Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την έκπτωση στα ενοίκια

Αναταράξεις και στην αγορά ακινήτων προκαλεί ο κοροναϊός, ενώ εντάσεις φέρνει σε πολλές περιπτώσεις η μείωση 40% του ενοικίου για δύο μήνες.

Κατόπιν της νομοθέτησης της μείωσης των μισθωμάτων και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων,  επιστημόνων και εργαζομένων, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει οδηγίες στα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των εκμισθωτών ακινήτων από τους ενοικιαστές τους και απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα επί της διαδικασίας αυτής.

Οι οδηγίες

Οι οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ είναι οι ακόλουθες:

1.Κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων-Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ», με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.

2. Κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.

3.Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από το Μάρτιο με εντολή κρατικής αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% του μισθώματος.

4. Δικαιούχος μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο. Το ίδιο κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ισχύσει και όταν ο τεθείς σε αναστολή εργασίας είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή. Επί συμφωνημένης μεικτής χρήσης (κύριας κατοικίας με δικαίωμα και επαγγελματικής έδρας), η μείωση επιμερίζεται αναλογικά στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στην επαγγελματική χρήση (πρακτικά αυτό υπολογίζεται στο 25% του ενοικίου).

Δείτε εδώ το υπόδειγμα των υπεύθυνων δηλώσεων

5.Τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Αν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου «Δεν Πληρώνω» θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία.

6.Τέλος επειδή ήδη προβάλλονται διάφορα αιτήματα απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων για οφειλές της τρέχουσας περιόδου, επισημαίνουμε ότι ούτε οι ιδιοκτήτες είναι δικομανείς που θα τρέξουν στα δικαστήρια μόλις ανοίξουν εναντίον των ενοικιαστών τους, ούτε επιτρέπεται να τεθεί θέμα μηδενισμού των μισθωμάτων, ή απαγόρευσης δικαστικής διεκδίκησης οφειλών, και μάλιστα προγενέστερων της 1.3.2020, από μισθώματα, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα μεταβληθεί σε παράδεισο των «μπαταξήδων» και σε βαθειά αποδιοργάνωση παρόμοια της περιόδου των μνημονίων, που όλοι εξορκίζουν.

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Τα ξίφη τους σχετικά με την διάταξη για τη μείωση ενοικίου κατά 40% διασταύρωσαν οι εκπροσωποι ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακινήτων, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ξεκαθάρισε το ποιοι δικαιούνται τη μείωση.

Όπως είπε, στην υπεύθυνη δήλωση που οφείλουν να κάνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον ιδιοκτήτη, πρέπει να αναφερθεί ρητά το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και η διεύθυνση του ακινήτου για το οποίο γίνεται η μείωση.

Όλα αυτά αναφέρονται στις υπεύθυνες δηλώσεις για να δικαιούται ο εργαζόμενος την μείωση.

Υποδείγματα και για τις δύο υπεύθυνες δηλώσεις – για επιχειρήσεις και εργαζόμενους- έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ.

Ωστόσο, ο κ. Αγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, τόνισε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θέλουν να δεχθούν αυτήν την ευεγερτική για τους ενοικιαστές διάταξη του κράτους.

Κατήγγειλε μάλιστα, ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που εκβιάζουν τους ενοικιαστές, πως αν κάνουν χρήση της διάταξης για μείωση ενοικίου, τότε όταν λήξει η κρίση θα τους κάνουν αγωγή εξώσεως.

Πρότεινε δε αναστολή εξώσεων για 5-6 μήνες -όχι για εκείνους που δεν έχουν πληρώσει τα μισθώματα- αλλά για τις περιπτώσεις των οποίων έχει λήξει η μίσθωση.

Απαντώντας ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι δικομανείς. Οι συζητήσεις περί εξώσεων είναι πολύ μακρινές. Συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες με αποφάσεις για αναστολή εξώσεων.

-

Σχετικα αρθρα

Σούπερ μάρκετ στη Ρόδο εξέδιδε πλαστές αποδείξεις -Εκρυβε συναλλαγές αξίας 360.000 ευρώ

admin

Αυξημένες οι τουριστικές εισπράξεις για το α’ εξάμηνο του 2019

admin

Ξεκίνησε η σπορά κριθαριού για τα προϊόντα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

admin

Χρηματιστήριο: Ζημιές 19,39% κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα, παρά την «ανάσα» της Παρασκευής

admin

Εκκαθαριστικά συντάξεων: Πώς θα τα δείτε μέσω του efka.gov.gr

admin

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον έλεγχο των αιτήσεων

admin

Μοσκοβισί: Δεν μπορεί η Ελλάδα να πετυχαίνει για πάντα πλεονάσματα 3,5%

admin

Αισθητά πάνω από το στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο

admin

Πέρασε τροπολογία για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων

admin

Και οι «βασιλιάδες» του πλαστικού χρήματος στο κλαμπ του ενός τρισ. δολαρίων;

admin

Business βίζα : Τέλος η γραφειοκρατία για ξένους που έρχονται για επενδύσεις

admin

Ποιοι είναι οι νέοι κλάδοι εργαζομένων που θα λάβουν τα 800 ευρώ – Ολη η ΚΥΑ

admin

Σε δυσμενέστερο επίπεδο η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

admin

Spiegel: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί επενδύσεις, όχι χάρες

admin

Τράπεζες: Τι αλλάζει σε πληρωμές και μισθοδοσίες λόγω του Πάσχα των Καθολικών

admin

Πομπέο : Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα

admin

Έρχονται αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση

admin

Κοροναϊός : Δάνεια ύψους 7 δισ. από ά το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων

admin