Image default
Επιχειρήσεις

Γαλλία: Παροχή όλων των μέσων για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας

Το κράτος θα παράσχει “τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση”, προκειμένου να αποφευχθεί η “βύθιση” της οικονομίας από την πανδημία του Covid-19, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

“Προτιμώ να επιβαρυνθούμε με χρέη σήμερα, αποφεύγοντας ένα βούλιαγμα, αντί να αφήσουμε να καταστραφούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας”, ανέφερε σε συνέντευξή του στο JDD.

Σύμφωνα με τον υπουργό, “μέσα σε οκτώ ημέρες, 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια” εγγυημένα από το κράτος “ζητήθηκαν από περισσότερες από 100.000 εταιρείες”. Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ξεπεράσουν το σοκ των καθολικών μέτρων καραντίνας και περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εγγυηθεί μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, ποσό ισοδύναμο με το 15% του γαλλικού ΑΕΠ.

Επιπλέον, 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης “μερικής ανεργίας” και “σε τρεις ημέρες, 450.000 μικρές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο αλληλεγγύης”, δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι μηχανισμοί “θα ανεφοδιάζονται όσο χρειαστεί”.

Το ταμείο αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε από το κράτος, παρέχει μέγιστη αποζημίωση 1.500 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν τουλάχιστον 50% πτώση του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με επιπλέον ενισχύσεις ύψους 2.000 ευρώ που χορηγούνται κατά περίπτωση σε όσες απειλούνται με πτώχευση.

“Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσουμε χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα επιτόκια μας παραμένουν σε λογικά επίπεδα”, δήλωσε ο υπουργός, ελπίζοντας ότι μετά την κρίση “ένα σχέδιο ανάκαμψης, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο “θα επανεκκινήσει την μηχανή το ταχύτερο δυνατό”.

Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε δυσχέρεια, ο Λεμέρ ανέφερε ότι “διαβίβασε στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό έναν κατάλογο με περίπου είκοσι αποδυναμωμένες στρατηγικές εταιρείες και λύσεις για να βοηθηθούν: εγγυήσεις δανείων, αύξηση κεφαλαίου, ανακεφαλαιοποίηση και, ως έσχατη λύση, κρατικοποίηση”.

“Αυτές μπορεί να είναι μόνο προσωρινές κρατικοποιήσεις”, υπογράμμισε, ενώ το ερώτημα κρατικοποίησης της Air France, της οποίας σχεδόν ολόκληρος ο στόλος βρίσκεται καθηλωμένος, εγείρεται τακτικά.

Ερωτηθείς για μειώσεις μισθών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών, ο Λεμέρ τόνισε πως επιθυμεί “διευθυντικά στελέχη να καταβάλουν προσπάθεια” στο βαθμό που “οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε μερική απασχόληση λαμβάνουν μόνο το 84% των καθαρών αποδοχών τους”.

Πρόσθεσε ότι επί αυτού του θέματος έστειλε επιστολή σε όλες τις εταιρείες στις οποίες το κράτος κατέχει μερίδιο και έχει λάβει “θετικές απαντήσεις από τους προέδρους της Air France και της Safran”.

Μεταξύ των τομέων που έχουν δεχθεί τα σοβαρότερα πλήγματα, ανέφερε την “αεροναυπηγική και τον τουρισμό”, πιστεύοντας ότι “θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και ένα σχέδιο στήριξης”, στο πλαίσιο μιας ανάκαμψης “σε στενό ευρωπαϊκό συντονισμό”.

Αναφορικά με την κατανάλωση, ο υπουργός υπογράμμισε την πτώση “50% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με το 2019” σε πληρωμές με τραπεζικές κάρτες.

--

Σχετικα αρθρα

Νέες επενδύσεις 19,2 εκατ. σε φωτοβολταϊκά από τον όμιλο R Energy 1

admin

Ειδική σήμανση για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης από τη Facebook

admin

Βρετανία: Λήψη περαιτέρω μέτρων αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα υφιστάμενα

admin

Στρατηγική συνεργασία της Sirecled με τα πρατήρια ΕΚΟ

admin

Σαράντης: Στα 9,84 εκατ. τα EBITDA στο α’ τρίμηνο του 2020 – Στα 86,94 εκατ. ο τζίρος

admin

Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης από Alpha Bank για συνεπείς δανειολήπτες

admin

Ο Ερρίκος Τζαβάρας των ΕΛΤΑ ζήτησε οι εταιρείες ταχυμεταφορών να ενταχθούν στις πληττόμενες!

admin

Ουκρανία: Κατασβέστηκε η πυργκαγιά κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

admin

Η FIFA ενώνει τις δυνάμεις της με ΟΗΕ και ΠΟΥ στην καμπάνια “Be Active”

admin

Γ.Περιστέρης – Τέρνα Ενεργειακή: Επενδύσεις η απάντηση στην κρίση – Τα θετικά αποτελέσματα του 2019

admin

Εμφαση στο e-εμπόριο από τον Οίκο Νάκα

admin

Εκποιείται το δίκτυο Links Of London και Foll Follie στη Βρετανία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι Π. Λαζαρίδου και Αθ. Σκορδάς νέα μέλη στο ΔΣ

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία

admin

Επτά κορυφαία διεθνή βραβεία για τα ΕΛΠΕ στον «Ετήσιο Απολογισμό 2018»

admin

Κανείς ενδιαφερόμενος στον πλειστηριασμό για έκταση της ΒΙΟΜΕ

admin

ΕΥ: Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία

admin

Reuters: Η Saudi Aramco θέλει να αναθεωρήσει την τιμή στο deal με την SABIC

admin