Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Shutdown, Lockdown, Limit down…

Αυτό ήταν το τρίπτυχο ενός ιδιαίτερα σκληρού μήνα για τις αγορές. Παρά την μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε ο μήνας μετράει απώλειες κοντά στο 24% όταν ο Φεβρουάριος έκλεισε με απώλειες 20,9%.

Οι εκροές τον Μάρτιο «σκούπισαν» ως τώρα 43,2 εκατ. ευρώ ρευστότητας από τα Μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ήθελε την πίεση στις μετοχές να προέρχεται και από συστημικές πωλήσεις.

Οι διαχειριστές πλέον κινούνται σε μια λογική αναδιαρθρώσεων έχοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των επιπτώσεων της κρίσης που θα τους δώσει την δυνατότητα να κινηθούν ανοδικά αν το επιτρέψει η κατάσταση και δεν θα διαλυθούν αν τα πράγματα επιμείνουν απαισιόδοξα.

Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος καθώς οι αντοχές των οικονομικών κλάδων διαφοροποιούνται αισθητά σε διαφορετικά χρονικά σενάρια δεδομένου του ότι η ρευστότητα και τα μέτρα που ως τώρα έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη της οικονομίας έχουν πεπερασμένο όριο.

Οι Κεντρικές Τράπεζες άνοιξαν τα κάνουλες της ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα αποφορτίζοντας το κλίμα μαζικών πωλήσεων δίνοντας αφορμή για ένα ράλι ανακούφισης σε μετοχές και ομόλογα.

Ωστόσο η Ευρώπη δείχνει να μην έχει ενιαία στρατηγική στην υιοθέτηση μια κοινής χρηματοδότησης που θα έφερνε την εγγύηση όλων των μελών της Ένωσης και έτσι μια μεγάλη ευκαιρία συντονισμένης δράσης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αναμονή.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ζητούμενο για την επόμενη ημέρα καθώς σε ένα σενάριο παρατεταμένης διάρκειας περιοριστικών μέτρων οι οικονομικές επιπτώσεις εκτός από το βάθος της ύφεσης θα έφερναν πολλές οικονομίες κρατών μελών της Ε.Ε. στα όρια τους.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φωνές για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ανάλογο του μεταπολεμικού σχεδίου Μάρσαλ κερδίζουν συνεχώς έδαφος καταδεικνύοντας την ανάγκη πρόληψης των σοβαρών καταστάσεων που έρχονται για τα περισσότερα κράτη μέλη μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο εσωτερικό η γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας και η διαχείριση των κρουσμάτων είναι υπό έλεγχο. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτή την περίοδο οι εισηγμένες εταιρίες για την χρήση του 2019 έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και η εστίαση εντοπίζεται σε α) τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες που έχουν οι ισολογισμοί να ανταπεξέλθουν σε μια παρατεταμένη κρίση β) στην υιοθέτηση πλάνων συνέχισης της λειτουργίας από απόσταση γ) στο αντίκτυπο που έχουν προμηθευτές και πελάτες στην συνέχιση των δραστηριοτήτων.

Ήδη η Αγορά έχει εμπεδώσει το ρίσκο κατά περίπτωση σε σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιριών αντανακλώντας ποσοστά έκπτωσης από 20% έως και 80% στις αποτιμήσεις τους με βάση το μοντέλο της επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά τους κέρδη.

Η ανάκαμψη από τα χαμηλά των 470 μονάδων έφερε το Γενικό Δείκτη με εξαιρετική ακρίβεια στο όριο εξάντλησης της τεχνικής αντίδρασης ακουμπώντας στην συνεδρίαση της Πέμπτης τις 580 μονάδες. Η διόρθωση της… διόρθωσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να διασπάσει καθοδικά τις 513 μονάδες καθώς αυτό θα έθετε σε ισχύ την διαδικασία επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών αναιρώντας την πιθανότητα να έχουμε δει τα χαμηλά της πτώσης.

Οι 620 μονάδες από την άλλη πλευρά φαίνονται ως ένα βατό επίπεδο αναφοράς για την ολοκλήρωση της ανοδικής διόρθωσης για το χρονικό ορίζοντα της επόμενης εβδομάδας. Σε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή και έχοντας ως σύμμαχο την εβδομαδιαία υπερβολή στους ταλαντωτές ο Γενικός Δείκτης μπορεί να επιχειρήσει έως και τις 680 μονάδες κλείνοντας το καθοδικό χάσμα που εδράζεται μεταξύ 684 και 677 μονάδων.

Προς το παρόν η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι και η ψυχολογία θα παραμείνει ιδιαίτερα εύθραυστη στα ακούσματα των νέων κρουσμάτων αλλά και της προόδου στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου που θα έθετε τέλος σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια της ανθρωπότητας.

Ο μήνας και το πρώτο οικονομικό τρίμηνο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη Την Δευτέρα Τράπεζα Πειραιώς και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης ενώ την Τρίτη οι συστημικές τράπεζες ολοκληρώνουν την δημοσίευση των μεγεθών του 2019 με την Εθνική Τράπεζα.

Την Τετάρτη 1η Απριλίου ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ ενώ την ίδια ημέρα η BriQ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2019 (0,039). Την Πέμπτη ακολουθεί η Σαράντης και η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τα μεγέθη κερδοφορίας του 2019 από τον ΟΛΘ.

Manos Chatzidakis

Head of Research

Σχετικα αρθρα

Η νέα κρίση που έρχεται

admin

Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην αντιπολίτευση

admin

Reuters: Η ήττα στις τουρκικές μητροπόλεις θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε λάθη στην οικονομία

admin

Που το πάει το ΧΑ;

admin

Ερευνα για την επιχειρηματικότητα: Το 58% των κερδών πάνε σε φόρους

admin

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει δημοσιονομικό χώρο»

admin

Γερμανία vs ΕΚΤ

admin

Φορολογικοί παράδεισοι: Ο λόγος της εκρηκτικής ανάπτυξης των πολυεθνικών;

admin

Με άνοδο 2,3% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Το forex είναι σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει το έγκλημα

admin

Φθίνουσα πορεία για το εργατικό δυναμικό της χώρας

admin

Γερμανικός Τύπος: Ανησυχία για τους Έλληνες στις τουρκικές φυλακές

admin

Die Welt: Δυσμενές το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη

admin

Η Ελλάδα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

admin

Η πολιτική φιλοδοξία της Γερμανίας πρέπει να συμβαδίζει με την ισχύ της

admin

Πέτυχε το QE;

admin

Ποιες επενδύσεις “μιλάνε γαλλικά” στην Ελλάδα και ελληνικά στη Γαλλία

admin

Οκτώ χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου

admin