Image default
Επιχειρήσεις

Ινστιτούτο IHME: Προβλέπει 400 νεκρούς στην Ελλάδα από τον κορονοϊό

Στις 21 Απριλίου τοποθετεί την κορύφωση των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στην Ελλάδα το αμερικανικό ινστιτούτο  ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του IHME, λοιπόν, η κορύφωση θα εμφανίσει μια σταδιακή αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι. Κατόπιν, αναμένεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Όσον αφορά τους θανάτους από τον κορονοϊό στη χώρα, το ινστιτούτο εκτιμά πως έως το τέλος του Μαΐου συνολικά θα έχουν φθάσει τους 400 – μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.

Σχετικά με τον αριθμό των κλινών που θα απαιτηθούν, το IHME προβλέπει ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά. Με βάση αυτή την εκτίμηση, το ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.

Σημειώνεται πως σε προηγούμενη εκτίμησή του το ινστιτούτο έκανε λόγο για 450 νεκρούς μέχρι το τέλος Μαΐου, το οποίο φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται με την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες θα συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

Υποχώρησε και άλλο η Ελλάδα στον παγκόσμιο “χάρτη” της πανδημίας

Εν τω μεταξύ, υποχωρεί συνεχώς -συνεπώς βελτιώνεται- η συγκριτική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων Covid-19 τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και αν ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός κάθε χώρας (κρούσματα και θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον -με 2.081 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 11 Απριλίου- στην 52η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 43ης που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα. Είναι επίσης 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και την προηγούμενη Κυριακή.

Με περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 161 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί χαμηλά, στην 81η θέση παγκοσμίως, έναντι της 75ης θέσης την προηγούμενη Κυριακή και της 66ης την προπροηγούμενη. Βρίσκεται επίσης -όπως πριν επτά μέρες- στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 228, συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το διεθνή μέσο όρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν λίγο πάνω από αυτόν.

Η χώρα μας -με 93 θανάτους- βρίσκεται πια στην 39η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό των θυμάτων της νόσου, από την 33η θέση πριν μία εβδομάδα και την 28η θέση πριν δύο εβδομάδες. Είναι επίσης 15η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 14η πριν επτά μέρες).

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου εννέα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (από επτά την προηγούμενη Κυριακή), γεγονός που την τοποθετεί στην 49η θέση διεθνώς (από 38η θέση πριν επτά μέρες) και στην 18η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 17η). Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από το διεθνή μέσο όρο.

Ακόμη, έχοντας 75 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (έναντι 92 πριν επτά μέρες), η Ελλάδα είναι πλέον 38η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών (ήταν 26ή πριν επτά μέρες και 20ή πριν 14 μέρες) και 16η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 13η την προηγούμενη εβδομάδα).

Η χώρα μας είναι εξάλλου στην 48η θέση παγκοσμίως (έναντι της 57ης πριν επτά μέρες), όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πλήρως (269 έως τώρα), ενώ είναι 15η στην ΕΕ.

Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 37.344 τεστ βρίσκεται στην 53ή θέση παγκοσμίως (από 50ή την προηγούμενη εβδομάδα). Εξάλλου, με αναλογία 3.583 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 66η θέση διεθνώς (από 57η).

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 12 Απριλίου παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 1,78 εκατομμύρια. Οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τους 108.800, ενώ σχεδόν 404.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως.

Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν οι ΗΠΑ (532.879), η Ισπανία (163.027), η Ιταλία (152.271), η Γαλλία (129.654) και η Γερμανία (125.452).

Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων είναι οι ΗΠΑ (20.577), η Ιταλία (19.468), η Ισπανία (16.606), η Γαλλία (13.832) και η Βρετανία (9.875).

Τα στοιχεία προέρχονται από τη διεθνή βάση δεδομένων https://www.worldometers.info/coronavirus και επεξεργασία από το -.

Με πληροφορίες από -

Σχετικα αρθρα

Ζητούνται μέχρι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για τον άξονα Κρήτης

admin

Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών σε Dionic και ΒΙΟΤΕΡ

admin

“Λευκός καπνός” από το Eurogroup – Πακέτο 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού

admin

INTRALOT: Παρουσίασε την νέα ψηφιακή λύση «Lotos Xi»

admin

Όμιλος FF Group: Πέντε νέα καταστήματα Collective και Collective Sport

admin

Η Enterprise Greece και η eBay ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων

admin

Δυο σουηδικές εταιρείες επενδύουν στον τομέα της ιατρικής κάνναβης, στο Κιλκίς

admin

Ο Βασίλης Κελέρης της Intralot νικητής Bloomen Blockchain Hackathon

admin

Εσπασε η Mytilineos την πρωτοκαθεδρία ΔΕΠΑ στις εισαγωγές LNG

admin

Βρετανία: Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες

admin

Η μείωση της ζήτησης για σοκολάτα περικόπτει παγκοσμίως τη δραστηριότητα επεξεργασίας κακάο

admin

Κέρδη 24 εκατ. ευρώ για τη Eurobank Κύπρου στο εξάμηνο

admin

Χατζηδακης: Θετική η έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού για τη ΔΕΗ

admin

Κορονοϊός: Μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση μέχρι 4 μέτρων από έναν ασθενή

admin

Τι λέει η Sky Express για τα μέτρα στήριξης των αερομεταφορών

admin

Πόλεμος Navtex για ρωσικές ασκήσεις σε περιοχές της Κύπρου

admin

Πώς μπορούν να επιστρέψουν οι θεατές πίσω στα γήπεδα, με ασφάλεια

admin

Vodafone: Internet παντού χωρίς πάγιο και δεσμεύσεις από το Vodafone Giga Network

admin