Image default
Οικονομία

Κοροναϊός – Bloomberg : Οι χώρες μπορούν να διδαχθούν από «παλαιότερα βάσανα» της Ελλάδας

Αν κάποιος ψάχνει έναν οδηγό για τους κινδύνους που απειλούν μια δημοκρατία της Ευρώπης, όταν έχει δεχτεί ένα εξουθενωτικό οικονομικό σοκ, δεν χρειάζεται να ψάξει πιο μακριά από το παράδειγμα της Ελλάδας, αναφέρεται σε άρθρο του -.

Το άρθρο κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα αναφέρεται στην κρίση του χρέους και τις συνέπειές, και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει πλέον μεγάλο μέρος του πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

«Μια συρρίκνωση της τάξης τουλάχιστον του 10% μπορεί να είναι κάτι άνευ προηγουμένου στα μεταπολεμικά χρόνια για τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα έθνη, αλλά αυτή ακριβώς είναι η πρόβλεψη της UniCredit για τη ζώνη του ευρώ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όταν βγουν από τη δίνη του κοροναοϊού.

Η εμπειρία που βίωσε η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά συγκρίσιμου μεγέθους, και είχε σοβαρές συνέπειες τις οποίες οι πολιτικές τάξεις του κόσμου αξίζει να αναλογιστούν» αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρόλο που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο άσχημα θα πληγεί η παγκόσμια ανάπτυξη από την κρίση του κοροναϊου, διαφαίνεται ωστόσο ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα πάρει τουλάχιστον μια γεύση από όσα «τράβηξε» η Ελλάδα, σύμφωνα με το -.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί ότι 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν φέτος, ενώ η Goldman Sachs αναμένει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα φτάσει το 15%. Ορισμένοι οικονομολόγοι κάνουν συγκρίσεις ακόμα και με τη «Μεγάλη Ύφεση», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η κρίση στην Ελλάδα άφησε σχεδόν το 30% του εργατικού δυναμικού χωρίς δουλειά, ενώ η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50%.

Περισσότερα από τα μισά δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών της χώρας «κοκκίνισαν». Η οικονομία συρρικνώθηκε περίπου κατά 25% σε μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια έφθασε σε επίπεδα που σπάνια παρατηρούνται σε καιρό ειρήνης, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Παράλληλα  κάνει αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής η οποία εκείνη την περίοδο είδαμε «να εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και να χρησιμοποιεί ρατσιστική και νεοναζιστική ρητορική για να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα». Αναφέρεται επίσης στην ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι  «ήταν άλλο ένα προσφάτως ανερχόμενο πολιτικό κίνημα, του οποίου η αριστερή πλατφόρμα απαιτούσε μια πιο επιθετική αντιπαράθεση με τους πιστωτές της Ελλάδας».

Το άρθρο φιλοξενεί δήλωση του πρώην  πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναφέρει ότι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων πρέπει να βαδίσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί, ισορροπώντας ανάμεσα στην «αποφασιστικότητα και τη συμπόνια» και πρέπει να σκεφτούν αντισυμβατικά όσον αφορά πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων έκτακτης ανάγκης. «Εάν ευρωπαϊκές οικονομίες αφεθούν να καταρρεύσουν, χωρίς αυτή η κρίση να αποτελεί δική τους ευθύνη, αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Κι αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την πλήρη αποσύνθεση της ΕΕ», αναφέρει ο κ. Σαμαράς.

Η επικείμενη ύφεση «είναι πολύ διαφορετική από την κρίση της ευρωζώνης», εξηγεί στο - o Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διετέλεσε διαπραγματευτής της Ελλάδας με τους ευρωπαίους πιστωτές της. «Είναι εξωγενής, καθώς δεν οφείλεται σε λάθη πολιτικής. Είναι συμμετρική, καθώς επηρεάζει όλες τις χώρες και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αρνητικές εξωτερικότητες μεταξύ των χωρών».

Η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ανώτερη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο με έδρα τις Βρυξέλλες, προειδοποιεί επίσης, ότι η σημερινή κρίση, εάν αντιμετωπιστεί ανεπαρκώς, θα μπορούσε να σπείρει τους σπόρους επιζήμιων πολιτικών, και να φέρει ενδεχομένως ένα καλοκαίρι δυσαρέσκειας μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας.

-

Σχετικα αρθρα

Όλα τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέχρι το τέλος Αυγούστου

admin

Ecofin : Ιστορική απόφαση για παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

admin

Τζεντιλόνι: Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα συνοδεύονται από έξτρα εποπτεία

admin

Ελληνικό : Επίσημα εγκαίνια για τις εργασίες στο Ελληνικό παρουσία Μητσοτάκη

admin

Σε ρυθμούς Black Friday τα ηλεκτρονικά καταστήματα

admin

H EKT δίνει τη «σκυτάλη» στο Eurogroup

admin

Επίδομα 800 ευρώ : Την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

admin

Der Spiegel : Μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό

admin

Βουτιά προς νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα

admin

Πρώτη Κατοικία 2019: Πάνω από 50.000 οι χρήστες στην πλατφόρμα για την προστασία

admin

Κοροναϊός: Στο «κόκκινο» η ανεργία και στη Γερμανία

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,1% η ανεργία τον Φεβρουάριο

admin

Ποιοι δικαιούνται τη μείωση ενοικίου- Ποια η διαδικασία

admin

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα «βύθισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Νέα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση για το 2020

admin

Ποια χώρα είχε τον Νοέμβριο το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας

admin

Διεθνής Τύπος : Εγκώμια για την πορεία της οικονομίας και την κυβερνητική πολιτική

admin