Image default
Επιχειρήσεις

SMERemediumCap – Ν. Καραμούζης: 105 εκατ. για επενδύσεις στην Ελλάδα

Το fund SMERemediumCap  που δημιούργησε ο Νίκος Καραμούζης με στόχο να επενδύσει στην ανάπτυξη διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων στην Ελλάδα  ολοκλήρωσε τη πρώτη φάση άντλησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 104,7 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της EBRD, του Ιδρύματος Ωνάση, τριών συστημικών τραπεζών και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Άντληση κεφαλαίων ύψους 104,7 εκατ. από την SMERemediumCap – Συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών

Η SMERemediumCap, το πρώτο ελληνικό επενδυτικό Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε τη πρώτη φάση άντλησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους €104, 7 εκατομμυρίων με συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της EBRD, του Ιδρύματος Ωνάση, τριών συστημικών τραπεζών και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εκ μέρους της επενδυτικής ομάδας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου κ. Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον σημαντικό αριθμό επενδυτών που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σ’ αυτή τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία.
Επίσης ευχαριστούμε πολύ όλους τους εξειδικευμένους συμβούλους και συνεργαζόμενους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος που με την ποιότητα της δουλειάς τους συνέβαλαν καθοριστικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Στόχος της SMΕRemediumCap είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη των επενδύσεων και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Θα επικεντρώσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου, την χρηματοοικονομική εξυγίανση και επιχειρηματική αναγέννηση κυρίως μεσαίου μεγέθους ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν και σήμερα χρηματοοικονομικές δυσκολίες, στενότητα ρευστότητας και κεφαλαίων και έλλειμμα επιχειρηματικής στρατηγικής.

Η τρέχουσα πανδημική κρίση, αν διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα, θα τείνει να οξύνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση της χώρας την τελευταία δεκαετία.

Τα δάνεια αυτά, αφορούν πάνω από 3,500 επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ταξινομηθεί ως NPEs στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή άλλων εξωτερικών διαχειριστών, με υπόλοιπα συνολικών οφειλών περίπου €45 δισ.

Αρκετές από τις παραπάνω επιχειρήσεις συνθέτουν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η εξυγίανσή τους με νέα κεφάλαια και η υποστήριξή τους σε επίπεδο διοίκησης και επιχειρηματικής στρατηγικής, θα τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοοικονομικής ανάκαμψης και ισχυρής επιχειρηματικής προοπτικής, με ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές.

Η SMΕRemediumCap θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία και τεχνικές της αγοράς και θα στοχεύσει ως προτεραιότητα στη συνεννόηση και συνεργασία με τους προμηθευτές, τις πιστώτριες τράπεζες, τους εξειδικευμένους διαχειριστές (servicers ) και τους παλαιούς ιδιοκτήτες της εκάστοτε εταιρίας επενδυτικού στόχου.

Κεντρική επιδίωξη θα είναι να διαμορφωθούν υλοποιήσιμες επενδυτικές προτάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα με όρους αγοράς, επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για την ελληνική οικονομία.

Η SMERemediumCap έχει συμφωνήσει επίσης με σημαντικούς επενδυτές να συν -επενδύουν με το Ταμείο σε αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων μεγαλύτερου μεγέθους, εφόσον κριθεί ότι αποτελούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία, που θα προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις.

Σημειώνεται ότι η επενδυτική Ομάδα της SMERemediumCap, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ταμείου και απαρτίζεται από έμπειρα και διακεκριμένα στελέχη της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Καραμούζη, Κώστα Καραφωτάκη, Θοδωρή Μόσχου και Σταύρου Μπλάτσιου, έχει ήδη εντοπίσει επενδυτικούς στόχους, παρά το δυσμενές περιβάλλον και βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Σχετικα αρθρα

Creta Farms: Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με επενδυτή οι τράπεζες

admin

Η Άγκυρα επιμένει στη συγκρότηση “ομάδας εργασίας” με τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400

admin

Σύμβαση για την Ευρωπαϊκή EIOPA εκτελεί η Uni Systems

admin

Τιτλοποίηση μαμούθ και ομόλογο ανακοινώνει η Alpha Bank

admin

Αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές έως 17 Μαΐου

admin

Νηρεύς: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Andromeda Seafood

admin

Εκτακτο μέρισμα 1 ευρώ δίνει ο ΟΠΑΠ

admin

H Profile συμμετέχει στη Sibos 2019 στο Λονδίνο με νέες πλατφόρμες λύσεων

admin

Χρυσό Βραβείο «Εξαγωγικής Αριστείας Βιομηχανικού Προϊόντος» στην IDE

admin

Creta Farms: Η ΓΣ ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Inform Λύκος: Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου

admin

Στις 3 Οκτωβρίου η εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Cosmote: Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έφτασε στην Σπάρτη

admin

Νέα παράταση του standstill agreement της Αλουμύλ έως 12 Δεκεμβρίου

admin

Γεράσιμος Θωμάς: Χρειάζεται ρεαλιστική λύση για την ΛΑΡΚΟ

admin

Ιταλία-κορονοϊός: Πρόστιμο 400 ευρώ σε Ιταλίδα που έκανε 4 ώρες βόλτα με το λεωφορείο

admin

«Μπρα ντε φερ» Αθήνας-Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

admin

Βρετανία: Σε νοσοκομείο του Λονδίνου νοσηλεύεται με κορονοϊό η τραγουδίστρια Μάριαν Φέιθφουλ

admin