Image default
Πρώτο Θέμα

Η κυβέρνηση της Κίνας θυμίζει κάτι από το οργουελικό «1984»

Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση δημιουργεί ολοένα και περισσότερο μια υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για τους δικούς της κατοίκους του 1,4 δισεκατομμυρίου αλλά και για τον κόσμο γενικότερα.

Σήμερα, η Κίνα βρίσκεται σε μια επικίνδυνα χαοτική κατάσταση. Και πώς άλλωστε να μην συμβαίνει αυτό όταν μια προμοντέρνα απολυταρχική κοινωνία ορμά με φόρα στον καινούριο κόσμο της επιστήμης υψηλής τεχνολογίας μέσα σε μία μόνο γενιά;

Η κινεζική τεχνολογική επανάσταση ελέγχεται από μια οργουελική δικτατορία. Είναι προφανές ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει αναπτύξει μια κοινωνική, πολιτική ή πολιτιστική υποδομή προκειμένου να διασφαλίσει ότι η εξελιγμένη βιομηχανική και βιολογική του έρευνα δεν θα καταστραφεί ούτε θα γίνει καταστροφική για το ίδιο αλλά και για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στο τέλος εισαγωγής κινεζικών προϊόντων και πρωτοκόλλων.

Οι κεντρικοί αξιωματούχοι του κόμματος διευθύνουν την κυβέρνηση, τον στρατό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια με έναν συλλογικό τρόπο που θυμίζει τον Borg από την ταινία «Star Trek», δηλαδή οντότητες που μοιάζουν με ρομπότ και ελέγχονται  όλες από έναν κεντρικό εγκέφαλο.

Πριν από 30 χρόνια, Αμερικανοί αναλυτές έδειχναν ενθουσιασμένοι με το ξαφνικό άλμα της Κίνας από τις ξεπερασμένες μεθόδους ενέργειας στην ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια. Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση εντυπωσίασε τη Δύση. Δημιούργησε από το πουθενά τρένα μεγάλης ταχύτητας, ηλιακές φάρμες, εκπληκτικά καινούρια αεροδρόμια και καινούριες πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, Κινέζοι επιστήμονες με σπουδές στη Δύση διεξήγαγαν εξελιγμένες ιατρικές και επιστημονικές έρευνες. Μάλιστα, συχνά αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα γρήγορα, χωρίς τις αδιάκριτες ρυθμιστικές αρχές, τους περιέργους εκλεγμένους αξιωματούχους και τις ενοχλητικές αγωγές των πολιτών που συχνά επιβαρύνουν τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους επιστήμονες.

Για να γίνει η Κίνα γρήγορα πλούσια και μοντέρνα, η κομμουνιστική ιεραρχία – η ίδια κυβέρνηση που κάποτε προκάλεσε τον θάνατο περίπου 60 εκατομμυρίων αθώων υπό την εξουσία τον Mao Zedong – αγνόησε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Διέλυσε την ατομική ελευθερία, ασπάστηκε τη μυστικότητα και έβγαλε από τη μέση όποιον έμπαινε εμπόδιο στον δρόμο της.

Με τον ίδιο τρόπο που κάποτε οι άμυαλοι Αμερικανοί αναλυτές εξυμνούσαν τις φασιστικές προσπάθειες του Benito Mussolini να εκσυγχρονίσει την Ιταλία κατά την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση, πολλοί αφελείς από τη Δύση επαίνεσαν την Κίνα μόνο και μόνο επειδή επιθυμούσαν και οι δικές τους χώρες να βελτιωθούν εξίσου γρήγορα και αποτελεσματικά – κάτι χρήσιμο κυρίως για την «πράσινη ατζέντα».

Ο κόσμος έμαθε όμως ότι η Κίνα δεν πέτυχε μόνο όλα αυτά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα χτίζοντας καινούρια φράγματα ή γκρεμίζοντας παλιές γειτονιές που αποτελούσαν εμπόδιο στην κατασκευή τρένων μεγάλης ταχύτητας. Έκρυψε επίσης την έξαρση καθώς και τη μυστηριώδη προέλευση του θανάσιμου κορωνοϊού από τους δικούς της ανθρώπους αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη – μια ακόμα πιο επικίνδυνη επανάληψη της παλαιότερης προσπάθειάς της να αποκρύψει την εξάπλωση του ιού SARS. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χιλιάδες άγνωστοι φορείς διέδωσαν παντού τον ιό, ενώ η κυβέρνηση κάλυψε τις επιδημικές διαστάσεις της.

Φυσικά, η Κίνα δεν θέλει ούτε τα προϊόντα της ούτε οι πολίτες της να βρίσκονται σε καραντίνα από τις άλλες χώρες. Η κινεζική κυβέρνηση πάντως δεν θα επιτρέψει σε ξένους επιστήμονες να μπουν στη χώρα και να συνεργαστούν για τον περιορισμό του κορωνοϊού και την παραγωγή εμβολίου.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που οι συνωμοσιολόγοι του διαδικτύου εικάζουν ότι ο ιός είναι είτε παράνομο προϊόν εργαστηρίου βιολογικών όπλων του κινεζικού στρατού είτε προέρχεται από νυχτερίδες, φίδια ή παγκολίνους στις υπαίθριες αγορές που πωλούνται προς κατανάλωση.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το 2020, η μεγαλύτερη και η δεύτερη πλουσιότερη χώρα του κόσμου, η οποία καυχιέται για τα καταναλωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τις λαμπερές της πόλεις, φυλάκισε σε «στρατόπεδα αναμόρφωσης» περισσότερους από 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους με τον ίδιο τρόπο που ο Hitler, ο Stalin και ο Mao κάποτε μετέφεραν τους «ανεπιθύμητους» πληθυσμούς.

Η Κίνα φαίνεται πεπεισμένη ότι σύντομα θα κυριαρχήσει στον κόσμο χάρη στον τεράστιο πληθυσμό της, τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, τα υπέρογκα ταμειακά αποθέματα και τις βιομηχανίες της που παράγουν ένα μεγάλο μέρος ηλεκτρονικών συστημάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο.

Για έναν χρόνο, η κινεζική κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μαζικές διαδηλώσεις για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο με κυνικότητα συμπέρανε ότι οι χώρες της Δύσης δεν θα ενδιαφέρονταν. Περίμενε ότι θα εγκατέλειπαν τη γνωστή υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας των επικερδών επενδύσεών τους στην Κίνα.

Και δεν είχε άδικο τελικά. Ελάχιστες δυτικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν για το ότι η κινεζική κοινωνία παρακολουθείται, ρυθμίζεται και ελέγχεται με έναν εφιαλτικό τρόπο που ο George Orwell κάποτε προέβλεψε στο δυστοπικό έργο του «1984».

Όλα τα παραπάνω πρόσφατα σκάνδαλα θα πρέπει να υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η Κίνα έχει πλουτίσει παραποιώντας το εμπόριο και κλέβοντας την τεχνολογία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις επιδημίες και όσους έχουν αντίθετη άποψη – ουσιαστικά δηλαδή απλώς αγνοώντας τη νόμιμη κριτική και βγάζοντας από τη μέση όποιον θεωρεί επικίνδυνο.

Αν ο Κινέζος κομμουνιστής Borg είναι πρόθυμος να εκθέσει εκατομμύρια πολίτες σε κίνδυνο μόλυνσης και θανάτου, τότε για ποιό λόγο θα ενδιαφερόταν για τις διαμαρτυρίες των ξένων για το ότι η Κίνα έγινε πλούσια και ισχυρή παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου;

Όσον αφορά την απόφαση του Προέδρου Trump να καλέσει την Κίνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη συστηματική κατάχρηση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου δεν σημαίνει ότι η πολιτική του είναι απερίσκεπτη ή κακή. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τη συγκεκριμένη στιγμή οι εξηγήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγες αλλά και ότι δόθηκαν πολύ αργά.

Σχετικα αρθρα

Ίσως η Κίνα να μην μπορεί τελικά να κατακτήσει τον πλανήτη

admin

Πώς να εξαφανίσεις μια οικονομία

admin

Γιατί η «περισσότερη Ευρώπη» δε θα λύσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο

admin

Εξηγώντας την παγκόσμια ανάκαμψη εν μέσω πολιτικής ύφεσης

admin

Handelsblatt : Οι Έλληνες εφοπλιστές στοιχηματίζουν στη μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου

admin

Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018

admin

Οι φόβοι αυξάνονται για το ράλι των ομολόγων της ευρωζώνης

admin

Γιατί οι αγορές αδιαφορούν για την πολιτική αναταραχή

admin

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπιό ενώ η Forthnet «αργοπαιθαίινει»…

admin

Σοβαρή κάμψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

admin

Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία

admin

Παγιδευμένη σε τέλμα η οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Ποιο είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα;

admin

Το πιστόλι της ΕΚΤ στον κρόταφο της Αθήνας

admin

Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές

admin

Αναστολή πλειστηριασμού; Όχι, ευχαριστώ!

admin

Στο «κενό» …(μέχρι στιγμής) το Eurogroup

admin

Από το καλοκαίρι και μετά θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους

admin