Image default
Οικονομία

Ακίνητα : Ο κοροναϊός «χτυπά» και τα αδήλωτα τετραγωνικά – Γκρίζες ζώνες στις δηλώσεις

Με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά να τρέχει, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μένουν σπίτι τους λαμβάνοντας τα μέτρα προφύλαξης από τον φονικό ιό έχουν τη δυνατότητα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, το tablet ή ακόμα και το κινητό τους τηλέφωνο να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους. Ωστόσο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των ακινήτων που θα πρέπει να δηλωθούν.

Ετσι, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διόρθωσης των αδήλωτων τετραγωνικών απαιτείται η επίσκεψη των ιδιοκτητών ακινήτων στους δήμους, κάτι που αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών. Η δήλωση των βοηθητικών χώρων (αποθήκες, υπόγειες θέσεις πάρκινγκ) σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που φωτίζονται από το κοινόχρηστο ρεύμα, η διόρθωση κοινόχρηστων χώρων από τους διαχειριστές πολυκατοικιών, αλλά και η αλλαγή χρήσης του ακινήτου αποτελούν τις γκρίζες ζώνες στη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών οι οποίες δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η κρίση του κορωνοϊού έχει μπλοκάρει:

  • Τη διόρθωση των κοινόχρηστων τετραγωνικών μέτρων πολυκατοικίας από τους διαχειριστές για τα οποία καταβάλλονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που να σημειωθεί είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Επίσης έχει μπλοκάρει και η μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.
  • Τη δήλωση των τετραγωνικών επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, για τις επιφάνειες αυτές θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ). Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Τι διορθώνουν

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη διόρθωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους λήγει στις 30 Ιουνίου με το ενδεχόμενο νέας παράτασης να παραμένει ανοιχτό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν τον χρόνο μπορούν από το σπίτι τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/:

  • Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» να διορθώσουν τα τετραγωνικά για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.
  • Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:
  1. Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).
  2. Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.
  3. Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
  4. Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο

admin

Alpha Bank : Επαφές Ψάλτη με θεσμικούς στο Λονδίνο

admin

Παπαθανάσης στο MEGA: Φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι το καλάθι της νοικοκυράς

admin

ΠΟΠΕΚ : Ζητά μείωση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή

admin

Αχτσιόγλου : Ταξικά μεροληπτική η απόφαση του ΣτΕ

admin

Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση δέκα περιφερειακών λιμανιών προχωρά η κυβέρνηση [λίστα]

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανακάμπτουν εισόδημα, κατανάλωση και αποταμίευση νοικοκυριών

admin

Βρούτσης στο MEGA: Δεσμευτικά για όλους τα μέτρα για τα ενοίκια

admin

ΟΑΕΔ: 14 ανοικτά προγράμματα με 55.489 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης

admin

Χρηματιστήριο : Νευρικότητα και χαμηλός τζίρος πριν τις αργίες του Πάσχα

admin

Thomas Cook: Με οκτώ πτήσεις αναχωρούν τουρίστες από το Ηράκλειο

admin

Κοροναϊός : Σήμερα το «δώρο Πάσχα» για εργαζόμενους νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Πολ. Προστασία

admin

Εικόνα σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

ΗΠΑ : Εξετάζουν άρση δασμών έναντι συμφωνίας με Κίνα

admin

Κατσέλη για προστασία α’ κατοικίας: Έχει ξεδοντιαστεί ο νόμος που φέρει το όνομά μου

admin

Παράταση τριών ημερών για τη δήλωση των επιταγών

admin

Είναι καλύτερη η συμφωνία του Τζόνσον σε σχέση με της Μέι για την οικονομία;

admin

EastMed : Η πιο ανταγωνιστική επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

admin