Image default
Διεθνή

Κοροναϊός : Φόβοι για δέυτερο «κύμα» στην Κίνα λόγω ασυμπτωματικών κρούσματων

Η Κίνα, την ώρα που χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της Covid-19, παρότρυνε τις αρχές να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα ασυμπτωματικά κρούσματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καθησυχάσει τους φόβους των πολιτών της ότι μεγάλοι αριθμοί φορέων, που μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό, δεν έχουν καταγραφεί.

Η Κίνα χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και επιτρέπει στον κόσμο να επιστρέψει στην εργασία του στην πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, της οποίας είναι πρωτεύουσα η πρώτη, έπειτα από δύο μήνες αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις του κόσμου και κανένα νέο κρούσμα κοροναϊού να καταγράφεται για επτά μέρες στην περιοχή αυτή στην οποία πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι η Covid-19.

Ωστόσο σε διάφορες μελέτες πιθανολογείται ότι η προσπάθεια αυτή για επάνοδο στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής μπορεί να είναι πρόωρη και διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι η άρση των περιορισμών στην Ουχάν τόσο νωρίς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι και ότι θα εντείνει τους ελέγχους, θα διευρύνει την έκταση των διαγνωστικών τεστ που κάνει και θα διασφαλίσει ότι φορείς του SARS-CoV-2 που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα θα εντοπίζονται νωρίτερα και ότι η πληροφορία αυτή θα γίνεται αμέσως γνωστή.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 81.518 και οι θάνατοι σε 3.305.

Ωστόσο με την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τώρα τα 100.000 κρούσματα έκαστη και τον αριθμό των θανάτων σε αυτές να υπερβαίνει αυτόν της Κίνας και να συνεχίζει να αυξάνεται, ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα επίσημα στοιχεία από το Πεκίνο μπορεί να μην δίνουν ακριβή εικόνα.

«Ακόμη κι αν η Κίνα έχει 100 φορές περισσότερα κρούσματα από αυτά που αναφέρθηκαν και πάλι ποσοστό μικρότερο από το 1% του πληθυσμού της έχει προσβληθεί», δήλωσε η Ρέινα Μακεντάιρ, επκεφαλής της έρευνας για την βιοασφάλεια στο Ινστιτούτο Κέρμπι στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κάτοικοι και ιατρικό προσωπικό στην Ουχάν δήλωσαν στο - ότι τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την εξέταση για τον νέο κοροναϊό σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί να σημαίνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί δεν έχουν καταγραφεί και ως εκ τούτου δεν έχουν περιληφθεί στα επίσημα στοιχεία.

Συγκάλυψη;

Ωστόσο ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί για την αποτυχία της Κίνας να περιλάβει τους ασυμπτωματικούς ασθενείς στους συνολικούς της αριθμούς για τα κρούσματα. Κάποιοι από τους πολίτες που αγωνιούν μεταφέρουν τις ανησυχίες τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αρχές έχουν συγκαλύψει πηγές μετάδοσης.

Στις 12 Μαρτίου, κάτοικος χωριού στην κεντρική Κίνα σημείωνε σε ανάρτησή του που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρχαν ορισμένα νέα κρούσματα κοροναϊού στην πόλη Γουεγιάνγκ, «αλλά ο κατάλογος των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να δείχνει μηδέν!».

Η τοπική κυβέρνηση αποκάλυψε την επόμενη μέρα ότι πέντε κάτοικοι έλαβαν πράγματι επιβεβαιωμένη διάγνωση ότι έχουν προσβληθεί, αλλά ότι επειδή δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα, οι αρχές δεν ήταν υποχρεωμένες να αποκαλύψουν τα στοιχεία αυτά στον κόσμο.

Κάτοικοι της Ουχάν εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι η άρση της καραντίνας θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

«Δεν νομίζω ότι είναι πολύ ασφαλες», δήλωσε καταστηματάρχης που κατονομάστηκε μόνον ως Ζανγκ, αναφερόμενος στο σχέδιο να αρθούν οι περιορισμοί στην πόλη στις 8 Απριλίου.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες στο Ίντερνετ ότι κάποιοι άνθρωποι ανέρρωσαν και τους ήλεγξαν πολλές φορές, αλλά αργότερα πέθαναν;», σημείωσε.

Τον περασμένο μήνα, η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας απέρριψε απόφαση του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών να περιληφθούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς στους απολογισμούς των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η μεθοδολογία της Κίνας συμπίπτει με την δική του όταν αφορά τον χειρισμό ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ωστόσο άλλα κρούσματα προέκυψαν στην Χουμπέι και τη γειτονική επαρχία Χενάν από ασυμπτωματικούς και μη διεγνωσμένους φορείς του νέου κοροναϊού που συνεχίζουν να μολύνουν άλλους, συμπεριλαμβανομένων μελών του ιατρικού προσωπικού.

Επικαλούμενη διαβαθμισμένα δεδομένα, η South China Morning Post αναφέρει ότι η Κίνα έχει εντοπίσει περισσότερα από 43.000 κρούσματα φορέων που ήταν ασυμπτωματικοί μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών.

Φύλαγε τα ρούχα σου…

Αξιωματούχοι και υγειονομικοί ειδικοί έχουν υποβαθμίσει τους κινδύνους, με τον κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο και ειδικό για τον κορονοϊό Τζονγκ Νανσάν να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης χθες, Δευτέρα, ότι η Κίνα δεν έχει μεγάλο αριθμό τέτοιων κρουσμάτων.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Φαν Κέρκχοβε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοί που μεταδίδουν κυρίως τον νέο κορονοϊό είναι ασθενείς που έχουν συμπτώματα και σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τους ανθρώπους που καταχωρίζονται ως «ασυμπτωματικοί» θα εμφανίσουν στη συνέχεια συμπτώματα λίγες μέρες μετά τη διάγνωσή τους.

Ωστόσο η Κίνα αποφάσισε τώρα ότι «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Σε συνεδρίασή της χθες, Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ειδική δύναμη κρούσης της κεντρικής κυβέρνησης κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε ότι η χώρα πρέπει να δώσει προσοχή σε δυνητικές «διαρροές» στον έλεγχο και την πρόληψη της Covid-19.

Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος, που θα είναι επικεντρωμένος στις περιπτώσεις των ασυμπτωματικών φορέων και των ανθρώπων με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή, σημείωσε η ειδική αυτή δύναμη κρούσης της κεντρικής κυβέρνησης.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας μπορεί επίσης να αρχίσει σύντομα να αποκαλύπτει τον αριθμό των εντοπισμένων ασυμπτωματικών ασθενών, έγραψε το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση της Σανγκάης επιχειρηματικό περιοδικό Yicai.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η ειδική αυτή δύναμη κρούσης της κινεζικής κυβέρνησης δεσμεύτηκε επίσης για «αποφασιστική πρόληψη της καθυστέρησης στην καταγραφή και των εσφαλμένων αρνητικών διαγνώσεων» και για την εξέταση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από περιοχές που θεωρούνται «κλειδιά» προκειμένου να εξακριβωθεί πόσο διαδεδομένα είναι τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Η Μακεντάιρ δήλωσε ότι η αύξηση των τεστ διάγνωσης που γίνονται αποτελεί απαραίτητο βήμα.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ευάλωτο, άρα απαιτείται εξέταση σε εύρος και ισχυρή επίβλεψη για τον εντοπισμό από νωρίς νέων ξεσπασμάτων» της Covid-19, υπογράμμισε.

 

--

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Στα 743 τα θύματα της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο

admin

Κορωνοϊός – Γερμανία: Ριψοκίνδυνη δραστηριότητα το τραγούδι σύμφωνα με τις αρχές

admin

Πορτογαλία: Σκέψεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

admin

Κοροναϊός : Ανατρέπει τα πάντα η πανδημία – Ακόμη και τα επιστημονικά δεδομένα

admin

Συρία: Ρωγμές στην ηγεμονία του Άσαντ

admin

Κοροναϊός : Η φτώχεια χτυπά αλύπητα τους Αμερικανούς

admin

Κορωνοϊός – Τραμπ: Τεράστιος αριθμός Αμερικανών θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά

admin

Σκληρή επίθεση Πελόζι σε Τραμπ : Οι ανεύθυνες πράξεις του οδήγησαν στην παραπομπή του

admin

Γαλλία: 120.000 υπογραφές κατά της απέλασης 10χρονης προσφυγοπούλας

admin

Σαουδική Αραβία: Ο κοροναϊός «χτυπά» τη βασιλική οικογένεια – Θετικά πάνω από 150 μέλη της

admin

Βρετανία: Πάστορες σε εκκλησία Νιγηριανού προτρέπουν τους πιστούς να πουλήσουν το αίμα τους

admin

Κορωνοϊός – Κούβα: Σε απομόνωση 32.500 τουρίστες

admin

Τρίπολη: Βομβαρδισμοί κοντά στις πρεσβείες Τουρκίας – Ιταλίας

admin

Κοροναϊός: Δωρεά 30 εκατ. δολαρίων της Κίνας στον ΠΟΥ στη σκιά της απόφασης Τραμπ

admin

Κοροναϊός : Αστυνομικοί στη Γαλλία απειλούν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους

admin

Κορωνοϊός: Θετικός βρέθηκε ένας γάτος στη Γαλλία

admin

Η Τουρκία φυλάκισε δικηγόρο της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα

admin

Κορωνοϊός – Βρετανία: Στους ηγέτες που ξεχώρισαν στη μάχη κατά της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin