Image default
Διεθνή

Κορωνοϊός: 38 εκατ. από την ΕΕ για τη στήριξη των δυτικών Βαλκανίων

Ενίσχυση  για την προμήθεια ιατρικών ειδών και ατομικού εξοπλισμού- Και ανακατανομή 374 εκατ. για την κοινονικοοικονομική ανάκαμψητης περιοχής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διάθεση 38 εκατομμυρίων ευρώ «για την άμεση στήριξη των Δ. Βαλκανίων» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την ανακατανομή επιπλέον 374 εκατομμυρίων «για την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη της περιοχής».
Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάλχελι, «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένη δημόσια κρίσης υγείας, αλλά ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα είμαστε πάντα δίπλα στους εταίρους μας των Δ. Βαλκανίων που ανήκουν στην ΕΕ. Θα τους βοηθήσουμε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους για τα υγειονομικά τους συστήματα καθώς και για να πάρουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να περιορίσουν τις κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.Για τις άμεσες ανάγκες
Η Επιτροπή ανταποκρινόμενη στις άμεσες ανάγκες στηρίζει την προμήθεια ιατρικών ειδών και ατομικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, εργαστηριακά κιτς, μάσκες, γυαλιά, στολές.
Ειδικότερα, η ΕΕ θα συνδράμει την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες στα συστήματα υγείας τους με ποσά ως 4 εκατομμύρια ευρώ έκαστη, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη με 7 εκατομμύρια ενώ το Μαυροβούνιο θα λάβει 3 εκατομμύρια, το Κόσοβο ως 5 και μέχρι 15 εκατομμύρια θα πάνε στη Σερβία η οποία έχει πληγεί ως τώρα περισσότερο.Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
Για τον περιορισμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, η ΕΕ θα επανακατευθύνει κεφάλαια από την Προενταξιακή Βοήθεια (IPA) για να συμβάλει στην ανάκαμψη των εταίρων της βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει στήριξη στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση της κοινωνικής προστασίας με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δημοσίου τομέα υγείας.
Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή θα κινητοποιήσει 46.7 εκατομμύρια ευρώ για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Αλβανίας €73.5 εκατ. για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 50 εκατ. για το Μαυροβούνιο, ενώ η Βόρεια Μακεδονία θα επωφεληθεί με 62 εκατ., η Σερβία με 78.4 εκατ. και το Κόσοβο με 63 εκατομμύρια.
Η Επιτροπή ανακοινώνει επίσης ότι εργάζεται στενά με τους Διεθνείς Οικονομικούς Θεσμούς (IFIs) και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς των κρατών μελών της ΕΕ ως TEAM EUROPE για συντονισμένη απάντηση στην πραγματική οικονομία, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων και της παροχής ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα.
Επιπλέον η Επιτροπή συνεργάζεται με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) και τις Γραμματείες της Συμφωνίας Μεταφορών της Κοινότητας Transport Community Treaty καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (CEFTA) για να επιλύσει θέματα προμήθειας και διευκόλυνσης της διακίνησης αγαθών εντός της CEFTA και μεταξύ αυτής και της ΕΕ.
Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή συμπεριέλαβε τα συνοριακά σημεία ΕΕ- Δ. Βαλκανίων τα οποία ανήκουν στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T) στη δήλωσή της για τις Πράσινες Λωρίδες της 23ης Μαρτίου και στηρίζει τώρα τα Δ. Βαλκάνια να επεκτείνουν τις λωρίδες αυτές εντός της περιοχής.Ειδήσεις σήμερα:Νέο πακέτο «Νιού Ντίλ» απέναντι στον κορωνοϊό – «Σοκ» ρευστότητας και διεύρυνση της βάσης των ωφελούμενωνΕπίδομα 800 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους μισθωτούςΚορωνοϊός: Η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει το επίδομα των 800 ευρώ και σε δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: 91.714 τα κρούσματα στη Γερμανία και 1.342 οι νεκροί

admin

Κορωνοϊός- Βρετανία: Βγήκε από την εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την τουρκική στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

admin

Πολωνία : Διπλωματικό επεισόδιο με Ρωσία και σφοδρή επίθεση στον Πούτιν

admin

Κοροναϊός : Πώς ένας Αλγερινός αλλάζει τα δεδομένα για τον «ασθενή μηδέν» στην Ευρώπη

admin

Βενεζουέλα : Συνελήφθησαν τρία ακόμη άτομα που φέρονται να συμμετείχαν σε σχέδιο απαγωγής του Μαδούρο

admin

Κορωνοϊός – ΟΗΕ: Αναμένεται δραματική έλλειψη στα προφυλακτικά

admin

ΠΟΥ κατά κοροναϊού : Αγώνας χωρίς σταματημό παρά τις οικονομικές δυσκολίες

admin

Κοροναϊός : Αγωνία για 13χρονο που παρουσίασε εξανθήματα – Πώς συνδέονται με τον ιό

admin

Γερμανία: Βεβηλώθηκε ο ανώνυμος τάφος πρώην αρχηγού των ναζιστικών Ες-Ες

admin

Κορωνοϊός: Έξι νέα κρούσματα στο Πεκίνο

admin

Κορωνοϊός: 5.000 μάσκες σε κρύπτη στον Καθεδρικό της Ουάσινγκτον

admin

Ο κοροναϊός «χτύπησε» τον Μπολσονάρο – Κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του

admin

Κορωνοϊός: 33 νέοι θάνατοι και 396 νέα κρούσματα στο Μεξικό

admin

Βρετανία – Κορωνοϊός: Στα δικαστήρια θα «σύρει» την κυβέρνηση η μητρική της British Airways

admin

Χιλή – Πινιέρα: Αυστηρότερα μέτρα για τους «ταραχοποιούς» και για όσους διαπράττουν λεηλασίες

admin

Δολοφονία Φλόιντ : Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Δευτέρας

admin

Κοροναϊός – Βρετανία : Καρτέρι έξω από σούπερ μάρκετ για αγορές πανικού

admin