Image default
Οικονομία

Αποπληθωριστικό σοκ απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία απειλείται να παγιδευθεί σε αποπληθωρισμό. Έως τώρα ο πληθωρισμός ήταν υποτονικός στην Ευρωζώνη και ορισμένες άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους. Ωστόσο παρέμενε μακριά από το μηδέν τα τελευταία χρόνια, ενώ σε άλλες γωνιές του πλανήτη ήταν αρκετά υψηλότερος. 

Η εικόνα αλλάζει πλέον άρδην. Μικρές και μεγάλες εθνικές οικονομίες βάζουν λουκέτο σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, κλείνουν καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώρους αναψυχής και υποχρεώνουν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζήτηση κατά συνέπεια οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες και υπηρεσίες κάνουν βουτιά. 

«Ένα ισχυρό αποπληθωριστικό κύμα έρχεται» προειδοποιεί η JPMorgan Chase & Co. Aυτό είναι ανησυχητικό γιατί θα μπορούσε να παρατείνει την βαθύτερη ύφεση από την εποχή της δεκαετίας του ’30. Η πτώση των τιμών καθιστά πιο δύσκολο στις επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν τους καλούς καιρούς χρέος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές κόστους, μειώνοντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ή ακόμη και θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Όπως εξηγεί το -, ενώ οι μειωμένες τιμές μπορεί να φαντάζουν προς στιγμήν καλό νέο για τους καταναλωτές, ένα γενικευμένο αποπληθωριστικό σπιράλ πληγώνει βαθιά το σύνολο της οικονομίας και τελικά και τους ίδιους. Πολλά νοικοκυριά θα αποεύγουν τις αγορές, περιμένοντας ακόμη χαμηλότερες τιμές, οι επιχειρήσεις σταματούν επενδύσεις και προσλήψεις καθώς δεν έχουν περιθώριο κέρδους. 

Ακόμη και όταν η κρίση του κορωνοϊού υποχωρήσει, οι πληγές από τα lockdown, την αυξημένη ανεργία και την πληγωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη θα έχουν μείνει ανοιχτές. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν έτσι να διατηρήσουν τα επιτόκια σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, κάτι που με τη σειρά του πιέζει τράπεζες και αποταμιευτές. Η BankofAmerica εκτιμά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

Η μεγαλύτερη πηγή αποπληθωρισμού στον πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα, όπου οι τιμές παραγωγούς κατέγραψαν πτώση 0,4% τον Φεβρουάριο ύστερα από άνοδο 0,1% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαινει πως είναι μειωμένες οι τιμές των κινεζικών προϊόντων που φτάνουν σε άλλες αγορές. Πτώση των τιμών προβλέπεται και στις τιμές παραγωγού και λιανικής Ευρώπης και ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Πηγή: - 

Σχετικα αρθρα

Γ. Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Οι Τράπεζες είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος

admin

Ο κορονοϊός «βούλιαξε» τη Wall Street

admin

ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης

admin

Κομισιόν: Το backstop είναι η μόνη λύση για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία

admin

Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με το Προεδρείο ΟΕΕ

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με μικρή πτώση

admin

«Πάγο» στα ενοίκια 1,5 εκατ. διαμερισμάτων βάζει το Βερολίνο

admin

Τουρισμός : Βαρύ πλήγμα από το «μπλόκο» της ΕΕ σε Αμερικανούς ταξιδιώτες

admin

Bloomberg: Φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω κορωνοϊού -Στο 40% οι πιθανότητες λέει η Moody’s

admin

ΣΕΒ: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της αγοράς

admin

Συνταγματική κατοχύρωση του εγγυημένου εισοδήματος – Διπλασιάζεται ο αριθμός των δικαιούχων

admin

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά: Ικανοποίηση για τις βελτιώσεις στο φορολογικό

admin

Goldman: Βλέπει υψηλό ρίσκο εκτέλεσης στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών, μειώνει τιμές- στόχους

admin

Προσπάθεια για ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin

Φορολογικό : Οι μεγάλοι κερδισμένοι των ανατροπών που έρχονται

admin

ΣΕΒ: Διεθνές κάλεσμα για την ανάσχεση των απωλειών στη φύση

admin

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο την Τρίτη μετά το κραχ

admin