Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Covid-19 στέλνει την Τουρκία στην… αγκαλιά του ΔΝΤ;

Κάποιες ιδέες που μόλις πριν από λίγους μήνες θα φαίνονταν αδιανόητες για τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επέλαση του κορωνοϊού στην τουρκική οικονομία, σε συνδυασμό με τη φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες υποχρεώνουν τον Τούρκο πρόεδρο να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές ώστε να αποφύγει βαθιά ύφεση. Και μια από τις επιλογές είναι και η οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε χθες ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δηλώσεις που φούντωσαν τις προσδοκίες για ξένη χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή, τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα ανέφερε σε άρθρο την πιθανότητα δανεισμού από το ΔΝΤ, συμβάλλοντας στο να αποκτήσει νομιμότητα μια ιδέα που για τους αξιωματούχους της Άγκυρας θεωρείτο «κόκκινο πανί». Η προοπτική μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας απογείωσε χθες τη λίρα, με κέρδη πάνω από 2%, στις 6,62 έναντι του δολαρίου.

Μια άλλη ιδέα που θεωρείται ταμπού, λόγω του υψηλού πληθωρισμού της Τουρκίας,είναι η επιλογή της κοπής χρήματος, προσφέροντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της «πυρομαχικά» για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Κάποτε οι δύο επιλογές φάνταζαν αδιανόητες, τώρα όμως που η κυβέρνηση ξεμένει από «πυρομαχικά» και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30, οι αρχές ανά τον κόσμο παρακάμπτουν τους κανόνες και κάνουν επιλογές που άλλοτε δεν θα ήταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Η Άγκυρα πρέπει να βρει έναν τρόπο διάσωσης της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών», υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Global Source Partners. «Κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει από μόνη της, η μόνη πρακτική λύση είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Πέραν του ΔΝΤ, μια δεύτερη επιλογή για την Τουρκία θα ήταν η επιβολή capital controls, σύμφωνα με τον Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικό αναλυτή αναδυομένων αγορών στη SEB, ο οποίος θεωρεί και ως πιθανή λύση να αναζητήσει η Άγκυρα διμερή στήριξη από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Κίνα ή Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε την Τετάρτη επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ, που που υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Τουρκία στον αγώνα κατά της πανδημίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Μπορεί επιλογές όπως η προσφυγή στο ΔΝΤ ή η επιβολή capital controls να συνεπάγονται πολιτικό κόστος, από την άλλη δεν υπάρχουν περιθώρια να μην ληφθούν μέτρα, καθώς στερεύουν επικίνδυνα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Μέσα σε μία εβδομάδα η κεντρική τράπεζα «έκαψε» 5 δισ. δολάρια, με τα διεθνή αποθέματα να υποχωρούν στα 27,14 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν συρρικνωθεί κατά 11 δισ. δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Το sequel της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι εδώ

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

Η 15η Ιουλίου δώρο του Αλλάχ για τον Ερντογάν

admin

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

admin

Τουρκία: Επικίνδυνη η χρήση των κοινωνικών δικτύων

admin

Στα 25 δισ. ευρώ τα δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών

admin

Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

admin

ΧΑ:Sell – off (-5,24%), σπάσιμο ισχυρών στηρίξεων και νέα χαμηλά 8-9 μηνών

admin

Το Βερολίνο και η Μέρκελ θα αντέξουν και αυτήν την επίθεση

admin

Τα επόμενα βήματα στην επανάσταση του Μακρόν

admin

Η Ευρώπη οφείλει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Τι να περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα το 2016

admin

Ο Τουρισμός μεταμορφώνει την Αθήνα

admin

Die Welt: Δυσμενές το οικονομικό κλίμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη

admin

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

admin

Το επικίνδυνο trade του «σούπερ Μάριο»

admin

Η ΕΚΤ ξαναγράφει τους ισολογισμούς των τραπεζών

admin

Προπομπός του «μαύρου» κύκνου η συμπεριφορά του Nasdaq;

admin