Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Η συμφωνία του Eurogroup ήταν ένας συμβιβασμός της ΕΕ

Για-μια-καλή-συμφωνία-στο-eurogroup-κάνει-λόγο-η-Ισπανίδα-υπουργός-Οικονομικών

“Το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν ένας συμβιβασμός της ΕΕ”, σχολιάζει το - αναφορικά με το πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ που συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Είναι τώρα στο χέρι των ηγετών της ΕΕ να επικυρώσουν τη συμφωνία, κάτι το οποίο απαιτεί να υπερκεράσουν βαθιές πολιτικές διαφωνίες.

Οι έντονες διαφωνίες έγιναν αισθητές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία έπειτα από 16 ώρες επίπονων διαπραγματεύσεων. Τα πράγματα ήταν διαφορετικά την Πέμπτη. Η σύνοδος ξεκίνησε με καθυστέρηση 5 ωρών, ενώ χώρες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας διαπραγματεύονταν έναν συμβιβασμό που δεν θα ήταν βολικός για τους περισσότερους, αλλά θα ήταν αποδεκτός από όλους. Όταν επιτέλους η σύνοδος ξεκίνησε, χρειάστηκαν μόλις 30 λεπτά για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η συμφωνία για το ταμείο ανασυγκρότησης ήταν μια νίκη για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες πίεζαν για τη χρηματοδότησή του μέσω κοινής έκοδσης χρέους. Παρολ’αυτά, η ανακοίνωσε απέφυγε να αναφερθεί σε κοινό χρέος και αναφέρθηκε μόνο σε “καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία” -μια αναφορά με την οποία συμβιβάστηκαν χώρες όπως η Γερμανία που δεν θέλουν να ακούνε για περαιτέρω διαμοιρασμό κινδύνου.

Η διατύπωση για τη χρήση των πιστωτικών γραμμών από τον ESM απείχε πολύ από αυτό που ήθελαν όλες οι πλευρές. Οι προϋποθέσεις που θα συνόδευαν αυτά τα κεφάλαια ήταν το βασικό σημείο διαφωνίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την Ολλανδία να πιέζει για μια απαίτηση που θα διασφαλίζει ότι οι χώρες θα ανακτήσουν τη δημοσιονομική τους υγεία μόλις παρέλθει η κρίση. Τελικά, οι Ολλανδοί έλαβαν μία μόνο ελαφρώς αυστηρότερη δέσμευση πως οι χώρες θα ενίσχύουν “τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά θεμελιώδη” μόλις τελειώσει η κρίση. Στο μεταξύ, οι γραμμές θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν “άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης από την υγειονομική κρίση”, ένα πιθανώς μικρότερο εύρος.

Όλοι μίλησαν για νίκη και κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα έμειναν στην άκρη για να τα διαχειριστούν οι ηγέτες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri είπε στους συναδέφους του ότι ενώ στήριξε τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός τους θα θίξει το ζήτημα του κοινού χρέους στην επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές.

Σχετικα αρθρα

Η στροφή της Τουρκίας προς την ανατολή μπορεί να σταματήσει

admin

Η αλήθεια για την νέα ανάπτυξη

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Παρά τις εντυπωσιακές επιστροφές, στο περιθώριο τα ελληνικά ομολόγα

admin

Guardian: Υπαρξιακό δράμα στην Ελλάδα, με Τσίπρα, Σόιμπλε και Λαγκάρντ

admin

DW: Πιο πιθανό πλέον το σενάριο σκληρού Brexit

admin

12 προβλέψεις – κλειδιά για το πώς θα μοιάζουν οικονομίες και αγορές διεθνώς μετά τον κορονοϊό

admin

Μειωμένος κατά 42,7% ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2015

admin

Πώς μας κλέβουν μεμονωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα

admin

Η γερμανική παρασκηνιακή επίθεση στην ΕΚΤ αναδεικνύει το τέλμα της ευρωζώνης

admin

Ενώπιον νέας δημοσιονομικής κρίσης 10 χρόνια μετά;

admin

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας αγοράς

admin

Γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λύση ή το πρόβλημα ;

admin

Τριγμοί στη Γερμανία λόγω Ελλάδας

admin

Οι μυστικες συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

admin

Γερμανία εκλογές: Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση

admin

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νέα οικονομική τάξη

admin