Image default
Διεθνή

Κοροναϊός : Εταιρεία προβλέπει την κορύφωση του ιού έως τις αρχές Απριλίου

Μια κινεζική εταιρεία η Ping An Insurance έχει κάνει ορισμένες εκτιμήσεις ως προς το πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην κορύφωση και άρα θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται.

Χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν ήδη περάσει το σημείο καμπής και απλά στην παρούσα φάση έχουν λίγα κρούσματα. Αυτά είναι κρούσματα από ταξιδιώτες.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στο σημείο καμπής μέχρι την 3η Απριλίου και το Ιράν – 4 Απριλίου. Οι ΗΠΑ έχουν στην παρούσα φάση τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως.
Οι περισσότερες χώρες θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο εξάπλωσης στα νέα κρούσματα έως την 4η Απριλίου.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ελέγχων μπορούν να αυξήσουν έως και δέκα φορές τα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που επέβαλαν περιορισμούς νωρίτερα. Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον COVID-19 σε μια χώρα θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι ανάλογω με το το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού και ελέγχων, όπως η καραντίνα, ο περιορισμός κυκλοφορίας μόνο για τα απαραίτητα κλπ.

Τρία μοντέλα που καθορίζουν την πορεία

1) Πολύ πρώιμα μέτρα, όπως στην Νότιο Κορέα, που μείωσε την εξάπλωση στο 0.02% του πληθυσμού, μέσω της επιβολής αυστηρών μέτρων (λόγω ότι είχαν εμπειρία με τον SARS μπόρεσε και ο πληθυσμός να μπει στην ψυχολογία της κατάστασης πιο γρήγορα).

2) Λιγότερο πρώιμα μέτρα, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο 0,1% του πληθυσμού, αλλά δεν παύουν να είχαν κάποια καθυστέρηση με αποτέλεσμα τα κρούσματα και οι νεκροί να αυξάνονται.

3) Καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από το 0,2% του πληθυσμού και το γεγονός αυτής της καθυστέρησης είχε τραγικά αποτελέσματα με πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Θνησιμότητα

Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται σημαντικά μεταξύ 0,9% και 14%, ανάλογα με το επίπεδο των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου το 20% των διαγνωσμένων περιπτώσεων απαιτεί νοσηλεία, συνεπώς ο αριθμός των ΜΕΘ διαδραματίζει άμεσο ρόλο ως προς το πόσοι θα πεθάνουν.

Αυτό φαίνεται ήδη και στις χώρες που έχουν τα περισσότερα κρούσματα με αποτέλεσμα να πλήττεται και το σύστημα υγείας και να μην μπορούν οι γιατροί να παρέχουν τη βοήθεια που θα μπορούσαν να παράσχουν σε όλους.

Οι επαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από 1-2%. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι περίπου 1,1% -1,4%, παρόμοια με τη Νότια Κορέα στο 1,8%.

Ωστόσο σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η Γερμανία έκανε πολλά μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού με αποτέλεσμα και ο πληθυσμός που τον έχει να προσέχει περισσότερο αλλά και το σύστημα υγείας να μην «υπερ-φορτωθεί».

Ανεπαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 10%-14%.

Εάν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων σε μια περίοδο επτά ημερών είναι πολύ μεγαλύτερος από το διπλάσιο της των διαθέσιμων ΜΕΘ, τότε τα μοντέλα δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σημαντικά υψηλότερα. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ισπανία είναι περίπου 9,7%, το Ιράν 11,7% και η Ιταλία 13,3%.

Μετάδοση

Η ταχύτητα μετάδοσης της νόσου επηρεάζεται από την πυκνότητα του πληθυσμού. Οι χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα είναι πιθανό να έχουν ταχύτερη διάδοση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν και τα μέτρα περιορισμού πρέπει να γίνονται άμεσα.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, έχουν υψηλή πυκνότητα πληθυσμού και αυτού φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι υψηλός.

Οι χώρες με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Στην Ισπανία, το 19,4% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, στην Ιταλία 22,8% και στη Γαλλία 20%.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στις εστίες έξαρσης της πανδημίας (θάνατοι/επιβεβαιωμένες περιπτώσεις) είναι 4,47% στην Ισπανία, 8,34% στην Ιταλία και 2,89% στη Γαλλία.

Η κρίσιμη καμπή για την πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια: επιδημία, αρχικός έλεγχος, μετριασμός και σταθερότητα.

Επί του παρόντος, μόνο η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της σταθερότητας, η Νότια Κορέα βρίσκεται στο στάδιο της μετριασμού και οι άλλες χώρες με σοβαρές εστίες βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής πρόληψης και ελέγχου.

 

Σχετικα αρθρα

Banksy: Στην τουαλέτα το τελευταίο έργο του λόγω καραντίνας

admin

Διεθνής Αμνηστία: Πάνω από 300 νεκροί στις διαδηλώσεις του Ιράν τον Νοέμβριο

admin

Κορωνοϊός – Μέρκελ: Πρέπει να διατεθούν τεστ σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται σε όλον τον κόσμο

admin

Νέο ρεκόρ θανάτων στο Μεξικό σε ένα 24ωρο – 479 νέοι θύματα

admin

Κορωνοϊός: Η Ρωσία δημιούργησε επτά πρωτότυπα εμβολίου

admin

Κορωνοϊός: Ξεπούλησε η Disneyland της Σανγκάης τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της

admin

Συρία: Το καθεστώς Άσαντ ανακατέλαβε τη Σαρακέμπ από τους τζιχαντιστές

admin

Ισραήλ : Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

admin

Ουκρανία : Μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό η φωτιά στο Τσερνόμπιλ

admin

Κορωνοϊός, Ιράν: Η Iran Air σταματά όλες τις πτήσεις προς την Ευρώπη

admin

Κοροναϊός – Ιταλία : Γιατροί αναρωτιούνται αν η καραντίνα τελικά «δουλεύει»

admin

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων»

admin

Γιατροί και νοσηλευτές με κορωνοϊό στη Γερμανία

admin

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

admin

Κορωνοϊός – Γαλλία: Πλησιάζουν τους 21.000 οι νεκροί

admin

Δραματικές εικόνες στην Ιταλία – Ουρές σε συσσίτια λόγω κοροναϊού

admin

ΗΠΑ: Μια 16χρονη μαθήτρια σχεδίαζε επίθεση σε εκκλησία Αφροαμερικανών στη Τζόρτζια

admin

Κορωνοϊός – Γερμανία: Αλλάζει γραμμή η Μέρκελ για τα σχολεία – Θα μείνουν κλειστά

admin