Image default
Οικονομία

Το νέο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία – Επιπλέον μέτρα σε επιχειρήσεις

Την διεύρυνση των ΚΑΔ με την ένταξη νέων επιχειρήσεων που καλύπτονται από τα επιδόματα ειδικού σκοπού  και που έχουν πληγεί εξαιτίας του κοροναϊού ανακοινώνει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων που είχαν μείνει εκτός των άμεσων μέτρων ένταξης.

Το ολιστικό σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πρωί της Δευτέρας, όπως άλλωστε προανήγγειλε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αύριο το αργότερο μεθαύριο θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, δηλαδή δεν θα επανέλθουμε σε συζήτηση ΚΑΔ», είπε την Κυριακή ο υπουργός στο MEGA.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι εργαζόμενοι που θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ. Επί της ουσίας, περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα «παγώσουν» οι πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι απώλειες για τα ταμεία του κράτους ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων μόνο του Μαρτίου φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ, και αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Οι αντοχές της οικονομίας

Μιλώντας τώρα για τις αντοχές που μπορεί να δείξει η ελληνική οικονομία απέναντι σε αυτή την κρίση, ο ίδιος επεσήμανε:

«Λειτουργούμε με συνετό τρόπο vώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και ξανακυλήσουμε στο παρελθόν. Τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία είναι η καλή δημοσιονομική διαχείριση που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά η ανάταξη της οικονομίας που είναι πολύ πιο έκδηλη την τελευταία περίοδο και θα χρησιμοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα εργαλεία όσο αυτά προστίθενται από το εξωτερικό», υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό τηρουμένων των αναλογιών και των διαθέσιμων πόρων που διαθέτει και μη γνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος.

Στοχευμένες πολιτικές για πρωτογενή τομέα, ενέργεια και τουρισμό

«Το επόμενο στάδιο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε στοχευμένες πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, στοχευμένες πολιτικές για τον τομέα τις ενέργειας , για τον τουρισμό, την ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, τα αεροδρόμια και άλλους κλάδους που έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν προβλήματα. Άρα εκτός των οριζόντιων πολιτικών που καλύπτουμε με αυτά που ήδη καλύπτουμε θα υπάρχουν και στοχευμένες δράσεις και σε συγκεκριμένους κλάδους, τονίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης» σημείωσε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.

«Άνοιξε» η ΕΡΓΑΝΗ

Στο μεταξύ, στην πλατφόρμα που άνοιξε στην «Εργάνη» για να δεχθεί τις αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι εντυπωσιακός.

Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων στην Εργάνη από τους εργοδότες για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την ερχόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Οι ψηφιακές αιτήσεις των εργαζομένων προγραμματίζεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 1η Απριλίου και να διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τμηματικά και ανά μέρα τις αιτήσεις τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Στην υπεύθυνη δήλωση οι δικαιούχοι εργαζόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν, εκτός από τα προσωπικά τους στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ , τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη».

Και επιστροφές φόρου

Την ίδια στιγμή και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποιεί την απόφαση για επιστροφές φόρου – εξπρές σε επιχειρήσεις που τις περιμένουν.

Με εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για ποσά επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ύψους μέχρι 30.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η πληρωμή θα γίνει άμεσα χωρίς άλλες ελεγκτικές διαδικασίες και καθυστερήσεις. Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020. Για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτήν τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Κρήτη : Ζητούν στήριξη οι επαγγελματίες μετά την πτώχευση της Thomas Cook

admin

Ματαιώνεται το σαλόνι υψηλής ωρολογοποιίας της Γενεύης λόγω κορωνοϊού

admin

Προϋπολογισμος : Οι πρώτες αρρυθμίες λόγω κοροναϊού – Μείωση εσόδων, ποιοι φόροι υστερούν

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλες απώλειες 5,18%, κάτω από τις 700 μονάδες η αγορά

admin

Alpha Bank: Ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα εν μέσω διεθνών αβεβαιοτήτων

admin

Κίνα – ΗΠΑ : Άρση δασμών σε διαφορετικές φάσεις για την επίτευξη συμφωνίας

admin

Στη δίνη των εντάσεων Ευρώπη και Αθήνα – Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

admin

Το όπλο του δολαρίου στα χέρια του Τραμπ

admin

Λαγκάρντ στη Σύνοδο : Έως 15% η μείωση του ΑΕΠ το 2020, κάνετε «πολύ λίγα, πολύ αργά»

admin

ΗΠΑ: Πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στην G7

admin

ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται 100 εκατ. ευρώ σε 86.187 ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Η φοροδιαφυγή «στοιχίζει» 170 δισ. ευρώ το χρόνο στην ΕΕ

admin

Βεσυρόπουλος για 24-48 δόσεις: Επιλογή της κυβέρνησης να πληρώσουν οι πολίτες τις οφειλές τους

admin

Στη Βουλή τα μέτρα για τους πληγέντες της Thomas Cook

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Τι θα πληρώσουμε φέτος

admin

Πρόταση-βόμβα από τον ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων» ανάβει φωτιές

admin

ΕΚΤ: Αύξηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

admin

Προσλήψεις σε δήμους, υπουργείο Πολιτισμού και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

admin