Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο θα πέσουν οι αγορές λόγω κορωνοϊού

global-markets-in-panic-amid-coronavirus-outbreak-–-athens-stock-market-drops-by-over-10%

Τι διδάσκει η ιστορία για την πτώση και τη διάρκεια της κρίσης. Τα δεδομένα από τις 27 bear market που χτύπησαν τις ΗΠΑ μετά το 1800. Ποια είναι τα διαφορετικά δεδομένα που εισάγει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η φρενήρης άνοδος των αμερικανικών μετοχών τελείωσε με αιματοκύλισμα αυτόν τον μήνα. Όμως, το πόσο θα διαρκέσει αυτή η bear market, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τί είδους οικονομικό σοκ θα αποδειχθεί πως είναι ο κορωνοϊός –και ποιες άλλες χρηματοοικονομικές ευπάθειες θα αποκαλύψει ή θα οξύνει.

Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται τώρα σχεδόν 30% κάτω από τα υψηλά του, αφήνοντας τους αναλυτές και τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν τώρα είναι η ευκαιρία να ξαναμπούν στην αγορά μετοχών, ή αν θα υπάρξει περαιτέρω πτώση.

Ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων μετοχών της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, έχει μετρήσει 27 bear markets από το 1800. Βρήκε πως ο μέσος όρος πτώσης είναι 38% και πως κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 60 μήνες για να επιστρέψουν οι αμερικανικές μετοχές στο προηγούμενο peak τους. Ωστόσο, η διασπορά μεταξύ των διαφόρων τύπων bear market είναι σημαντική.

Οι «διαρθρωτικές» bear markets, που προκαλούνται από βαθιές οικονομικές ανισορροπίες και χρηματοπιστωτικές φούσκες που σκάνε, σήμαιναν κατά μέσο όρο μια πτώση 57%, και χρειάστηκαν 111 μήνες για να επιστρέψουν στην προηγούμενη «κορυφή» τους.

Οι «κυκλικές» bear markets, όπου τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και πιέζουν τα εταιρικά κέρδη, συνήθως οδηγούν σε πτώση 31% από την κορυφή για την αμερικανική αγορά μετοχών, και χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 50 μήνες για να ανακάμψουν.

Οι bear markets που καθοδηγούνται από διάφορα γεγονότα, προκαλούνται από κάποια έκτακτα σοκ, όπως ένας πόλεμος, μια εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, ή μια σύντομη οικονομική καταστροφή όπως ήταν το κραχ τη Μαύρης Δευτέρας. Αυτό φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στο σενάριο του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζει ο κ. Oppenheimer. Αυτού του είδους οι bear markets κατά μέσο όρο οδηγούν σε μια πιο μέτρια πτώση, της τάξης του 29%, και διαρκούν μόλις 15 μήνες.

Ωστόσο, ο κ. Oppenheimer τονίζει πως υπάρχουν λόγοι να πιστεύει πως η τρέχουσα αγορά μπορεί να είναι πιο επώδυνη από τις προηγούμενες, τυπικές bear markets που καθοδηγούνται από γεγονότα.

Μια παγκόσμια πανδημία είναι ένας νέος κίνδυνος χωρίς σύγχρονο προηγούμενο, και τα επιτόκια είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, που σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν λιγότερη διαθέσιμη δύναμη πυρός για να μετριάσουν την επίπτωση, όπως επισημαίνει. Έτσι, η τωρινή bear market θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο ολέθριο και επίμονο.

Σχετικα αρθρα

Η ανάλυση του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας μετά το Eurogroup

admin

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

admin

Εντείνεται ο «πόλεμος» των αναψυκτικών

admin

Μ.Μπλούμπεργκ:17 φορές πλουσιότερος από τον Αμερικανό πρόεδρο

admin

Κλείνοντας τον βαλκανικό διάδρομο

admin

Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

admin

Πώς ο σινο-αμερικανικός «πόλεμος» ανοίγει πληγές σε κάθε γωνιά του πλανήτη

admin

NOVA: Ανατροπές και μειώσεις τιμών φέρνει η νέα συμφωνία για τη Superleague

admin

Γιατί η άνοδος του ευρώ μπορεί να κρατήσει

admin

Τέσσερις εξελίξεις προς παρακολούθηση στην παγκόσμια οικονομία

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin

Είναι ο Τσίπρας ο νέος Λούλα;

admin

Μέρκελ: Η ασυμφωνία για το προσφυγικό απειλεί το ευρώ

admin

Tράπεζες: Γιατί έχασαν το 50% της αξίας τους μέσα σε 3 μήνες;

admin

H λιτότητα σκοτώνει…

admin

Η αναρχία του bitcoin είναι χαρακτηριστικό, όχι ελάττωμα

admin

Πρόστιμο «μαμούθ» 2.42 δισ. € στην Google από την Ε.Ε.

admin

Η νέα πρόκληση της ΕΕ: οι κανόνες δικαίου

admin