Image default
Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας : «Κοινή έκδοση χρεών είναι κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού»

Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια νέα κρίση κρατικών χρεών εάν οι κυβερνήσεις δε συμφωνήσουν σε μια κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας μια κοινή δημοσιονομική απάντηση για την υποστήριξη της οικονομίας μέσω της πανδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με τον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, προέτρεψε τους ηγέτες να σταματήσουν να φιλονικούν και να σχηματίζουν μια «ισχυρή συμμαχία» για να πολεμήσουν τον κοροναϊό.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε από κοινού εκδοθέντα ομόλογα, ένα βήμα που υποστηρίχθηκε από πολλά έθνη, αλλά αποτέλεσε σημείο αντίδρασης από τα πιο συντηρητικά.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», είπε στο -. «Ο ηθικός κίνδυνος δεν πρέπει να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα».

Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν δυσκολευτεί να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα «coronabonds», εκφράζοντας την ανησυχία της χώρας της για το ενδεχόμενο να καταστεί υπεύθυνη για τις δαπάνες που θα γίνουν από ασθενέστερες οικονομίες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte έχει αποσυρθεί ενάντια στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία, να εισέλθουν σε ένα σύστημα διαδικασιών που θα σχετίζεται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι δε θα επικεντρωθεί στον ΕΜΣ ως πρωταρχικό τρόπο για την παροχή ανακούφισης. Ο ΕΜΣ  «διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο», αλλά «οι βάσει όρων πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δε μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες», είπε.

«Κοινή έκδοση χρεών είναι κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού». Η ΕΚΤ σχεδιάζει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά ιδίων κεφαλαίων φέτος μαζί με άλλα μέτρα υποστήριξης, για να αποφευχθεί η συμπίεση των πιστώσεων και να καταπολεμηθεί η οικονομική επιβάρυνση από τον κοροναϊό.

Η Πρόεδρος Χριστίνα Λαγκάρντ προσπαθεί επίσης να «φέρει» τους ηγέτες πιο κοντά στο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό χρέος. Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι τα επίπεδα των κρατικών χρεών πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες εξαιτίας της φορολογίας που σχετίζεται με τις δαπάνες για τον ιό.

Στην Ελλάδα, στην οποία ενεργοποιήθηκε κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία, το φορτίο ανέρχεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το περίπου 60% στη Γερμανία.

Είναι επίσης πιθανό ότι «η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, οι ισολογισμοί θα επιδεινωθούν και αναμένεται τα τραπεζογραμμάτια να αυξηθούν». προσέθεσε.

«Ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης».

Ο Στουρνάρας συνέχισε λέγοντας ότι: «Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, η ίδια ευελιξία και ρεαλισμός πρέπει να φανούν και από άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επίσης».

Πηγή: -.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Morgan Stanley : Οι ημερομηνίες – κλειδιά για την «ανάρρωση» της οικονομίας των ΗΠΑ

admin

Δεκτές από το ΣτΕ τρεις αιτήσεις ακύρωσης της «Ελληνικός Χρυσός»

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Απεργίες σε Amazon και Instacart για την προστασία των εργαζομένων

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τα πρόστιμα

admin

«Πετάει» η οικονομία; Γιατί κάποιοι φοβούνται ότι έρχεται απότομη προσγείωση

admin

Γεωργιάδης : Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα

admin

Γουίλμπουρ Ρος: Διαπραγματεύσεις για να αποφευχθούν νέοι δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

admin

Wall Street : Αρνητικό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Παράταση της μειωμένης φορολογίας σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Ελλάδα

admin

Brexit : Τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας

admin

Ναυάγησε η συγχώνευση της Phillip Morris με την Altria

admin

Ρωσία : Με δικό της πλοίο θα ολοκληρώσει τον Nord Stream 2 μετά την απόσυρση των Ελβετών

admin

«Καρφιά» Σταϊκούρα για Τσακαλώτο: Στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω

admin

Daily Telegraph: Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχυμένο από τις πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη

admin

Η Γαλλία προσθέτει στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τις Μπαχάμες και τις Σεϊχέλες

admin

EY: H φυγή των επιχειρήσεων, εκείνοι που έμειναν και οι αλλαγές, που πρέπει να γίνουν

admin

Τράπεζα της Ελλάδας: Ξένες επενδύσεις 3,2 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019

admin

ΛΑΡΚΟ : Διασφάλιση θέσεων ζητά ο Τσίπρας – Τροπολογία διάσωσης καταθέτει ο Χατζηδάκης

admin