Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Citi: Πώς βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες- Μέρος της λύσης ή του προβλήματος ο κλάδος;

Οι τράπεζες ευελπιστούν να είναι «μέρος της λύσης» στη διαχείρηση του μεγάλου οικονομικού σοκ, που έχει πυροδοτήσει ο Covid19. Ωστόσο και οι ίδιες ενδέχεται να δεχθούν σοβαρό πλήγμα, προειδοποιεί η Citi. Στόχος είναι να προστατευθούν από την υπερβολική έκθεση στο ρίσκο, αλλά και να συμβάλλουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να πάρουν και πάλι το ρόλο του “κακού”. Διακυβεύεται μεταξύ άλλων και η φήμη τους.

Ενώ πάντως συνολικά για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η σύσταση της Citi είναι αρνητική, με τα καμπανάκια να ηχούν πιο δυνατά για τράπεζες με πολύ μεγάλη έκθεση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ελληνικό διατηρεί ουδέτερη θέση και προς το παρόν δεν αλλάζει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Βλέπει δηλαδή σημαντικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. 

Όπως επισημαίνει η Citi, αν και η έκταση του άμεσου σοκ είναι τεράστια, η απάντηση κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών είναι επίσης πιο ισχυρή από ποτέ. Αν και η  μείωση των επιτοκίων είναι αρνητική για τα κέρδη των τραπεζών, οι πιστωτικοί κίνδυνοι διατηρούνται υπό έλεγχο. Και αυτοί θα συνιστούσαν πολύ μεγαλύτερη απειλή. Οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες σήμερα σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο τις έχει αναγκάσει να διατηρούν σημαντικά «μαξιλάρια» ασφαλείας. Παρόλα αυτά το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Εάν έχουν τελικά τη δυνατότητα να κάνουν τα απαραίτητα τελευταία βήματα για να γίνουν μέρος της λύσης.

Στα θετικά για τις τραπεζικές μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου είναι το γεγονός πως οι αποτιμήσεις τους εξακολουθούν ναν είναι ελκυστικές. Για τον τραπεζικό τομέα Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας (εξωτερικές δραστηριότητες), Αυστρίας, Ελβετίας διατηρεί μάλιστα σύσταση «υπεραπόδοσης» (overweigth). Ξεχωρίζει δε σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων τις Credit Suisse, Suisse, ING Groep και Société Générale. Στον αντίποδα σύσταση «υποαπόδοσης» (underweight) επιλέγει για τους τραπεζικούς τομείς Γερμανίας, Ιρλανδίας, Βρετανίας, σκανδιναβικών χωρών και Ισπανίας (εγχώριες δραστηριότητες). Στον “πάτο” των προτιμήσεών της βρίσκονται δύο βρετανικές (HSBC, Barclays) και η γερμανική Deutsche Bank.

H βαθμολογία των ελληνικών τραπεζών

Για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα η Citi επιλέγει ουδέτερη σύσταση. Αναλυτικά η εκτίμησή της για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Eθνική Τράπεζα: Στην ΕτΕ δίνει τιμή στόχο τα 2,8 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος στα 1,19ευρώ χθες. Βλέπει δε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 4,4%-5% για φέτος και την επόμενη χρονιά.

Alpha Βank:  Η Citi υπολογίζει ότι η μετοχή της τράπεζας θα φτάσει στα 1,90 ευρώ έναντι υφιστάμενης τιμής στα 0,71 ευρώ. Βλέπει δε απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 3,0%-3,7% για τη διετία 2020-2021.

Τράπεζα Πειραιώς: Τοποθετεί την τιμή στόχο στα 3,30 ευρώ έναντι χθεσινού κλεισίματος στα 1,32 ευρώ .

Σχετικα αρθρα

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

admin

Η πύρρειος νίκη της Γερμανίας

admin

Νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία

admin

«Η Ελλάδα γίνεται κανονική χώρα, φιλική στις επενδύσεις»

admin

EBZ : Έκλεισε η συμφωνία με την Royal Sugar

admin

Η EKT τάσσεται υπέρ ενός πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

admin

Κορωνοϊός: Η ανάπτυξη στην ΕΕ ενδέχεται να πέσει κάτω από το μηδέν

admin

Κοροναϊός : Αναζητούν τα… αντίδοτα για την οικονομία

admin

Προς απόσυρση τα νομίσματα 1 και 2 λεπτών του ευρώ

admin

Κοροναϊός : Ποιες αλλαγές φέρνει η πανδημία στην αγορά ακινήτων

admin

Θεοχάρης : Δημιουργείται Εθνικό Παρατηρητήριο για τον τουρισμό

admin

Ο Τραμπ είναι πρόεδρος. Και τώρα τι;

admin

Στο 17% η ανεργία τον Ιούνιο

admin

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών

admin

Reuters: Πώς ο κορωνοϊός ενισχύει την τουρκική οικονομία

admin

Deutsche Bank: Τα αρνητικά επιτόκια θα καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα

admin

Κορωνοϊός: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

admin

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

admin