Image default
Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση : Κίνηση αλληλεγγύης με πρόγραμμα ανεργίας ύψους 100 δισ. ευρώ

Οι Βρυξέλλες δίνουν μια άλλη προσπάθεια να σφυρηλατήσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την ώρα της κρίσης του κοροναϊού και αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αντασφάλισης ανεργίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ηγέτες της ΕΕ από τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμμανουήλ Μακρόν έως την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen προέτρεψαν το μπλοκ να επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά την πανδημία που προκάλεσε εκρήξεις «οικονομικού πατριωτισμού» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε μια από τις πιο εμφανείς ενδείξεις διαμάχης, χώρες που επλήγησαν σκληρά, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ζήτησαν από κοινού εγγυημένα «κορονο-ομόλογα», αλλά η ιδέα καταρρίφθηκε από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.

Διπλασιάζοντας την πανευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αντίδραση στην κρίση, η Επιτροπή παρουσιάζει τώρα μια συζητημένη πρόταση για πανευρωπαϊκή αντασφάλιση ανεργία στην παρούσα εβδομάδα.

Δύο άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά με την πρόταση δήλωσαν ότι η ιδέα ήταν το σχέδιο να έχει ανώτερη αξία 100 δισ. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νίκολας Σμιτ δήλωσε στην «POLITICO» την Τρίτη ότι μια τέτοια πρόταση έχει γίνει ζωτικής σημασίας επειδή οι αριθμοί ανεργίας «εκρήγνυνται».

«Εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανεργίας ή αντασφάλισης, εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι ‘αυτό και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να υποβάλουμε πρόταση και γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι επίσης πολύ αφοσιωμένος σε αυτό», δήλωσε ο Λουξεμβουργιανός Επίτροπος σε συνέντευξή του.

«Πρέπει να επιδείξουμε κάποια αλληλεγγύη ή μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ως εκ τούτου αυτό το μέσο είναι απαραίτητο». Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να θεσπιστεί «το συντομότερο δυνατόν», διότι «η ανεργία αυξάνεται και επίσης ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμη ή τεχνική ανεργία ανεβαίνει εκρηκτικά», δήλωσε ο Schmit.

 

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει χρέος για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου συστήματος, είπε, «Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη πτυχή, αλλά νομίζω ότι οι λύσεις είναι εφικτές».

Σύμφωνα με τα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο πρότασης, ένα τέτοιο σύστημα θα απαιτούσε από τις χώρες της ΕΕ την παροχή εγγυήσεων, ώστε η Επιτροπή να μπορεί να εκδώσει χρέη ύψους έως και 100 δισ. Ευρώ.

Η πρόταση θα μπορούσε να εγκριθεί από την Επιτροπή ήδη την Πέμπτη και να συζητηθεί από την Ευρωομάδα στη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη, ως μέρος των επιλογών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την πρόταση.

Οι χώρες θα είναι υπεύθυνες για την έκδοση παροχών, οι οποίες θα αποσκοπούν πρωτίστως στο να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να διατηρούν τη δουλειά τους με εισοδηματική στήριξη όταν η εταιρεία τους κλείνει- σύμφωνα με το πρότυπο των γερμανικών προγραμμάτων Kurzarbeit ή ιταλικής Cassa Integrazione, κατά την οποία διαδικασία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίρνει τον ρόλο ενός  ενός αντασφαλιστή.

Θα ήταν ανοικτό όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους άτυπους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Για τις χώρες όπου δεν υπάρχουν τέτοιου είδους βραχυπρόθεσμα συστήματα στήριξης του εισοδήματος ή όπου τέτοιου είδους καθεστώτα που εγκρίθηκαν μόλις πρόσφατα στο πλαίσιο της κρίσης, η Επιτροπή θα ζητούσε από τις χώρες αυτές να θέσουν σε εφαρμογή ένα τέτοιο σύστημα.

Αυτό ισχύει για την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την πολιτική είναι κάποια βασική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο Schmit.  Το σχέδιο αντασφάλισης αποτελεί μέρος μιας δέσμης πρωτοβουλιών που θα προταθούν στους εθνικούς ηγέτες.

«Για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μοχλούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μίσελ σε δήλωσή του την Τρίτη μετά από τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλείς της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ομάδας υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς έξω από το κουτί. Πρέπει να εξεταστεί κάθε επιλογή συμβατή με τη Συνθήκη της ΕΕ». Ο Luca Visentini, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, υποστήριζε κατηγορηματικά την τελευταία κίνηση των Βρυξελλών.

«Ενθαρρύνουμε έντονα την Επιτροπή να αποφασίσει ταχέως για ένα μέσο της ΕΕ το οποίο θα λειτουργήσει ως εργαλείο για την πρόληψη της ανεργίας λόγω της κρίσης από τον COVID-19, υποστηρίζοντας τις ρυθμίσεις για τη βραχύχρονη εργασία και την αποζημίωση εισοδήματος σε όλα τα κράτη μέλη».

«Αναμένουμε από το Συμβούλιο να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση μέσω κατάλληλων κοινών χρεωστικών μέσων». Ο Σμιτ επέμεινε ότι ήρθε η ώρα η ΕΕ να συγκεντρώσει την πρόταση αντασφάλισης.

«Θα το πω όπως είναι, θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι ορισμένες χώρες θα έχουν μια γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη και κάποιες άλλες στην ΕΕ θα παραμείνουν ακόμη πιο πίσω από ό,τι πριν».

«Η Ευρώπη θα βγει από αυτή την κρίση που περνάει ο τομέας της υγείας αλλά και αυτήν την κοινωνική και οικονομική κρίση μαζί ή διαφορετικά θα εισέλθουμε σε μια πιο δύσκολη περίοδο που τελικά θα είναι επιζήμια για όλους. Έτσι η αλληλεγγύη είναι ο λόγος που πρέπει να θέσουμε στη συγκεκριμένη πολιτική δράση».

Πηγή: politico.eu

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ Forward»

admin

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Στήριξη της εργασίας βλέπει η κυβέρνηση – Μείωση μισθών η αντιπολίτευση

admin

Φόροι: Ερχονται ραβασάκια από την εφορία για τα αναδρομικά

admin

Κοροναϊός : Παρελθόν ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος – Τι συζητήθηκε στο Eurogroup

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Ακατάσχετος λογαριασμός : Πώς θα λειτουργεί, πότε έρχεται

admin

Βουτιά 2,2% στο Χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

admin

Λεμέρ : Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική ύφεση από το 1945 λόγω κοροναϊού

admin

Απαισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία δεύτερης φάσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Χάθηκαν» 10 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε μέρες

admin

Θεοχάρης : Roadshow σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη

admin

Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος στη διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα – Στο EWG και τα δάνεια του ΔΝΤ

admin

Πτώχευση Thomas Cook: Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

admin

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Κοροναϊός : Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου 40% – Ποιους αφορά

admin

Citi: Πώς βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες- Μέρος της λύσης ή του προβλήματος ο κλάδος;

admin

Κοροναϊός : Στα 100 δισ. ευρώ ανεβάζει η Γαλλία το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων

admin

Στη «Διαύγεια» η υποχρέωση αναγγελίας των εργαζομένων σε οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες

admin