Image default
Πολιτική

Χριστοδουλάκης για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση δεν έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις πηγές χρηματοδότησης

Στις οικονομικές προεκτάσεις της κρίσης του κορωνοϊού, στις παραλήψεις της κυβέρνησης και στις προτάσεις του κόμματός του, αναφέρθηκε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.«Το ζήτημα είναι σήμερα να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε έστω και υπό αυτές τις συνθήκες την ελληνική πραγματική οικονομία», σημειώνει.
Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι υπάρχουν «τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης και αξιοποίησης πόρων που η κυβέρνηση δεν τις έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο».Συγκεκριμένα όπως λέει μιλώντας στο «Open»:1. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι άρα αυτό αφήνει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσει να γίνει σοβαρή οικονομική πολιτική.2. Λόγω της κρίσης η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης που της δίνει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό που μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.3. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.
«Αυτές είναι τρεις βασικές πηγές χρηματοδότησης που πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε», αναφέρει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό, να δούμε που βάζουμε προτεραιότητες όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός. Δυστυχώς, τα μέτρα που ακούσαμε προχθές από την κυβέρνηση δεν περιλάμβαναν καμία μέριμνα ούτε για τις τουριστικές επιχειρήσεις ούτε για τους εργαζομένους τους».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, λέει ότι «ακούσαμε ένα πλαίσιο μέτρων με μόλις 150 εκατομμύρια, τα οποία στην ουσία δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αυτή τη στιγμή πρέπει να εγγυηθούν και την επάρκεια τροφίμων αλλά και στη συνέχεια την απρόσκοπτη λειτουργία ενός βασικού πυλώνα της οικονομίας μας».
Μιλώντας για το θέμα της ρευστότητας, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι «είδαμε ελάχιστες κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, ώστε να υπάρχει ρευστότητα, στο πλαίσιο του 1 δισ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 20% του ΑΕΠ».«Είδαμε να μην δίνεται λύση σε μείζονα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα όπως οι τραπεζικές επιταγές, αλλά και η μείωση των πρόσθετων εξόδων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής υπάρχει «παράκληση» από την κυβέρνηση προς στις τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ώστε οι τράπεζες να ενταχθούν και αυτές σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενισχύουν και τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και το πλαίσιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών», αναφέρει.
Όπως λέει ο κύριος Χριστοδουλάκης «δεν έχουμε ακούσει τίποτα που να σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου, και κυρίως, δεν δίνεται από την κυβέρνηση καμία στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες, στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι, ειδικά στην ελληνική οικονομία, ένα τεράστιο πλήθος που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας».
Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «αστείο και προσβλητικό το voucher των 600 ευρώ για ”επανακατάρτιση”».
Τέλος, όπως είπε «είναι πολύ σημαντικό το πώς διαχειριζόμαστε τους ΚΑΔ και τα μέτρα στήριξης. Το να τους διευρύνουμε συγκυριακά και πολλές φορές πελατειακά με βάση το ”τι προκύπτει” και ποιος πιέζει δεν είναι λύση. Εμείς έχουμε ακριβώς την αντίθετη λογική, που λέει πάμε σε μία οριζόντια ένταξη των επαγγελματικών κατηγοριών στους ΚΑΔ και από εκεί να αφαιρέσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν επαρκώς».

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης για ΧΥΤΑ Φυλής: Πληρώνουμε το κόστος του λαϊκισμού

admin

H Έλενα Ράπτη ομιλήτρια σε εκδήλωση για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

admin

Με «όπλο» την αποδοχή των πολιτών προχωρά η κυβέρνηση για την ανάπτυξη και το μεταναστευτικό

admin

Άλλαξε όνομα το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά

admin

Σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

admin

Τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζει το Ισραήλ

admin

Κυβέρνηση: Τα ΚΕΚ δεν θα πληρωθούν για το καταργηθέν πρόγραμμα τηλεκατάρτισης

admin

Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό: Κανονικά το δώρο Πάσχα – Εξτρα δώρο για υγειονομικούς- Πολιτική Προστασία

admin

Με ποιο τραγούδι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφο

admin

Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις συναντήσεις του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δώρισε φάρμακα στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

admin

Κορωνοϊός: Ψήφος εμπιστοσύνης για κυβέρνηση και Σωτήρη Τσιόδρα δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

admin

Φώφη Γεννηματά: Έξι προτάσεις για τα μικρά νησιά

admin

Σταύρος Καλαφάτης: «Οι προσπάθειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων θα συνεχισθούν»

admin

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή περιοδεία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στη βαλίτσα

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη για την οικονομία: «Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι»

admin

Αύριο ξεκινά η Διάσκεψη των Προέδρων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

admin

Βουλή για προανακριτική κατά του Παπαγγελόπουλου: «Όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν ναι»

admin