Image default
Οικονομία

Eurogroup: Ραντεβού στις 7 Απριλίου με την ύφεση να χτυπά την πόρτα

Μεγάλη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση του κοροναϊού καθώς πέραν των χιλιάδων νεκρών η προσοχή στρέφεται και στην επόμενη ημέρα, η οποία προβλέπεται δυσοίωνη σε επίπεδο οικονομίας.

Ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί αναφέρουν τη λέξη ύφεση και προσπαθούν να παροτρύνουν τους ηγέτες των κρατών να λάβουν άμεσα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών.

Ύφεση και μέτρα

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, προειδοποίησε για μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση», η οποία θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες.

«Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες» έσπευσε να προσθέσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τον υπεύθυνο για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, να «βλέπει» βαθιά ύφεση, η οποία θα αποκλιμακωθεί από το επόμενο έτος.

Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές «φωνές», οι οποίες κάνουν λόγο για μια οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας θα υπερβαίνουν τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Για ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ύψους κοντά στο 4% του ΑΕΠ, έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα οικονομικά και νομισματικά μέτρα για τη θωράκιση των εθνικών οικονομιών.

Το Eurogroup

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τρίτη, 7 Απριλίου με την ελληνική πλευρά να προσδοκά τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω μιας σειράς μηχανισμών.

Μετά το «όχι» από τη Γερμανία και την Ολλανδία της πρότασης εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για την έκδοση κορωνο-ομολόγων, ο συμβιβασμός αναζητείται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρότασή της για έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανείσει το ποσό αυτό στις χώρες, ανάλογα με την έκταση της κρίσης που αντιμετωπίζουν, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση καθώς και του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει μία αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί κατά 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει προτείνει τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών στις χώρες – μέλη, με κατ’ αρχήν ύψος το 2% του ΑΕΠ τους, χρησιμοποιώντας ένα μέρος από τα 410 δισ. ευρώ που έχει δυνατότητα να αντλεί από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Αλλαγές στο οργανόγραμμα και στη δομή της Mytilineos

admin

«Μαύρη» Δευτέρα για το ΧΑ – Βαριές απώλειες άνω του 7,5%

admin

ΟΑΕΔ : Εκπνέει αύριο η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

admin

ΣΕΒ: Σχεδόν 7 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα απασχολούνται σε 20 επαγγέλματα

admin

Για άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών συνεταιριστικών τραπεζών μιλά ο Μιχάλης Κατρινης

admin

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του φορολογικού

admin

Με οριακή άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Τσώλης στο MEGA: Αμείλικτοι οι αριθμοί στο εργασιακό τοπίο – Ανασφάλεια για την επόμενη μέρα

admin

Σύσκεψη για την επικαιροποίηση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης λόγω κορονοϊού

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Προβλήματα στην αίτηση των ΑμεΑ

admin

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται

admin

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση στο άνοιγμα

admin

120 δόσεις: Οφειλές 7,1 δισ. ευρώ στη ρύθμιση, αιτήσεις από 722.109 οφειλέτες

admin

Οφειλές : Μειωμένες τα ληξιπρόθεσμα των νοικοκυριών

admin

Παραμένει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

admin

Σταϊκούρας από Παρίσι: Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία

admin

Τρόμος για τη Wall Street η πιθανότητα νέας οικονομικής ύφεσης

admin

Ακριβά καύσιμα και γερασμένος στόλος οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας

admin