Image default
Οικονομία

Βρούτσης: Καταβάλλονται προσπάθειες για επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων

Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ανέλυσε εκτενώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, το εύρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού είναι πάρα πολύ μεγάλο και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας.

Βέβαια, ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι προστατεύονται και οι πιο αδύναμοι με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «που είναι η «ομπρέλα» προστασίας των αδυνάμων». «Αυτό διασφαλίζει ένα επίπεδο διαβίωσης για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία, αλλά ούτε εισοδηματικές δυνατότητες να διαβιώσουν. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παραμένει και όλα τα επιδόματα συνεχίζουν να υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.

Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά τη Μ. Τετάρτη στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι πληττόμενες, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), αλλά ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα καταβληθεί σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε δε ότι το Δώρο Πάσχα θα το λάβει, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η κατηγορία των νοσοκόμων και των γιατρών. «Μέσα στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, που βιώνουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς για την έκδοση προσωρινών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής συντάξεων. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, είναι η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, καθώς και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Όμως, κληρονομήσαμε 1.058.000 εκκρεμότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ (υποθέσεις, ερωτήματα, επανυπολογισμούς, κ.ά.). Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε την πορεία που είχαμε ξεκινήσει, μέσω του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», σήμερα θα είχαν δοθεί όλες οι συντάξεις, με ψηφιακό τρόπο, χωρίς αναμονές. Το διέκοψε, λόγω ιδεοληψίας. Από την πλευρά μας, εμείς έχουμε έναν σταθερό προσανατολισμό, ώστε, τον Ιούνιο του 2020, να εκδώσουμε τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

-

Σχετικα αρθρα

Ο «ψυχρός» Νοέμβριος του τουρισμού: Πτώση στις εισπράξεις, παρά την αύξηση των επισκεπτών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα της συνεδρίασης με ανοδικές τάσεις

admin

Κ. Χατζηδάκης: Βάζουμε τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών από τους δασικούς χάρτες

admin

Τέλη κυκλοφορίας : Ποιες αλλαγές και πότε έρχονται

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Νέα μέτρα για εργαζόμενους και άνεργους – Σήμερα οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για 130.158 άτομα

admin

Πόσο και γιατί αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρά κέρδη έκλεισε η αγορά

admin

Κοροναϊός : Εργασία εξ αποστάσεως εγκαινιάζει ο ΟΤΕ

admin

ΕΚΤ: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα δάνεια με τους νέους ευνοϊκότερους όρους λόγω κορωνοϊού

admin

Η συμφωνία στο Eurogroup είχε γερμανικό πρότυπο

admin

Μείωση ΦΠΑ : Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα ισχύσει

admin

Τουρισμός : Στα κάγκελα οι ξενοδόχοι για τα Airbnb που μπήκαν στο «Τουρισμός για όλους»

admin

Χρηματιστήριο : Βουτιά άνω του 6% για τον γενικό δείκτη

admin

Η πανδημία συνθλίβει τις προοπτικές ολόκληρης γενιάς

admin

Συντάξεις : Έρχεται ανατροπή στις πληρωμές τους

admin

Χρηματιστήριο : Άνοδος 1,56% και εκτίναξη της μεταβλητότητας

admin

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας: 6 προτάσεις για το ασφαλιστικό

admin