Image default
Επιχειρήσεις

Εκβιασμός από το Ισραήλ: Βοήθεια κατά του κορονοϊού στη Γάζα μόνο αν επιστραφούν οι στρατιώτες μας

Το Ισραήλ συνέδεσε οποιαδήποτε βοήθεια ενδέχεται να προσφέρει στις προσπάθειες στη Λωρίδα της Γάζας για την μάχη κατά του νέου κορονοϊού με μια πρόοδο στην ανάκτηση δύο Ισραηλινών στρατιωτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε κλοιό και σε συνθήκες φτώχειας η, υπό την διακυβέρνηση της Χαμάς, Γάζα έχει αναφέρει 12 κρούσματα του Covid-19 και οι αρχές εκεί ανησυχούν πως οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στον θύλακα – όπου υπάρχουν 96 αναπνευστήρες για έναν πληθυσμό σχεδόν 2 εκατομμυρίων – είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί μια εξάπλωση.

Ισραήλ και Χαμάς έχουν κλείσει τα σύνορα της Γάζας για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις ως μέτρο προφύλαξης για τον περιορισμό των μολύνσεων. Εντούτοις, με τις αρχές της Γάζας να απευθύνουν έκκληση για ξένη ανθρωπιστική βοήθεια, το Ισραήλ ζυγίζει τη στάση που θα κρατήσει.

“Η στιγμή εκεί είναι η συζήτηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – το Ισραήλ έχει επίσης ανθρωπιστικές ανάγκες που είναι κυρίως η ανάκτηση αυτών που έπεσαν στην μάχη”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ, αναφερόμενος σε έναν αξιωματικό του πεζικού και εναν κληρωτό που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2014 και οι σοροί τους κρατούνται από την Χαμάς.

“Και πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε σε έναν ευρύτερο διάλογο για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας και των δικών μας. Δεν θα ήταν σωστό να αποσυνδέσουμε αυτά τα δύο πράγματα και ασφαλώς, οι καρδιές θα παραμένουν ανοιχτές σε πολλά πράγματα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο Μπένετ μιλούσε για μια πιθανή χορήγηση άμεσης βοήθειας από το Ισραήλ, ή να επιτραπεί η μεταφορά άλλης βοήθειας από τα σύνορά του στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως θα φτάσουν στην Γάζα 1.500 διαγνωστικά κιτ του νέου κορονοϊού, με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από δωρεά της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς ουδέποτε ανέφερε αν οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες είναι νεκροί ή ζωντανοί, αλλά ούτε έδωσε ποτέ σημάδια ζωής τους, κάτι που έκανε σε μια προηγούμενη παρόμοια περίπτωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η επιστροφή των δύο στρατιωτών – καθώς και δύο Ισραηλινών πολιτών που διέσχισαν τον θύλακα – θα απαιτούσε διαπραγμάτευση για μια ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα γινόταν με αντάλλαγμα την ανθρωπιστική βοήθεια.

“Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην περίπτωση που η ασθένεια εξαπλωθεί στη Γάζα επειδή την έχει αποκλείσει για 13 χρόνια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαχρούμ.

“Μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είναι μια ξεχωριστή διαδικασία”, είπε.

Το Ισραήλ στο παρελθόν είχε απελευθερώσει εκατοντάδες φυλακισμένους Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαχητών, με αντάλλαγμα με την ανάκτηση ενός, σε κάθε περίπτωση, νεκρού ή αιχμαλώτου Ισραηλινού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε περαιτέρω απελευθερώσεις παλαιστινιακών μαχητών στο μέλλον.

--

Σχετικα αρθρα

Έρευνα: Με προσφορές η επαναλειτουργία του 86% των καταστημάτων

admin

Sunlight: Κέρδη προ φόρων €6,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

NJV Athens Plaza: «Εφοδος» Κινέζων στην ξενοδοχειακή βιτρίνα

admin

Συνεχίζει τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη η EY

admin

Mytilineos: Δωρεά 65 ειδικών αναπνευστήρων στο υπουργείο Υγείας

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Ψήνονται deal εκατομμυρίων στις ΑΠΕ λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

admin

Creta Farms: Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και η εκκρεμής χρηματοδότηση

admin

Ολλανδία: Τα 132 έφτασαν τα νέα θύματα του κορονοϊού- 2.643 συνολικά

admin

Κορονοϊός: Τα τρία τέταρτα των θανάτων παγκοσμίως στην Ευρώπη – Περισσότεροι από 45.000

admin

Ελλάκτωρ: Πούλησε το ποσοστό που κατείχε στην Ελληνικός Χρυσός

admin

Ισπανία: Μείωση του ημερήσιου αριθμού των θανάτων, για 3η συνεχόμενη ημέρα

admin

Στις Μπιτσάκος AE και Ιχθ. Κεφαλλονιάς τα assets Νηρέα και Σελόντα

admin

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεπέρασε σε κρούσματα την Ισπανία και την Ιταλία

admin

Ελληνική Παραγωγή: Να γίνει επίκεντρο της ανάπτυξης η μεταποίηση

admin

Πειραιώς Real Estate και Picar φωταγωγούν τη Βουκουρεστίου

admin

Αυξημένα έσοδα και μειωμένα κέρδη στην Aegean το 9μηνο

admin

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurelectric ο Γ. Στασσης

admin