Image default
Επιχειρήσεις

Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Από τον Μάιο η επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα μέτρα που εξετάζονται

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού Covid – 19, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι εξετάζεται η λήψη μέτρων η οποία θα επιτρέψει την έξοδο του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας συνολικότερα από την καραντίνα. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι η διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε μεγάλη κλίμακα (massive testing) και η προσκόμιση πιστοποιητικών υγείας με τα οποία οι ταξιδιώτες θα αποδεικνύουν ότι δεν είναι φορείς του Covid – 19.

Όπως είπε ο κ. Ρέτσος αυτές οι δύο προτάσεις εξετάζονται σοβαρά από ορισμένες χώρες και κυρίως από τη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα σε δύο άξονες οι οποίοι αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή, την εστίαση και τις μεταφορές, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει και εκστρατεία προβολής. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις αγορές του εξωτερικού στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν την αγορά με τους περισσότερους τουρίστες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του Covid – 19.

O πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι οι αγορές στις οποίες θα μπορούσαν να στραφούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εκείνες του Ισραήλ, της Κύπρου, του Λιβάνου, των αραβικών χωρών και των Βαλκανίων. Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ο Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι έως την Πέμπτη θα κατατεθεί και η νομοθετική ρύθμιση για το voucher αντί επιστροφής προκαταβολής σε πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις για την προσεχή τουριστική περίοδο. Με το voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μηνών, θα έχουν τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις να μεταθέτουν την κράτηση των πελατών τους για το μέλλον δίχως να χρειαστεί να τους αποζημιώνουν για τις κρατήσεις που έχουν κάνει. Σε περίπτωση παρέλευσης του 18μηνου δίχως να έχει γίνει χρήση του voucher από τους πελάτες τα χρήματα της προκαταβολής θα επιστρέφονται στον καταναλωτή.

Ο Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε επίσης ότι οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο θα ανέλθουν σε περίπου 10% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2019, οι οποίες έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ το 2019. Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω του προγράμματος που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγγύηση σε ποσοστό 80% τραπεζικών δανείων. Για τις ανάγκες του προγράμματος έχει ήδη δεσμευθεί 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα το οποίο σε πρώτη φάση αναμένεται να μοχλευθεί κατά περίπου 3,5 φορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί με τη δέσμευση ενός δισ. ευρώ ακόμα.

Σχετικα αρθρα

Τα πρακτικά της Fed αποκαλύπτουν τον “συναγερμό” για τον κορονοϊό

admin

Νέες επενδύσεις 19,2 εκατ. σε φωτοβολταϊκά από τον όμιλο R Energy 1

admin

Volotea: Eφτασε το 1 εκατ. επιβάτες στα δρομολόγια από Αθήνα

admin

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

admin

Ξεκίνησε “μικρούς περιπάτους” ο Μπόρις Τζόνσον

admin

Trastor: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €72,6 εκατ.

admin

Άλμα πετρελαίου στα 24,56 δολ. το αμερικάνικο, στα 31 το Brent

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

admin

Αγωνία για την αποψινή ιστορική εκτόξευση του Έλον Μασκ

admin

«Μπρα ντε φερ» Αθήνας-Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

admin

Intralot: Το πλήγμα στη Βουλγαρία και τα… κακουργήματα του V. Bozhkov

admin

Creta Farms: Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο της διάσωσης

admin

ΕΥΔΑΠ: Ο Χ. Καραπλής νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Ελέγχου

admin

Η Pylones Hellas στo IT Directors Forum 2019

admin

F.G. Europe: Επιτυχής ολοκλήρωση του squeeze-out από τη Silaner

admin

Επενδύσεις σε υποδομές και σε έργα τεχνολογίας δρομολογεί η ΕΥΑΘ

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Τετραπλή πιστοποίηση για την ασφάλεια Εγκαταστάσεων, Εργασίας και Διαχείρισης Πληροφοριών

admin

Πρόγραμμα «πρώτων βοηθειών» από την Blue Star Ferries στη Σύμη

admin