Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Έντονα προβλήματα στον τουρισμό – Δύσκολη η επανεκκίνηση

Πλεονέκτημα δίνει στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστριών τουριστικά χωρών η έως τώρα διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο τουριστικός κλάδος που μαζί με τις αερομεταφορές είναι από τους πρώτους που επλήγησαν θα εξακολουθήσει να δοκιμάζεται σκληρά.

Παράλληλα άγνωστο παραμένει το πότε θα αρχίσει η άρση των μέτρων με αποτέλεσμα να μην είναι προβλέψιμες οι συνέπειες και για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς που μαζί με το δεύτερο αποτελούν και τα πλέον κρίσιμα και σημαντικά του έτους σε επίπεδο εσόδων.

Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση του voucher διάρκειας 18 μηνών αντί για ακυρώσεις σε καταλύματα και τουριστικά γραφεία.

Το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ρύθμιση για την έκδοση voucher 18μηνης διάρκειας, με το οποίο θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία, προκειμένου να αποφευχθεί η ακύρωση.

Η διάταξη, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού, είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα δίνει λύση στο ζήτημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις ως συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης απέστειλε επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά με την οποία του γνωστοποίησε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εξηγώντας του παράλληλα ότι το εν λόγω μέτρο θα βοηθήσει στην αποφυγή πολλών πτωχεύσεων επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού και μακροπρόθεσμα θα διαφυλάξει και τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Τα προβλήματα στον τουρισμό

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και στο δεύτερο πακέτο μέτρων που συζητείται με την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Μεταξύ άλλων είπε: Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης για την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Συζητήσαμε το δεύτερο πακέτο μέτρων, που αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού. Η επανεκκίνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη, και σημαντικό εδώ είναι το εργαλείο της ρευστότητας.

Φέτος στον τουρισμό δεν θα λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις. Χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων που έχει να κάνει με την επιδότηση της εργασίας, αλλά και ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων που δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά φέτος στον τουρισμό.

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται με την κυβέρνηση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν όταν αρχίσουν να λειτουργούν πάλι οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για τα σχέδια της επόμενης ημέρας, δεδομένης της μεγάλης εισφοράς του στο ΑΕΠ της χώρας αλλά και στην δύσκολη εξίσωση που θα χρειαστεί να επιλυθεί για την ανάκαμψή του.

-

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ : Επερώτηση βουλευτών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης επιχειρήσεων

admin

Κορωνοϊός: Η Lidl Ελλάς στο πλευρό των εργαζομένων της – Εκτακτη παροχή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για όλους, για την υπερπροσπάθειά τους

admin

Ώρα πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι απαλλάσσονται

admin

Δυο διακρίσεις για τη ΖΑΓΟΡΙ στα Best Launching Προϊόντα για το 2019

admin

Αφορολόγητο: Σταθερό στα 6.500 ευρώ – Με προσαύξηση μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

admin

Χατζηθεοδοσίου : Διαμαρτυρία για αποκλεισμό ΜμΕ από προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας

admin

Στην τελική φάση επανεκκίνησης ο Τουρισμός – Θετικό σήμα από TUI

admin

Η Κομισιόν χαιρετίζει την άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Τα επιδόματα και οι παροχές που πληρώνονται τις επόμενες ημέρες

admin

Επιπλέον 800 εκατ. τον Αύγουστο για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

admin

Politico: Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη… ακυρώθηκαν

admin

Swatch: Καταργεί 2.400 θέσεις, μαχαίρι και στο δίκτυο καταστημάτων

admin

Κοροναϊός : Έως και έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω ΕΣΠΑ το 2020

admin

Γεωργιάδης: Σκέψεις για να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης

admin

Ακίνητα : Νέο τοπίο από το φθινόπωρο για τους ιδιοκτήτες

admin

Σχέδιο περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και κρατικής στήριξης για την KLM

admin

Φτώχεια : Με το ζόρι «βγάζουν» το μήνα οι Έλληνες

admin

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο λόγω κορωνοϊού -«Βουτιά» πάνω από 12 μονάδες

admin