπό την.. ομπρέλα του ELA οι τράπεζες

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

Όλα τα deals που τονώνουν το κλίμα και την αγορά

admin

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

admin

Το City του Λονδίνου τραβά το ανήσυχο βλέμμα των Βρυξελλών

admin

Το χρέος, το πιστοποιητικό και… τα μυστήρια

admin

ΔΝΤ:Νέα μέτρα και πιθανώς νέο μνημόνιο 100 δισ. €

admin

Αλλάζει ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες

admin

Ιταλία: Πώς η πολιτική κρίση γίνεται ευκαιρία για την οικονομία

admin

Οι εφημερίδες υποδέχονται περισσότερους ψηφιακούς συνδρομητές στην εποχή των ψευδών ειδήσεων

admin

Γερμανική τορπίλη: Ερχεται το Geuro!!!

admin