Image default
Πρώτο Θέμα

Η μεγάλη αγωνία των κεντρικών τραπεζών και το νέο «μπάμ» από την FED

Άμεση-προβολή:-Οι-ρυθμοί-μείωσης-της-fed-μειώνουν-την-οικονομία-από-τον-κοροναϊό

Οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν  τριισεκατομμύρια δολάρια για στήριξη στις αγορές τις τελευταίες ημέρες για να αποτρεψουν να παγώσουν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την οικονομική ζημία από τον κοροναϊό και έκαναν μια χαοτική εξόρμηση πωλησεων.

Ενώ η παρέμβαση συνέβαλε στην επαναφορά κάποιας τάξης στις αγορές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα.

Οι επενδυτές, οι οικονομολόγοι και οι τραπεζικοί  δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εντείνουν την υποστήριξή τους τις επόμενες ημέρες για να υποστηρίξουν τόσο τις αγορές όσο και την πραγματική οικονομία – εταιρείες που χάνουν τους πελάτες και τους εργαζόμενους που απολύονται από θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο για το πόσο αποτελεσματικές είναι οι αρχές. Πριν οι επενδυτές να ηρεμήσουν, αυτοί οι παρατηρητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να δουν την αιχμή των νέων ποσοστών μόλυνσης από ιούς, τη βελτίωση της ικανότητας των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών και τον τερματισμό της εμφάνισης της καραντίνας που σκοτώνει την οικονομία.

“Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οικονομικής πολιτικής τώρα είναι να περιορίσουν τις ζημιές. Δεν μπορούν να μετατρέψουν την οικονομία , επειδή πρόκειται για ζήτημα υγείας, όχι για οικονομικό ή οικονομικό θέμα “, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του γερμανικού ασφαλιστή Allianz SE.

Οι εκτιμήσεις για τα ποσά που απαιτούνται για να διατηρηθεί η εταιρική Αμερική στη ζωή φτάνουν στα ακρα. Ο Ray Dalio, ιδρυτής του γίγαντα της hedge fund Bridgewater Associates LP, εκτιμά ότι οι οικονομικές απώλειες για τις αμερικανικές εταιρείες από την ύφεση που προκλήθηκε από το coronavirus θα μπορούσαν να είναι περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Αμερικής πέρυσι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει στη διάσωση, ο Dalio είπε στο - μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποστηριζόμενη από μια κεντρική τράπεζα που εκτυπώνει χρήματα.

“Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στα χρόνια του πολέμου, αλλά χωρίς τις μάχες”, δήλωσε ο Dalio.

Οι κυβερνήσεις αύξησαν γρήγορα την υποστήριξή τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς κατέστη σαφές ότι η κλίμακα του χτυπήματος από τον ιό είναι πιθανό να είναι τεράστια. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από το 2008 για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Λιγότερο ορατό είναι το άγχος που δημιουργείται σε άλλες αγορές που κρατούν την πραγματική οικονομία όρθια, όπως οι αγορές όπου οι επιχειρήσεις πηγαίνουν να αντλούν βραχυπρόθεσμα μετρητά για να πληρώσουν το προσωπικό και όπου οι πόλεις πηγαίνουν να αντλήσουν χρήματα για δρόμους και σχολεία. Πολλά μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες έχουν ως στόχο τη μείωση της πίεσης στις περιοχές αυτές.

Αυτά τα βήματα διευκόλυναν αλλά οι αναλυτές και οι επενδυτές δήλωσαν ότι δεν πήγαν αρκετά μακριά και προέκυψαν νέοι τομείς ανησυχίας.

Η Fed έχει διευκολύνει τις κεντρικές τράπεζες των άλλων εθνών να αποκτήσουν δολάρια για να αντιμετωπίσουν τη παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο. Όπως έπραξε η Fed, ένα βασικό μέτρο των επενδυτών που πληρώνουν για την πρόσβαση στο αμερικανικό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαρτίου. Το μέτρο, γνωστό ως ευρώ-δολάριο EURCBS3M = spread swap της ICAP, μειώθηκε σε λιγότερο από 4 μονάδες βάσης, ή 0,04%, την Παρασκευή, αφού σημείωσε αύξηση 86 μονάδων βάσης τη Δευτέρα. Αλλά σε ένα σημάδι ότι η δίψα για δολάρια παγκοσμίως παρέμεινε αμείλικτη, το αμερικανικό νόμισμα παρέμεινε ισχυρό.

Ένας εκπρόσωπος της Fed αρνήθηκε να σχολιάσει το βράδυ της Κυριακής.

Οι επενδυτές επίσης διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για προβλήματα που αφορούν την εμπορία κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και άλλα είδη χρέους εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών. Υπήρξε έλλειψη αγοραστών, παρά το γεγονός ότι η Fed προσέφερε περισσότερη χρηματοδότηση και αγόρασε ορισμένα είδη περιουσιακών στοιχείων. Οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται στις αγορές δημοσίου χρέους, για παράδειγμα, όπου η στήριξη της Fed περιοριζόταν σε βραχυπρόθεσμους χρεωστικούς τίτλους και εκδότες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν μειώνονται οι τιμές των ομολόγων.

Ορισμένοι αναλυτές και πηγές της βιομηχανίας υποστήριξαν την χαλάρωση των τραπεζικών κανονισμών, οι οποίοι, κατά την άποψή τους, περιορίζουν τη ρευστότητα – την ικανότητα εύκολης αγοράς και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Η αναστολή αυτών των κανόνων, υποστηρίζουν, θα διευκολύνει τις τράπεζες να εισέλθουν ως διαμορφωτές της αγοράς και τους δανειστές με μεγαλύτερο τρόπο.

“Το επόμενο κρίσιμο βήμα στη διευκόλυνση της ρευστότητας θα είναι η διευκόλυνση των κανονιστικών περιορισμών των τραπεζών”, γράφουν σε σημείωμα οι στρατηγικοί της TD Securities.

Νέο «μπάμ» μετρων από την FED

Ένα νέο, μαζικό “κύμα” μέτρων για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης αμερικανικής οικονομίας ανακοίνωσε η Federal Reserve, μεταξύ των οποίων η αγορά απεριόριστης ποσότητας κρατικών ομολόγων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων.

Συγκεκριμένα, η Fed ανήγγειλε πως θα αγοράσει assets “στις ποσότητες που χρειάζεται” γα να υποβοηθήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, κρατώντας χαμηλά το κόστος δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως είχε θέσει ως όριο αγορών παγίων τα 700 δισ. δολάρια.

Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πολλά νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολαρίων για να διατηρήσει τη ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις που έχουν πληγεί από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας. Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηριχθεί κατά 30 δισ. δολάρια από το Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή της, η νομισματική αρχή αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν επιθετικές προσπάθειες για να περιοριστούν οι απώλειες στις θέσεις απασχόλησης και στα εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου η Fed είχε παρέμβει εκτάκτως στην αγορά, μειώνοντας τα επιτόκιά της στο μηδέν και παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων με σκοπό να προστατέψει την οικονομία από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

admin

5η αξιολόγηση: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

admin

ΔΝΤ:Νέο όχι για συντάξεις,επιβεβαίωση του oikonomia.gr

admin

Το Jackson Hole αμφισβητεί τη μαεστρία του Ντράγκι…

admin

Η ευπρόσδεκτη επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές

admin

Θα συνεχίσει την ελεύθερη πτώση η οικονομία της Ευρώπης;

admin

Η αβεβαιότητα επανέρχεται στις επιχειρήσεις

admin

Καραβίας: Ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα η Eurobank

admin

Καλή διατύπωση και μεγάλη δόση για συμφωνία στο Eurogroup

admin

Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων και το τέλος του χρόνου …

admin

120 € έναντι σύνταξης… Απλήρωτοι σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

admin

Ψεύτικο ή καθόλου Brexit

admin

Πώς φτάσαμε από το Καστελόριζο στο τέλος των μνημονίων

admin

Μνημονεύοντας την 11η Σεπτεμβρίου 16 χρόνια μετά

admin

Δισεκατομμύρια ξεπλένονται με γερμανικά ακίνητα

admin

Η ζωή μετά το Σένγκεν

admin

Μειωμένη ήταν η εγχώρια αγορά παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων το 2013

admin

Οι αγορές της Τουρκίας βυθίζονται…

admin