Image default
Πρώτο Θέμα

Ο κορονοϊός θα «τελειώσει» πρώτα τους αδύναμους…

Παλέρμο,Σικελία 30-3-2020

Ο πρωην οικοδομος  Salvatore La Barbera ανησυχεί ότι σε λίγες μέρες η τετραμελή οικογένειά του θα εξαντληθεί και, με την Ιταλία κλειδωμένη από κοροναϊό, δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα.

“Η εργασία στην μαύρη αγορά είναι αδύνατη, γιατί η αστυνομία ρωτά γιατί περπατάτε στο δρόμο”, δήλωσε στο - από το Παλέρμο, πρωτεύουσα της Σικελίας. “Θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα και κινδυνεύω να μου επιβληθεί πρόστιμο.”

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Νοέμβριο, το μερίδιο της παραοικονομίας είναι σημαντικό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυμαινόμενο από 10% έως πάνω από 40%.

Η σκιώδης οικονομία της Ιταλίας ανήλθε στο 27,3% το 2016, το τελευταίο έτος για τις εκτιμήσεις, αλλά η Ελλάδα – με 30,2% – είχε το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των προηγμένων οικονομιών που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ.

Ο La Barbera είναι ένα από τα εκατομμύρια των σκιωδών ανθρώπων των οικονομιών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν κινδύνους , επειδή θα πέσουνεξω από τα δίχτυα ασφαλείας, καθώς οι οικονομίες στρέφονται προς τα πίσω.

Στη Σικελία, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ιταλίας, ανησυχίες έχουν ανακύψει σχετικά με τη δυστυχία των άπορων, καθως κάποιοι αρνήθηκαν να πληρώσουν για τα εμπορεύματα σε ένα σούπερ μάρκετ του Παλέρμο και εκεινο κάλεσε την αστυνομία.

Οι αριθμοί των ανθρωπων που εργάζονται στην άτυπη οικονομία είναι πολύ υψηλότεροι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας βάζει το σύνολο σε 2 δισεκατομμύρια, ή περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου απασχολούμενου πληθυσμού.

Η αποπληρωμή χρημάτων από τις κυβερνήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες για να τους ενθαρρύνουν να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους μέσω της καταιγίδας του κοροναϊού είναι απίθανο να βοηθήσει εκείνους στις σκιώδεις οικονομίες, διότι, εξαιτίας των εκτεταμένων αποκλεισμών, δεν θα δημιουργήσει δαπάνες και δεν θα υπάρξουν οφέλη.

Η Ελλάδα προσέφερε στους αυτοαπασχολούμενους 800 ευρώ το μήνα, όσο διαρκεί η κρίση, υπό τον όρο ότι πληρώνουν φόρους, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άνευ οικονομικής βοήθειας.

“Όλοι οι άλλοι που εργάζονται στην οικονομία αλλά είναι εντελώς εκτός ραντάρ, δηλαδή δεν αναφέρουν κανένα εισόδημα στις φορολογικές αρχές, δεν είναι επιλέξιμοι για αυτή την υποστήριξη”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η βοήθεια για όσους βρίσκονται στη μαύρη οικονομία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ένας από εκείνους που δεν θα λάβουν επίδομα ανεργίας είναι η Κατερίνα, 30 ετών, καθηγητής λογοτεχνίας από την Κρήτη που δεν έχει πληρώσει φόρους οκτώ χρόνια.

“Είχα πέντε μαθητές. Έχω χάσει 3 λόγω της κρίσης του κοροναϊού. Μερικοί γονείς δεν μπορούσαν να μου πληρώσουν επειδή έχουν και οικονομικά προβλήματα », δήλωσε η Κατερίνα, που κερδίζει περίπου 10 ευρώ την ώρα για μαθήματα. Αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά της.

“Έχω αναγκαστεί να αναβάλω τις πληρωμές για ηλεκτρική ενέργεια και νερό και ζήτησα από την τράπεζα να αναβάλει δόσεις στο αυτοκίνητό μου”, ανέφερε. “Αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα εξαρτημένη από τους γονείς μου οικονομικά αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα μπορέσουν να με υποστηρίξουν.”

Στην Ισπανία, ορισμένοι οικιακοί εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της κρίσης και ζουν καθημερινά δύσκολα, σύμφωνα με την Ana Heras, συντονιστή της ομάδας Οικονομικής Αλληλεγγύης της Caritas.

«Δεν μπορούν να πάνε, όπως έχουμε, να γεμίσουν τα καρότσια τους στο σούπερ μάρκετ με ψώνια δύο εβδομάδων», είπε. “Ως αποτέλεσμα, είδαμε πολλούς οικιακούς εργάτες να έρχονται στις τράπεζες τροφίμων μας.”

Στην Ιταλία, η οποία υπέστη το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα κοροναϊού και απασχολεί περίπου 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη μαύρη οικονομία, ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte είπε στους ανθρώπους που αγωνίζονται να παράσχουν στις οικογένειές τους ότι το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει.

Υποσχέθηκε ένα ταμείο ύψους 4,3 δισ. Ευρώ για τους δημάρχους και απελευθέρωσε άλλα 400 εκατ. Ευρώ για κουπόνια τροφίμων “για ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα να κάνουν τα δικά τους ψώνια”.

«Κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε ο Κόντε.

Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξέταζε τη δημιουργία ενός έκτακτου μισθού μεταξύ 600-800 ευρώ το μήνα για όσους δεν έχουν εισόδημα από εργασία ή σύνταξη και αποκλείονται από το σημερινό δίχτυ ασφαλείας για την κοινωνική πρόνοια.

Αυτό θα βοηθήσει κυρίως τους εποχικούς εργαζόμενους, τους οικιακούς εργαζομένους και τους εξαρτημένους από τη μαύρη αγορά.

Ο Emanuel Sammartino, 32 ετών, απολύθηκε από την εποχιακή του δουλειά στο αεροδρόμιο της δεύτερης πόλης της Σικελίας, Κατάνια. Περιμένει ένα μωρό τον Αύγουστο και επιβιώνει με τις αποταμιεύσεις του….

Σχετικα αρθρα

Η Βρετανία έχει εξάγει το πολιτικό χάος στη Γερμανία

admin

14 δράσεις προτείνει ο ΣΕΒ για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση

admin

Deutsche Bank-Commerzbank: Το mega-deal που εκθέτει το γκρίζο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Είναι καιρός να εκκαθαρίσουμε τα κόκκινα δάνεια

admin

Ο Ερντογάν νομίζει ότι εκβιάζει τη Δύση, αλλά κρατά το όπλο στον δικό του κρόταφο

admin

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι;

admin

Επικίνδυνο κοκτέιλ στην αγορά πετρελαίου

admin

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

admin

Τέσσερις game-changer παράγοντες στη Νότια Ευρώπη

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την καλοκαιρινή τουριστική κίνηση

admin

Bruegel: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια αν η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκής

admin

Το ιστορικό λάθος της Άνγκελα Μέρκελ με το μεταναστευτικό

admin

Ώρα για πολιτική δράση διαρκείας

admin

Θα αφήσει η Ευρώπη τη Γερμανία να ηγηθεί;

admin

Περιμένοντας τους τροϊκανούς….

admin

Eπιστρέφoντας στην πραγματικότητα ύστερα από τον … Πούτιν

admin

Η χρονιά-κόλαση της Ευρώπης μπορεί να προοιωνίζει μια χειρότερη

admin

Πάνω από τις 650 μονάδες το χρηματιστήριο

admin