Image default
Επιχειρήσεις

Ινδία: Ανεπαρκές το πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό – Εκατομμύρια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαγητό, προειδοποιούν ειδικοί

Δεκάδες εκατ. Ινδοί θα έχουν μικρά ωφελήματα από το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας με 22,6 δισεκ. δολάρια που θέσπισε η κυβέρνηση, διαπιστώνουν πολλοί οικονομολόγοι και προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κάποιους όπως ο περιστασιακός εργάτης Καράν Κουμάρ στο Νέο Δελχί να αντιμετωπίζουν τα μέτρα ως ένα καταστροφικό σενάριο.

Παγιδευμένος κυριολεκτικά στα ασφυκτικά και πολυπληθή καταλύματα ενός εργοταξίου με 1.500 εργαζόμενους, που έχει σταματήσει να παράγει λόγω των περιορισμών διάρκειας 3 εβδομάδων που έχει κηρυχθεί, ο Κουμάρ, όπως και εκατ. άλλοι εργάτες στην ίδια θέση στην Ινδία, έχουν μείνει χωρίς εργασία, ανίκανοι ακόμη και να βγάλουν τα λίγα προς το ζην που κέρδιζαν πριν. Μαζί με αυτούς υποφέρουν κι οι οικογένειές τους.

Μολονότι το κυβερνητικό πακέτο βοήθειας υπόσχεται δωρεάν παροχή κάποιων τροφίμων σε περίπου 800 εκατ. δικαιούχους, οικονομολόγοι κι ακτιβιστές επισημαίνουν πως είναι λιγοστοί εκείνοι που έχουν καταγραφεί στο ομοσπονδιακό σύστημα παροχής τροφίμων, ή έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για επιδόματα κοινωνικής ασφάλειας.

“Θα τασσόμουν υπέρ της καθολικής κάλυψης με τρόφιμα των αγροτικών περιοχών και των παραγκουπόλεων στα περισσότερα κρατίδια καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης”, δήλωσε ο Ζαν Ντρέζ, που έχει συνυπογράψει αρκετά βιβλία για την πείνα με τον Νομπελίστα οικονομολόγο Αμάρτια Σεν.

Το lockdown στην Ινδία θα σπρώξει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια κι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει πως τα τρόφιμα θα φθάσουν σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, τονίζει ο Ντρέζ στο πρακτορείο -, εκτιμώντας πως πάνω από το 1/10 του πληθυσμού των 1,3 δισεκ. κατοίκων σήμερα δεν διαθέτει φαγητό και κοινωνική ασφάλιση.

Χωρίς την κοινωνική αυτή ασφάλιση, η Ινδία αντιμετωπίζει μία πλήρους κλίμακας ανθρωπιστική κρίση, ιδίως εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει τον περιορισμό στην κίνηση, τονίζουν οι ειδικοί. “Μαζικοί αριθμοί ανθρώπων θα ξαναπέσουν σε φτώχεια”, προειδοποιεί ο Νιχίλ Ντει, επικεφαλής της ΜΚΟ Mazdoor Kisan Sangathan.

Η ινδική κυβέρνηση “επιτηρεί πολύ στενά” την κατάσταση και θα εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς φαγητό, τονίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Ωστόσο, πολλοί εργάτες που είχαν μεταναστεύσει προς άγραν εργασίας στις πόλεις κι επέστρεφαν με τα πόδια στα χωριά τους, εγκλωβίσθηκαν στον δρόμο από τα μέτρα περιορισμού που θέσπισε η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στις 25 Μαρτίου, κι όπως ο Κουμάρ δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ο ίδιος ο Μόντι, την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τις δυσκολίες που χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν ιδίως οι φτωχοί πολίτες της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας έχει δηλώσει πως μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, όπως η βοήθεια σε τρόφιμα, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τα περίπου 380 εκατ. ανθρώπων που απασχολούνται στην παράλληλα αγορά εργασίας, όπως οι πλανόδιοι πωλητές κι οι εποχικά απασχολούμενοι. Οι ΜΚΟ τονίζουν πως στον τομέα αυτό η Ινδία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς βουνά από ρύζι, σιτάρι και ζάχαρη δεν χωρούνε ούτε στις αποθήκες λόγω της μεγάλης σοδειάς κι εν αναμονή της καινούργιας.

--

Σχετικα αρθρα

Πιστοποίηση ISO στη διαχείριση ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Πίστη

admin

ΕΕΣΥΠ: Παράταση της προκήρυξης για τη μελέτη απολιγνιτοποίησης

admin

Μειωμένα έσοδα και αρνητικό EBITDA για τη Βαρβαρέσος

admin

Cosmote: Διπλασιάζει τα GB στα πακέτα δεδομένων με τις ίδιες χρεώσεις

admin

Folli Follie: Εχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους ομολογιούχους

admin

Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank

admin

Οι πρωτιές και τα επόμενα σχέδια του ομίλου Eurolife ERB

admin

Ακόμη 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβισμένοι λόγω κορονοϊού σε όλον τον κόσμο

admin

ΑΔΜΗΕ: Στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου ΝΑ Ευρώπης

admin

Αυστρία: Ξεκίνησε σήμερα το πρώτο στάδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 9 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση για τη διεύρυνση του ΔΣ

admin

Foodlink: Χωρίς δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου από 17/9

admin

Pasal: Στις 2/12 η ΓΣ για reverse split και αύξηση κεφαλαίου

admin

Quest: Αύξηση 39,6% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

admin

Η Johnson & Johnson Hellas δεν αποχωρεί από την Ελληνική αγορά

admin

Lamda: Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ

admin

Νέος Οικονομικός Διευθυντής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Γιώργος Πουλόπουλος

admin

Η ACS στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εν μέσω πανδημίας

admin