Image default
Πρώτο Θέμα

Πόσο θα πέσουν οι αγορές λόγω κορωνοϊού

global-markets-in-panic-amid-coronavirus-outbreak-–-athens-stock-market-drops-by-over-10%

Τι διδάσκει η ιστορία για την πτώση και τη διάρκεια της κρίσης. Τα δεδομένα από τις 27 bear market που χτύπησαν τις ΗΠΑ μετά το 1800. Ποια είναι τα διαφορετικά δεδομένα που εισάγει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η φρενήρης άνοδος των αμερικανικών μετοχών τελείωσε με αιματοκύλισμα αυτόν τον μήνα. Όμως, το πόσο θα διαρκέσει αυτή η bear market, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τί είδους οικονομικό σοκ θα αποδειχθεί πως είναι ο κορωνοϊός –και ποιες άλλες χρηματοοικονομικές ευπάθειες θα αποκαλύψει ή θα οξύνει.

Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται τώρα σχεδόν 30% κάτω από τα υψηλά του, αφήνοντας τους αναλυτές και τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν τώρα είναι η ευκαιρία να ξαναμπούν στην αγορά μετοχών, ή αν θα υπάρξει περαιτέρω πτώση.

Ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων μετοχών της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, έχει μετρήσει 27 bear markets από το 1800. Βρήκε πως ο μέσος όρος πτώσης είναι 38% και πως κατά μέσο όρο χρειάστηκαν 60 μήνες για να επιστρέψουν οι αμερικανικές μετοχές στο προηγούμενο peak τους. Ωστόσο, η διασπορά μεταξύ των διαφόρων τύπων bear market είναι σημαντική.

Οι «διαρθρωτικές» bear markets, που προκαλούνται από βαθιές οικονομικές ανισορροπίες και χρηματοπιστωτικές φούσκες που σκάνε, σήμαιναν κατά μέσο όρο μια πτώση 57%, και χρειάστηκαν 111 μήνες για να επιστρέψουν στην προηγούμενη «κορυφή» τους.

Οι «κυκλικές» bear markets, όπου τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και πιέζουν τα εταιρικά κέρδη, συνήθως οδηγούν σε πτώση 31% από την κορυφή για την αμερικανική αγορά μετοχών, και χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 50 μήνες για να ανακάμψουν.

Οι bear markets που καθοδηγούνται από διάφορα γεγονότα, προκαλούνται από κάποια έκτακτα σοκ, όπως ένας πόλεμος, μια εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, ή μια σύντομη οικονομική καταστροφή όπως ήταν το κραχ τη Μαύρης Δευτέρας. Αυτό φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στο σενάριο του κορωνοϊού, όπως υποστηρίζει ο κ. Oppenheimer. Αυτού του είδους οι bear markets κατά μέσο όρο οδηγούν σε μια πιο μέτρια πτώση, της τάξης του 29%, και διαρκούν μόλις 15 μήνες.

Ωστόσο, ο κ. Oppenheimer τονίζει πως υπάρχουν λόγοι να πιστεύει πως η τρέχουσα αγορά μπορεί να είναι πιο επώδυνη από τις προηγούμενες, τυπικές bear markets που καθοδηγούνται από γεγονότα.

Μια παγκόσμια πανδημία είναι ένας νέος κίνδυνος χωρίς σύγχρονο προηγούμενο, και τα επιτόκια είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, που σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν λιγότερη διαθέσιμη δύναμη πυρός για να μετριάσουν την επίπτωση, όπως επισημαίνει. Έτσι, η τωρινή bear market θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο ολέθριο και επίμονο.

Σχετικα αρθρα

Η άνοδος του ευρώ διώχνει τους επενδυτές από τις ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Οι Γερμανοί δεν αφήνουν τον Ντράγκι να… τυπώσει

admin

Διέξοδο σε αγορές τρίτων χωρών βρήκε η ελληνική βιομηχανία καλωδίων το 2013

admin

20 χρόνια Πούτιν στην εξουσία

admin

Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο

admin

Το ιστορικό λάθος της Άνγκελα Μέρκελ με το μεταναστευτικό

admin

ΕΥ: Ποια εμπόδια ορθώνονται στα σχέδια των εταιρειών για ΙPO

admin

Τι ακριβώς έκανε χθες ο Draghi

admin

Το μάθημα των ευρωεκλογών

admin

Η Lagarde ετοιμάζεται να γίνει επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι

admin

Επίσκεψη Μέρκελ: Επιστροφή στην κανονικότητα

admin

Ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην Ευρώπη

admin

Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb

admin

Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

admin

Το sequel της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι εδώ

admin

Endeavor Greece: Μεγάλος πονοκέφαλος το brain drain της χώρας

admin

ΙΟΒΕ: Στο 2,2% με 2,5% η ανάπτυξη το 2020

admin

Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας σχεδιάζουν ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία

admin