Image default
Πρώτο Θέμα

Ο οικονομικός Αρμαγεδδών που έρχεται…

Η εξειδίκευση είναι από καιρό κεντρικό στοιχείο της αμείλικτης προσπάθειας του καπιταλισμού για αύξηση της αποτελεσματικότητας και συνεπώς των κερδών και η παγκοσμιοποίηση ώθησε την εξειδίκευση στα άκρα παγκοσμίως.

Αν ο τουρισμός δεν ανακάμψει πολύ γρήγορα, όλες οι τοπικές οικονομίες που βασίζονται σε αυτον με τη βοήθεια χαμηλού κόστους αεροπορικού εισιτηρίου και πιστωτικών καρτών θα ναυαγήσουν.

Η επίδραση δεύτερης τάξης της πανδημίας θα είναι η στρεβλωτική μεταμόρφωση αυτών των τοπικών οικονομιών σε ένα πολύ ευρύτερο οικονομικό οικοσύστημα το οποίο θα πρέπει να ωφεληθεί από τον παγκοσμιοποιημένο ανταγωνισμό.

Παραδείγματος χάριν, τα σταφύλια που μεταφέρονται από τοπικές τοποθεσίες 3.000 μίλια μακριά θα απαγορευτούν ή θα φορολογηθούν σε μεγάλο βαθμό, ώστε τα τοπικά σταφύλια να μπορούν να ανταγωνιστούν.

Πολλές ανεπάρκειες έχουν υποστηριχθεί από τα κρυφά ιδρύματα, τα αυτοεξυπηρετούμενα ιδρύματα και τα καρτέλ που έχουν ωθήσει τις βιομηχανίες τους από τον ανταγωνισμό. Αυτές περιλαμβάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τον τομέα της άμυνας και την πρόσφατη συγκέντρωση των μονοπωλίων της Big Tech (Facebook, Google,)

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ήδη παρατηρήσει ότι οι απομακρυσμένες διαδικτυακές τάξεις έχουν γίνει ο κανόνας από αναγκαιότητα και αυτό αποκάλυψε την απίστευτη αναποτελεσματικότητα της διατήρησης εξαιρετικά δαπανηρών πανεπιστημιων και γραφειοκρατίας για μαθήματα που μπορούν να ολοκληρωθούν οπουδήποτε.

Μπορεί να παραδοθεί ανώτερη εκπαίδευση για το 10% του τρέχοντος κόστους (περίπου 120.000 δολάρια για ένα δίπλωμα κρατικού κολλεγίου τεσσάρων ετών).

Ενώ τα μεγάλα ερευνητικά πανεπιστήμια χρειάζονται φοιτητές για να είναι φυσικά παρόντες για να λειτουργούν τα μηχανήματα πειραμάτων και έρευνας, η μεγάλη πλειοψηφία των προπτυχιακών μαθημάτων δεν απαιτεί φυσική παρουσία. Σε πολλές εργαστηριακές ρυθμίσεις, οποιαδήποτε φυσική παρουσία απαιτείται, θα μπορούσε να συμπιεσθεί δραστικά στο χρόνο ή να μεταφερθεί στο τηλεχειριστήριο των εργαστηριακών εργαλείων.

Η ίδια μετάβαση θα συμβεί στην Corporate America, καθώς οι διευθυντές δέχονται ότι υπάρχουν λίγοι απολύτως βασικοί λόγοι για να ζητήσουν από τους εργαζόμενους να σπαταλούν τεράστια ποσά χρόνου και χρήματος  σε κεντρικούς χώρους εργασίας.

Η τάση για απομακρυσμένη εργασία δεν είναι καινούργια, αλλά τώρα επιταχύνεται πέρα ​​από το σημείο που οι διευθυντές θα είναι σε θέση να απαιτήσουν επιστροφή στις ανεπάρκειες του προηγούμενου status quo.

Αυτή η μετάβαση στην αποκεντρωμένη, απομακρυσμένη εργασία σε δίκτυο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον τομέα των εμπορικών γραφείων. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ήδη υπερβολικής προσφοράς χώρων γραφείων θα είναι πλεόνασμα και δεν θα είναι φθηνό ή εύκολο να μετατραπούν σε χώρους κατοικιών.

Οι οικονομικές αδυναμίες και τα τρωτά σημεία που γίνονται τώρα εμφανή δεν περιορίζονται μόνο στην υπερσυνειδητοποίηση και τις παγκοσμιοποιημένες οικονομίες μονοκαλλιέργειας. Η διάρθρωση του κόστους των περισσοτέρων μικρών επιχειρήσεων επιβάρυνε ακόμη και τις καλύτερες εποχές: το ενοίκιο, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι αμοιβές, οι φόροι, η κανονιστική συμμόρφωση, η ασφάλιση, το γενικό κόστος εργασίας και ούτω καθεξής είναι πλέον πολύ δαπανηρά και μόλις μειωθούν τα έσοδα, επιχειρήσεις δεν είναι πλέον βιώσιμες.

Έτσι, μπορούμε να προβλέψουμε τη σφαγή όλων των οριακών, μικρών επιχειρήσεων στην πανδημική ύφεση και την αδύναμη ή ανύπαρκτη εμφάνιση νέων επιχειρήσεων στο μέλλον για την αντικατάσταση των χαμένων, καθώς τα έσοδα θα παραμείνουν αδύναμα, ενώ το κόστος θα αυξηθεί.

Λίγοι παρατηρητές εξετάζουν τις ψυχολογικές αλλαγές που εξαπέλυσε η πανδημία. Για να πάρουμε ένα σαφές παράδειγμα, οι καταναλωτές δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στα εισοδήματά τους ή στην αγοραία αξία του εργατικού δυναμικού και των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτή η αβεβαιότητα θα ενθαρρύνει φυσικά την αποταμίευση παρά τις επιπόλαιες δαπάνες και το χρέος και αυτή η αλλαγή θα μειώσει την κατανάλωση.

Οι πολιτικές status quo, όπως η μείωση των επιτοκίων, δεν θα αλλάξουν αυτήν την ψυχολογική μετατόπιση.

Η μείωση των επιτοκίων στο μηδέν δεν σημαίνει ότι οι πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια αυτοκινήτων και τα ενυπόθηκα δάνεια θα είναι άτοκα και τα χαμηλότερα επιτόκια δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα ότι τα εισοδήματα και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να μειωθούν ή να παραμείνουν αβέβαια για τα επόμενα χρόνια.

Ο κόσμος έχει αλλάξει και τα μόνα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι οτι η επιστροφή στο προ-πανδημικό status quo δεν είναι δυνατή.

Σχετικα αρθρα

«Πώς να προβλέψετε τα απρόβλεπτα το 2017»

admin

Η Ευρώπη ακόμα ελπίζει στο «φθηνό» χρήμα

admin

Στίγκλιτς:Λόγω της ανισότητας διακυβεβεύεται η οικονομία

admin

Δύσκολα Χριστούγεννα για τους μισούς Ελληνες -Τι δείχνει έρευνα του ΠΑΜΑΚ

admin

Ποια γαλλό-γερμανική ατμομηχανή….

admin

Κόκκινη κάρτα από MarketWatch στα ελληνικά ομόλογα

admin

Η τραπεζική ένωση της Ευρώπης αποτυγχάνει στην τελευταία της δοκιμασία

admin

Το Λονδίνο ανοίγει την πόρτα στη Saudi Aramco

admin

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

admin

Γερμανία:Πλούσιοι και φτωχοί

admin

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μόνο αν χρειαστεί και μόνο αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

admin

Ο Μακρόν στρέφεται ανατολικά στις ευρωπαϊκές προσπάθειές του

admin

Τι είδε η εισαγγελέας στο Τ.Τ

admin

Η Γαλλία έπιασε πάτο…

admin

Στη Γερμανία δίνουν αυξήσεις

admin

Θα διατηρηθεί ο «φαύλος κύκλος» στην Ευρωζώνη;

admin

JP Morgan: Ο «Ηρακλής» και το ενδιαφέρον «come back» των ελληνικών τραπεζών

admin

40.000 ιταλικές επιχειρήσεις στο κενό λόγω της κατάρρευσης 2 τραπεζών

admin