Image default
Πολιτική

Ευρωπαίοι οικολόγοι για κορωνοϊό: Ισχυρότεροι και σοφότεροι μετά το τέλος αυτής της κρίσης

Τα Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα «απαντούν» στην κρίση του COVID-19 με μία Κοινή Πανευρωπαϊκή Διακήρυξη στην οποία προτάσσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των λαών.
Με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε Όλοι Μαζί σε Αυτό» το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα διαμόρφωσε Κοινή Διακήρυξη απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού, την οποία υπογράφουν όλα τα Ευρωπαϊκά Οικολογικά Πράσινα Κόμματα μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Σκοπός της διακήρυξης είναι η κινητοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση των κοινωνιών μας και της ίδιας της ανθρωπότητας. Για να βγούμε ισχυρότεροι και σοφότεροι από αυτή την κρίση υπάρχει μόνο ένας δρόμος, η αλληλεγγύη και η φιλόδοξη συνεργασία, όχι ο εθνικισμός ή η εθνική ιδιοτέλεια.
Στο πλαίσιο της Διακήρυξης, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα εκφράζουμε τη θλίψη μας για όσους έχουν ήδη φύγει από κοντά μας, αλλά και τη συμπαράσταση μας σε όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και παλεύουν για τη ζωή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη βαθιά μας εκτίμηση για όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τη φροντίδα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, η προσφορά των οποίων είναι πραγματικά ανεκτίμητη.
Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την έλλειψη αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, ιδίως προς την Ιταλία, της οποίας η έκκληση για προμήθεια ιατρικού υλικού παρέμεινε αναπάντητη, καθώς και την Ισπανία. Ανησυχούμε για τις προσπάθειες κάποιων κυβερνήσεων να επωφεληθούν πολιτικά από την πανδημία, καθότι η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για τον περιορισμό δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται λόγος και για τα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα πρέπει να εκκενωθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί ασφαλής πρόσβαση σε περίθαλψη στους συνανθρώπους μας.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μαζί με τα αδελφά Οικολογικά ΠΡΑΣΙΝΑ κόμματα της Ευρώπης, είμαστε πεπεισμένοι ότι αφού ξεπεραστεί η κρίση δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, ούτε όμως και να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για σκληρές πολιτικές λιτότητας, όπως έγινε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, θύμα της οποίας ήταν κι η χώρα μας. Όπως ακριβώς η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει μια άμεση και υπαρξιακή πρόκληση, έτσι και η πανδημία θέτει βαθιά ερωτήματα για τον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών μας, για τον τρόπο που ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς και για πλήθος συμβατικών πολιτικών.
Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια συλλογική νέα κατεύθυνση. Με αυτή τη λογική η κρίση του COVID-19 ενισχύει την απόλυτη ανάγκη για πρωτοβουλίες μετασχηματισμού της οικονομίας, όπως είναι μια τολμηρή Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μια μαζική επανεπένδυση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, πάνω απ’ όλα στον τομέα της υγείας. Μόνο τότε η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε δικαιότερες, περισσότερο βιώσιμες και δημοκρατικότερες κοινωνίες.
Η Διακήρυξη Αλληλεγγύης ολοκληρώνεται με την υπογραφή όλων των Οικολογικών Κομμάτων της Ευρώπης, αλλά κι με ένα βίντεο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, όπου το κόμμα μας εκπροσωπεί ο Μανώλης Βέμης, Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.Ειδήσεις σήμερα:Κορωνοϊός: «Βεντάλια» νέων μέτρων έως τον Απρίλιο ανοίγει το υπουργείο ΟικονομικώνΚορωνοϊός: Μηδενική ανοχή στον εφησυχασμό το μήνυμα ΜητσοτάκηΚορωνοϊός: Νέα δέσμη μέτρων στήριξης σε ελεύθερους επαγγελματίες, προαναγγέλλει ο Βρούτσης

Σχετικα αρθρα

Τσίπρας στους Financial Times: Η ΕΕ οφείλει να λάβει μια σημαντική απόφαση για τα Βαλκάνια

admin

Πρωτοβουλία Γερμανίας – Γαλλίας για το προσφυγικό – Στέλνουν τους υπουργούς Εσωτερικών σε Άγκυρα και Αθήνα

admin

Μηταράκης: Οι πρόσφυγες δεν θα φύγουν από την Τζιά για 15 ημέρες για λόγους ασφαλείας

admin

Καταθέτει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη Novartis

admin

Βαρβιτσιώτης για Σύνοδο Κορυφής: «Συμπεριελήφθη αναφορά ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»

admin

Στεφανής: Αντιμετωπίσαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας

admin

Έξαλλος ο Μπογδάνος με δημοσιογράφο – Τα μάζεψε και έφυγε από τηλεοπτική εκπομπή

admin

Λύση στην πληρωμή του προγράμματος νιτρορύπανσης δίνει ο Μάκης Βορίδης

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης για Μαχαιρίτσα: Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα

admin

Ο Μουζάλας ρωτά τον Χρυσοχοΐδη για το προσφυγικό: Ποια είναι η στρατηγική για την αποσυμφόρηση;

admin

Νίκος Ταχιάος: Αν ξανακαπνίσει κάποιος έξω από το δημοτικό συμβούλιο θα πάρω το 1142

admin

Πατούλης: Προτεραιότητα μας η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη

admin

Χατζηδάκης: Ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν

admin

Στο πλευρό των δήμων της Λέσβου ο Τάκης Θεοδωρικάκος

admin

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου στην Κομοτηνή: Συνομίλησε με νέους και ξεναγήθηκε στο ιστορικό κέντρο

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Γκάμπριελ: Προτεραιότητα να ανακοπεί το «brain drain»

admin

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η δεξίωση της Βασίλισσας, οι έριδες των ηγετών και ο ρόλος του Στόλτενμπεργκ

admin

Οι νυχτερινοί επισκέπτες του Προέδρου της Δημοκρατίας

admin