Image default
Οικονομία

Έρευνα ΕΒΕΘ: Το 67% ανησυχεί για την οικονομική κατάστασή του λόγω κοροναϊού

Πάνω από 4 στους 10 Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι έχει μειωθεί το εισόδημα του νοικοκυριού τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των επακόλουθων έκτακτων μέτρων που αυτή έχει επιφέρει, ενώ το 27% επισημαίνει ότι έχει μεταβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εργασία του (τηλεργασία κτλ).

Όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (την οποία διενέργησε για λογαριασμό του η εταιρεία Palmos Analysis), το 60% των ερωτώμενων ανησυχεί πολύ/αρκετά για την υγεία του με αφορμή την πανδημία, το 24% λίγο/καθόλου και το 16% ούτε πολύ/ούτε λίγο.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βαρομέτρου του ΕΒΕΘ, υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 23 Μαρτίου-1η Απριλίου 2020 σε δείγμα 704 ατόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τηλεφωνικές συνεντεύξεις (iCATI).

Ακόμη, το 81% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την υγεία των δικών του ανθρώπων, το 11% ούτε πολύ/ούτε λίγο και το 8% λίγο/καθόλου.

Για την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας και το lock down της οικονομίας, το 67% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ/αρκετά, το 16% λίγο/καθόλου, το 15% ούτε πολύ/ούτε λίγο και το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Δείτε εδώ την έρευνα

Συντριπτική είναι η απάντηση στην ερώτηση: “Εσείς και η οικογένειά σας, έχετε λάβει κάποια μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό;”, καθώς το 99% απαντά θετικά και μόλις το 1% αρνητικά.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα προστασίας;

Οι απαντήσεις με σειρά δημοφιλίας είναι οι ακόλουθες: Περιορισμός μετακινήσεων γενικά (ποσοστό 95%), αυστηρότερη τήρηση μέτρων προσωπικής υγιεινής (87%), μείωση επισκέψεων στην αγορά (84%), προμήθεια/χρήση αντισηπτικών προϊόντων (με 81%), μη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις/κοινωνικές υποχρεώσεις (77%), περιορισμός χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (67%), προμήθεια/χρήση προστατευτικής μάσκας (67%), ακύρωση ταξιδιών αναψυχής/διακοπών (34%), προμήθεια επιπλέον καταναλωτικών προϊόντων (32%), ακύρωση επαγγελματικών ταξιδιών (23%) και δεν έχω γνώμη/δεν απαντώ (1%).

Η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού από την Πολιτεία και τις αρχές αξιολογείται πολύ/αρκετά ικανοποιητικά σε ποσοστό 78%, ούτε πολύ/ούτε λίγο ικανοποιητικά σε ποσοστό 13% και λίγο/καθόλου ικανοποιητικά σε ποσοστό 7%.

Στην ερώτηση: “Πώς θα χαρακτηρίζατε τα περιοριστικά μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η πολιτεία (αναστολή λειτουργίας σχολείων, πανεπιστημίων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, περιορισμός μετακινήσεων κτλ) για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού;”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν σε ποσοστό 87% ότι είναι αναγκαία και όπως πρέπει, το 7% τα χαρακτηρίζει υπερβολικά/πολύ αυστηρά και το 5% χαλαρά/ανεπαρκή.

Για την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα, το 53% την χαρακτηρίζει ικανοποιητική, το 36% μέτρια και το 10% απαράδεκτη.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 43% ότι έχει μειωθεί το εισόδημα του νοικοκυριού τους, σε ποσοστό 42% ότι έχει ακυρώσει/αναβάλλει σημαντικά γεγονότα, το 27% ότι έχει ανασταλεί η εργασία του ή έχει απολυθεί και το 27% ότι έχει μειωθεί η εργασία του/έχει λιγότερη δουλειά.

Επίσης, το 27% σημειώνει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος εργασίας του (τηλεργασία), το 2% ότι έχει κρούσμα/κρούσματα κορονοϊού στον κοινωνικό του κύκλο και το 1% ότι υφίσταται κρούσμα/κρούσματα στον οικογενειακό του κύκλο.

Τέλος, τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η πολιτεία, το 57% τα κρίνει ως επαρκή και αποτελεσματικά, το 26% ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και το 17% δεν έχει γνώμη/δεν απαντά.

-

Σχετικα αρθρα

Προσχέδιο προϋπολογισμού : Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 – Ποιοι φόροι θα μειωθούν

admin

Ο ενισχυμένος ρόλος του Θεόδωρου Σκυλακάκη στη νέα κυβερνητική στρατηγική και το… κρίταμο

admin

Σταϊκούρας στο MEGA : Στη Βουλή ρύθμιση για μειωμένη – μηδενική προκαταβολή φόρου

admin

Σεντένο: «Προσωρινό σοκ» για την ευρωζώνη απο τον κοροναϊό

admin

Κοροναϊός : Ολες οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις – Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

admin

Σταϊκούρας: Σειρά επενδυτικών επαφών στη Νέα Υόρκη

admin

Κοροναϊός: Οι αεροπορικές παίζουν το χαρτί των χαμηλών τιμών – Τα απογοητευτικά στοιχεία

admin

Δράση με Όραμα: 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

admin

Wall Street : Μικτές τάσεις στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης

admin

Κοροναϊός : Παράταση τριών μηνών στα δάνεια του νόμου Κατσέλη

admin

ΕΣΑ: Αίτημα για νέα επαναρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

admin

Έκθεση βιωσιμότητας χρέους: Έτοιμη στο Eurogroup Μαρτίου

admin

Ένας… καπετάνιος σύμβουλος ζωής για ηλικιωμένους

admin

Ποιες αλλαγές φέρνει στην αγορά νερού το φράγμα Χαβρία

admin

Eurobank: Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ η Ελλάδα σε κατά κεφαλήν δαπάνες για επενδύσεις παγίων

admin

ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

admin

Eυρωζώνη: Άντεξε το δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους τον Μάιο;

admin

Τζεντιλόνι : Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

admin